Dünyanın en eski oteli Konya’da olacak

Konya Karatay Belediyesi, şehre yeni bir cazibe merkezi kazandırıyor. Restorasyonu tamamlanan Obruk Hanına, dünyanın en eski oteli yapılıyor. Başkan Hasan Kılca, otelin kısa süre içinde hizmete gireceğini söyledi.

Dünyanın en eski oteli Konya’da olacak

Çalışmalar sürüyor, dünyanın en eski oteli Konya’da olacak.

Konya kent merkezine 70 kilometre uzakta, Konya - Aksaray kara yolunda yer alan Obruk Hanı'nın yapımı 13. yüzyıla tarihlendiriliyor.

Kitabesi bilinmeyen, Selçuklu kervansaray mimarisini yansıtan Obruk Hanı, adını bitişiğindeki Kızören Obruğu'ndan alıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla "Kesin Korunacak Hassas Alan" ilan edilen Kızören Obruğu ve tarihi Obruk Hanı'nda Karatay Belediyesi tarafından başlatılan restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışması tamamlandı.

dunyanin-en-eski-oteli-obruk-hani.jpg

DÜNYANIN EN ESKİ OTELİ, OBRUK HANI

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, bu bölgedeki çalışmalara ilişkin son durumu paylaştı. Kılca, “Obruk Hanı restorasyonunu tamamladık. Dünyanın en eski oteli markasıyla faaliyete geçireceğiz. Çok güzel butik bir otel olacak. Kısa süre içinde tamamlamak için çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

 

 

OBRUK HANI NEREDE?

Obruk Hanı ve Kızören Obruğu, Konya’nın yaklaşık 70 km kuzeydoğusunda Konya-Aksaray güzergahından Obruk mahallesi girişinde yer almaktadır.

Karatay Belediyesi'nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre; Kuzeydoğu Güneybatı yönünde uzanan dikdörtgen planlı bir oturum alanı üzerine inşa edilen Obruk Hanı, güneybatı kanadında yer alan avlu ve kuzeydoğu kanadındaki kapalı/barınak bölümünden oluşur.

Güneybatı cephesinin ortasında dışa taşkın bir kütle olarak yükselen taçkapı, üst çerçevesi üzerindeki dendanları ile bir kale kapısı görünümünde tasarlanmıştır; cephenin köşelerinde prizmatik birer kule yer alır. Taçkapının sivri kemerli kapı açıklığının irtibatlandığı sivri beşik tonoz örtülü derin bir giriş eyvanı vasıtasıyla dahil olunan dikdörtgen planlı avlu, iki uzun kenarı boyunca ve karşılıklı olarak yerleştirilmiş mekânlarla çevrili durumdadır. Avlunun batı kanadında yer alan ve hayli harap durumdaki kapalı/barınak bölümünün, derinlemesine doğrultuda yerleştirilmiş kare planlı ayaklarla beş şahna taksim edilmiştir; sivri beşik tonozla örtülü olduğu anlaşılan orta sahın daha geniştir.

dunyanin-en-eski-oteli-obruk-hani.jpeg

Kızören Gölü (Kızören Obruğu), Konya’nın 70 km kuzeydoğusunda Karatay ilçesi sınırlarında yer alan karstik oluşumlu bir Obruk gölüdür. Çapı 228 metre, derinliği 171 metre olan obruğun 145 metresi suyla doludur. Gölün bulunduğu arazi 1020 metre yüksekliğindedir. Pek çok obruğun bulunduğu Obruk Platosundaki kalker blokları üzerinde yer alır. 20 metre aşağıda olan göl yüzeyi aşırı yeraltı suyu kullanımı nedeniyle daha da alçalmaktadır. Batı kenarında Selçuklu yapımı Obruk Hanı yer alan Kızören Gölü ülkemizin en büyük obruğudur.

dunyanin-en-eski-oteli-obruk-hani-001.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.