İş dünyasından çağrı: İstanbul Sanayisi Konya’ya taşınsın
İstanbul’da büyük bir deprem beklendiği yönündeki açıklamalar sonrası Marmara Sanayisinin Konya bölgesine taşınma çağrısı artık daha güçlü dile getiriliyor. Peki, bu mümkün mü? Konya, Yeni Marmara olur mu? İşte o çağrı ve diğer ayrıntılar.
Türkiye, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerle büyük yıkım yaşadı.
Bu depremin ardından gözler İstanbul'da beklenen depreme çevrildi. Öyle ki, muhtemel bir İstanbul depreminin tsunami tehlikesini de beraberinde getirebileceği ifade ediyor.
SANAYİCİLERDEN SON DAKİKA ÇAĞRISI: KONYA’YA TAŞINSIN
İstanbul’da yaşanması muhtemel bir depremin diğer zararları yanında ekonomiye vereceği zarar da son derece yüksek. İşte bu nedenle İstanbul Sanayisinin taşınması gerektiğine işaret ediliyor. Adres olarak ise Konya ve bölgesi işaret ediliyor.
KONYA, YENİ MARMARA OLSUN
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası, Ege İhracatçı Birlikleri’nin (EİB) Ekonomi Gazetesi iş birliğinde düzenlediği “Ege İhracat Buluşmaları-Manisa” buluşmasına ev sahipliği yaptı.
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda yedincisi düzenlenen programa Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Güzgülü, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türk Eximbank A.Ş. Ege Bölge Müdürü Gülom Timurhan, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap katıldı.
Manisa TSO Başkanı Mehmet Yılmaz son zamanlarda sıkça dile getirilmeye başlanan olası İstanbul depremi hakkında konuştu. Yılmaz, “İstanbul depremi diyoruz. Her şeyi İstanbul’a yıkmanın, İstanbul’a yığmanın ne anlamı var. İstanbul Türkiye sanayisinin yüzde 52, yüzde 55’ini ortaya koyuyor. Bakıyoruz Ankara’daki birçok birimi İstanbul’a taşıyoruz. İstanbul’un çevresine yeni yeni OSB’ler açıyoruz. Yeni yeni sanayi siteleri açılıyor. Bu sanayi sitelerini İstanbul’un nüfusuyla orantılı olarak dile getirdiğimiz zaman bu Manisa’nın 2-3 ilçesine eş değer bir alan yapıyor. Hem deprem bekliyorsunuz hem deprem beklentisi içinde yeni yerleşimler yapıyorsunuz. Bu bir çelişki.
Eleştirmek kolay peki bunun bir çözümü var mı? Var. Bunun çözümü şu; sizin hiç depremden etkilenmeyecek alanlarınız var. Konya - Aksaray arasındaki alanlar. 100 binlerce dönüm alan var. Bunlar tarım dışı yani marjinal alanlar. İstanbul sanayisinin en az yüzde 35’ini oraya taşımak zorundasınız.” dedi.
YENİ MARMARA’NIN ADRESİ; KOP BÖLGESİ
Konu, eski KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu tarafından yıllar önce dile getirilmişti. O dönem Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray’dan oluşan KOP Bölgesi’nin Yeni Marmara olması gerektiğini işaret eden eski AK Parti Milletvekili Babaoğlu, Marmara Sanayisinin bu illere taşınması gerektiğine işaret etmişti.
Kaynak:İHA / Haber Dairesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.