Flamingoların pembe sırrı Tuz Gölü’nde saklı

Konya sınırları içerisinde yer alan 'flamingo cenneti' Tuz Gölü, sudaki algler nedeniyle pembeleşti. Jeoloji Yüksek Mühendisi Nurcan Özdemir, flamingoların kanatlarındaki kırmızı veya pembe rengi göldeki bu alglerden aldığını belirtti.

Flamingoların pembe sırrı Tuz Gölü’nde saklı

Konya, Ankara ve Aksaray sınırları içinde bulunan Tuz Gölü, ilkbahar ve yaz aylarında göçmen kuşlara ev sahipliği yapıyor. Türkiye'nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü, çoğunlukla flamingoların konaklayıp kuluçkaladığı yer olması nedeniyle de halk tarafından 'flamingo cenneti' olarak biliniyor.

GÖL PEMBEYE BOYANDI

Tuz Gölü'nde bu yıl yağışların bol olmasıyla su seviyesi artarken, suyun içinde yaşayan algler ve bakteriler nedeniyle pembe renk aldı. Algler, sıcaklığın ve tuzluluğun arttığı yaz dönemlerinde kırmızı renkli beta-karoten madde üreterek güneş ışınlarının zararlı etkilerinden kendisini koruyor. Yine bu dönemde halo bakteriler de fazla ürediği için gölün rengi pembe veya kırmızı renge bürünüyor. Sıcaklık azalınca veya yağmurlu dönem başlayınca göl tekrar eski haline kavuşuyor.

flamingolarin-pembe-sirri-tuz-golunde-sakli-konyada-uzmani-acikladi

“ŞU ANDA DOĞANIN BİR SANAT ESERİNİ GÖRÜYORUZ”

Jeoloji Yüksek Mühendisi Nurcan Özdemir, "Türkiye'nin tam ortasında pespembe bir gölümüz var. Bu göl, Tuz Gölü. Burada şu anda doğanın bir sanat eserini görüyoruz. Tuz Gölü'nde aşırı derecede buharlaşma ve suların çekilmesi ile birlikte mikroskobik canlılar algler ve halo bakteriler, kendilerini aşırı tuzdan ve yüksek sıcaklıktan korumak için kırmızı pigment üretiyorlar. Şu anda bunlar da gölün yüzeyine tamamen kaplamış durumdalar. Doğa, rengiyle bizlere bir mesaj veriyor" dedi.

flamingolarin-pembe-sirri-tuz-golunde-sakli-konyada-uzmani-acikladi

“FLAMİNGOLAR, KANATLARINDAKİ RENGİ GÖLDEN ALIYOR”

Özdemir, flamingoların kanatlarındaki kırmızı veya pembe rengi ise göldeki besin kaynağı olan alglerden aldığını belirtti. Özdemir, "Bu algler tamamen flamingoların en sevdiği besinlerdir. Flamingolar doğuştan beyaz doğuyorlar. Tuz Gölü'ndeki alglerle beslendikleri için kanatlarında pembe rengi buradan alıyorlar" diye konuştu.

flamingolarin-pembe-sirri-tuz-golunde-sakli-konyada-uzmani-acikladi

“ÖYLE BİR GÖRÜNTÜ BAŞKA YERDE YOK”

Gölün su seviyesinin yükseldiğini belirten Özdemir, "Yağışların bol olması, Tuz Gölü'nün genişlemesine sebep oldu. Temmuz ayında yüksek derecedeki buharlaşma ve sıcaklıklardan dolayı tuz oranı arttığı için sular da çekildi. Bu olay ne bir boya ne de bir kimyasal, tamamen Tuz Göl'ünün oluşumundan bugüne kadar devam eden bir doğa olayı. Burası, ülkemizin tuz ihtiyacını karşılarken birçok canlının da yaşam alanı. Tuz Gölü her şeyiyle muhteşem özelliği olan bir yer. Burası bizim korunması gereken jeolojik bir mirasımız. Pembeleşmenin en yüksek olduğu aydayız. Bütün yerli ve yabancı turistlerinde ilgisini çekiyor. Böyle bir olay ve görüntü başka yerde yok. İnsanlar buraya sağlık için de gelebilirler. Çıplak ayakla buraya girebilirler. Tuz Gölü strese iyi geliyor. Bu zamanı kaçırmamalarını tavsiye ederim" dedi.

flamingolarin-pembe-sirri-tuz-golunde-sakli-konyada-uzmani-acikladi

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.