Çıplak sema bardağı taşırdı, genelge yayınlanacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ve yarı çıplak sözde semazenin yer aldığı program, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bakanlık genelge hazırlıklarını hızlandırdı, kısa sürede yayımlanacak.

18. Mistik Müzik Festivali bilgilendirme toplantısında, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar’a, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği ve yarı çıplak sözde semazenin yer aldığı program soruldu.

Yarar, “Biz daha önceki bakanlar zamanında ve geçen yılki Şeb-i Arus sonrasında, bakanlığımıza, gerek Konya’da gerekse Konya dışında sema programı yapılırken; fiziki olarak nelere dikkat edilmeli, sema programını icra edecek heyet veya semazen gruplarının nasıl bir vaziyette bulunmaları gerektiğine dair hazırlığımızı sunmuştuk. 2017 yılındaki çalıştayda alınan kararların yer aldığı raporun genelgeye dönüşmesiyle ilgili çalışmalar yürütülüyordu. Dün yeniden, bakan yardımcımız ile İzmir’den hareketle konuyla ilgili tekrar görüşmelerimizi yaptık. İnşallah genelgenin çıkması sağlanacak ve yayımlanacak.” dedi.

SEMANIN GELENEKSELİNDE ÇIPLAK SEMAZENİN YER ALMAYACAĞINI HERKES BİLİR

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, açıklamasında şunları söyledi:

“Bizim bu genelgedeki kanaatimiz şuydu. Sema programları, kendi ruhuna özgü yerlerde yapılmalı, özellikle mekan olarak. UNESKO, Konya’ya, Türkiye’nin şahsında bu programın muhafazasını önerirken, asıl kimliğinin muhafaza edilmesini ve dejenere edilmeden orijinal haliyle yapılmasına ilişkin yetki ve görev vermiştir. Bu çerçeveden baktığımızda semanın gelenekselinde çıplak ya da farklı bir semazenin yer almayacağını herkes bilir. Semanın icrasında semazenlerin rahat sema yapabilmeleri için mekanın rahat olması lazım. Geniş bir alan olması lazım. Sünnet düğününden restoran açılışına kadar semanın kendi ruhuna oturmayan alanlarda sema yapılmaması gerektiğini baştan beri söylüyoruz. Bakanlığımız bu hususlarda bu çerçevede genelge hazırlığını tamamlamıştır. En kısa zamanda da hayata geçecektir.”

Haber Dairesi

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.