Geleneksel Türk okçuluğunda yeni dönem başlıyor

Okçular Vakfı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın iş birliğiyle geleneksel Türk okçuluğu, UNESCO listesine dahil edilerek spor ekonomisi ve turizme katkı sunmayı hedefliyor.

Geleneksel Türk okçuluğunda yeni dönem başlıyor

Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu (TGTOF) Başkanı Cengiz Toksöz, 31 Ağustos-1 Eylül tarihlerinde Konya'da düzenlenen Celaleddin Karatay Hava Koşusu Türkiye Şampiyonası'nda önemli açıklamalarda bulundu. 2016'dan bu yana sürdürülen girişimlerin ardından 2022'de UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Varlığı listesine kaydedilen geleneksel Türk okçuluğu, sporun gelişimi ve turizm potansiyeli açısından büyük bir fırsat sunuyor.

Toksöz, sadece beş yıllık bir federasyon olmalarına rağmen Türk okçuluğunun gelişimi için yoğun çaba sarf ettiklerini belirterek "Ulusal müsabakalara verilen önem, sporcu sayısında büyük bir artış sağladı. Şu an lisanslı sporcu sayımız 19 bini geçti. Ayrıca, 700'den fazla kulübümüz, 1200'ün üzerinde antrenörümüz ve 400'den fazla hakemimiz var," dedi.

geleneksel-turk-okculugunda-yeni-donem-basliyor.jpg

Türk okçuluğunun dünya çapında marka haline geldiğini vurgulayan Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu Başkanı Cengiz Toksöz, bu potansiyelin her geçen gün büyüdüğünü ifade etti. "Dünyada Türk okçuluğu denildiğinde kabul edilen bir mirastan bahsediyoruz. Okçular Vakfı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2016'daki girişimleriyle, geleneksel Türk okçuluğunun UNESCO listesine girmesi süreci hızlandı," diye ekledi.

Türk okçuluğunun UNESCO'ya kaydedilmesi için kulüplerden alınan rıza mektuplarının ve yapılan toplantıların önemine de dikkat çeken Toksöz sözlerine "Bu süreçte, geleneksel Türk okçuluğu için yapılan başvuru, kulüpler tarafından oy birliğiyle kabul edildi. İnsanların değerlerine sahip çıkması ve yoğun talep, UNESCO yetkililerini etkiledi. 2019'da Kolombiya'daki UNESCO meclisinde kabul edilen başvurumuz, 2022'de kaydedildi. UNESCO miraslarını takip eden turistler, bu geleneği tanımak için ülkemize geliyor," şeklinde devam etti.

Toksöz, Türk okçuluğunun başarılarını her alanda temsil etmenin mutluluğunu yaşadıklarını da sözlerine ekledi.

geleneksel-turk-okculugunda-yeni-donem-basliyor-001.jpg

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.