Karar Resmi Gazete’de! Selçuk Üniversitesi sınav yönetmeliğini değiştirdi

Selçuk Üniversitesi, Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarında eğitim - öğretim ve sınav yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Yönetmelik bugünün Resmi Gazete’de yayımlandı.

Karar Resmi Gazete’de! Selçuk Üniversitesi sınav yönetmeliğini değiştirdi

Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’nin 25 Temmuz 2023 tarihli sayısında yayımlandı.

Yeni yönetmelik şöyle:

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ DİLEK SABANCI DEVLET KONSERVATUVARI EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 14/9/2013 tarihli ve 28765 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiştir.

“h) Yaygın Seçmeli Ders: Öğrencilerin başka birimlerden alabilecekleri alan dışı seçmeli dersleri,”

“ı) GANO: Genel ağırlıklı not ortalamasını,

i) YANO: Yarıyıl ağırlıklı not ortalamasını,”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(3) Eğitim-öğretim dönemi, yarıyıl esasına göre düzenlenir.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 5- (1) Konservatuvara giriş için aşağıdaki şartlar aranır:

a) Lise veya dengi okul mezunu olmak.

b) Özel yetenek sınavlarında başarılı olmak.

c) Kayıt için ÖSYM kılavuzunda belirtilen belgeleri getirmek.

ç) Lisans programına kayıt hakkı kazanan kişi için aynı zamanda bir başka örgün ya da kontenjan sınırlaması olan açık öğretim ya da uzaktan eğitim lisans programında kayıtlı olmamak.

(2) Konservatuvara alınacak öğrencilerde aranacak genel ve özel şartlar ile öğrenci ön kayıt ve özel yetenek sınavı tarihleri Konservatuvar Kurulu ile belirlenir ve Rektörlük tarafından ilan edilir.

(3) Konservatuvara öğrenci olarak kabul edilebilmek için ön kayıt ve kabul şartlarını taşıyan adaylar, Yönetim Kurulunca tespit edilen komisyonlar tarafından yapılacak olan ve baraj sınavı ile kesin kabul sınavından oluşan özel yetenek sınavlarında başarılı olmak zorundadırlar. Özel yetenek sınavı uygulama yönergesi Senato tarafından belirlenir. Adaylar, Konservatuvar internet sayfasında ve binasında ilan edilen gün, saat ve yerde bu sınavlara girmek zorundadır.

(4) Özel yetenek sınavlarında başarılı olan adaylar, puan durumuna göre ön kayıt yaptırdıkları anasanat dalları itibarıyla sıraya konulur ve kazanan adaylar kontenjan dahilinde asıl liste ve yedek liste olarak ilan edilir.

(5) Giriş sınavları sonucuna göre başarılı olup asıl listeden Konservatuvara girmeye hak kazanan adayların kesin kayıt tarihleri Rektörlük tarafından ilan edilen tarihlerde Konservatuvar tarafından yapılır. Kesin kayıt süresi sonunda kontenjanlarda açık kaldığı takdirde, açık kalan kontenjan sayısı kadar yedek listeden kayıt hakkı kazanan adaylardan yedek kayıt süresi içinde sıra ile kayıt yapılabilir.

(6) Kayıt hakkı kazanan adayların kayıt için bizzat başvuru yapmaları gerekir. Ancak, mazeretleri sebebiyle bizzat başvuru yapamayan adaylar, noter vekâletnamesini haiz vekilleri veya temsilcileri aracılığı ile kayıt yaptırabilir. Posta ile yapılan başvurular kabul edilmez. Kayıt yaptıracak adayların diploma ve kimlik belgeleri, ilgili birim görevlisi tarafından aslına uygunluğu kontrol edildikten sonra fotokopileri tasdik edilir ve belgelerin asılları öğrenciye teslim edilir.

(7) Belirlenen tarihler arasında kesin kaydını yaptırmayan adaylar öğrencilik hakkından vazgeçmiş sayılır ve herhangi bir hak iddia edemez.

(8) Eksik belge ile kayıt yapılmaz. Kesin kayıt yaptırırken sahte veya tahrif edilmiş belge kullanan, yalan beyanda bulunan veya üniversiteye giriş sınavında sahtecilik yaptığı belirlenen kişinin kaydı; kayıt tarihinden geçerli olmak üzere iptal edilir ve kişi hakkında işlem başlatılır. Bu kişi Üniversiteden ayrılmışsa bu kişiye Üniversite tarafından verilen diploma dâhil tüm belgeler iptal edilir. Bu kişilerin Üniversiteye yatırmış olduğu öğrenci katkı payı ve benzeri diğer ücretlerin geri ödemesi yapılmaz.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(1) Öğrenci; her yarıyıl başında akademik takvimde gösterilen süre içinde katkı payı veya öğrenim ücretini ödeyerek kaydını yeniletmek, ders kaydını yaptırmak ve danışmanına onaylatmak zorundadır. Her türlü kayıt işleminden öğrenci sorumludur.”

“(6) Salgın, doğal afet, tutukluluk, hükümlülük hali ve benzeri olağandışı durumlarda kayıt yenileme ve kayıt dondurma işlemleri ile ilgili hususlar Senato tarafından belirlenir.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Bir sonraki akademik yıla ait eğitim-öğretim programları, ilgili bölüm kurulunun önerisi üzerine Konservatuvar Kurulunca düzenlenerek en geç Mayıs ayı içinde Senato tarafından karara bağlanır.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 9- (1) Konservatuvarda tam zamanlı öğrencilik esastır, misafir ve özel öğrenci kabul edilmez.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(1) Öğrenci, yarıyıl başında öncelikle alt sınıflarda hiç almadığı, devamsız kaldığı veya başarısız olduğu dersleri almak kaydıyla bulunduğu yarıyıl derslerinden de alır. Başarısız olduğu zorunlu dersleri başarılı oluncaya kadar almak zorundadır. Daha önce aldığı bir seçmeli dersin tekrarında, aynı dersi almak zorunda değildir; bunun yerine aynı seçmeli gruptan başka bir dersi/dersleri alabilir. Öğrencinin transkriptinde son aldığı ve başarılı olduğu grup seçmeli dersi/dersleri yer alır ve öğrencinin başarısız olduğu ders/dersler transkriptinden kaldırılır. Öğrenci, alt sınıflardan başarısız olduğu dersleri dikkate alarak, bulunduğu yarıyıldan alacağı dersleri danışmanı ile birlikte belirler. Alınacak derslere ilişkin onayı danışman verir.

(2) GANO’su 1,50’nin altında olan öğrenci alttan aldığı derslerin kredileri dâhil bulunduğu yarıyılda en fazla açılan AKTS kredisi kadar kredide ders alabilir. GANO’su 1,50’nin üzerinde olan öğrenciler alttan aldığı derslerin kredileri dâhil bulunduğu yarıyılda açılan 30 AKTS kredisinin %50 fazlası olan 45 AKTS kredisine kadar ders alabilir. Son sınıf öğrencilerine kredi sınırlaması uygulanmaz.”

“(8) Öğrencinin, muaf olmak istediği ders/dersler için akademik takvimde belirtilen mazeretli geç kayıtların son başvuru tarihine kadar ilgili birime dilekçe ile başvurması gerekir.”

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(5) Öğrenci alacağı sağlık raporunu devamsızlıktan muaf tutulmak için beyan edemez.”

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 13- (1) Öğrenciler; yalnızca yazılı sınav sonuçlarına, notların ilan edildiği tarihten itibaren en geç beş iş günü içinde Konservatuvar Müdürlüğüne yazılı olarak sınav ile ilgili maddi hata itirazında bulunabilir. İtiraz üzerine, idare tarafından yapılacak inceleme sonucunda yapılan sınavda maddi hata tespit edilirse ders sorumlusunun da görüşü alınarak ilgili yönetim kurulu kararı ile gerekli düzeltmeler yapılır ve sonuç öğrenciye bildirilir. Komisyon sınavlarına itiraz edilemez.”

karar-resmi-gazetede-selcuk-universitesi-sinav-yonetmeligini-degistirdi.png

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 17- (1) Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC notlarından birini alan öğrenci o dersten başarılı sayılır. Ortak Zorunlu Derslerden DC notunu alan öğrencinin bu derslerden başarılı sayılabilmesi için ilgili yarıyılda YANO’sunun 2,50 olması gerekir. Aksi takdirde bu dersleri tekrar eder.

(2) DC notu ile ilgili değerlendirme, final ve bütünleme sınavları sonrasında yapılır.”

MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Öğrenciler, kaydolduğu programa ilişkin derslerin verildiği yarıyıldan başlamak üzere, her yarıyıl için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın öğrenim süresi dört yıl olan Konservatuvarı yedi yıl içinde tamamlamak zorundadır. Ancak bu süreler sonunda kayıtlı olduğu Konservatuvar programından mezun olabilmek için son sınıf öğrencilerine başarısız oldukları bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilir. Bu sınavlar sonunda başarısız ders sayısını beş derse indirenlere bu beş ders için üç yarıyıl, ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan öğrencilere dört yarıyıl, bir dersten başarısız olanlara ise öğrencilik hakkından yararlanmaksızın sınırsız, başarısız oldukları dersin sınavlarına girme hakkı tanınır. Devam ettikleri programdan mezun olmak için gerekli bütün derslerden geçer not aldıkları hâlde başarılı sayılabilmeleri için öngörülen not ortalamalarını sağlayamamaları sebebiyle ilişikleri kesilme durumuna gelen son yarıyıl/son sınıf öğrencilerine not ortalamalarını yükseltmek üzere diledikleri derslerden sınırsız sınav hakkı tanınır. Bunlardan uygulamalı, uygulaması olan ve daha önce alınmamış dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz. Açılacak sınavlara, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan yararlanamaz. Sınırsız hak kullanma durumunda olan öğrenciler sınava girdiği ders başına öğrenci katkı payını/öğrenim ücretini ödemeye devam eder. Ancak bu öğrenciler, sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamaz.”

MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“c) Dört yıl üst üste katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi sonucu Konservatuvar Yönetim Kurul Kararı teklifi ve YÖK’ün onayı.”

MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Bir öğrencinin kayıtlı olduğu Konservatuvar programından mezun olabilmesi için 240 asgari AKTS kredisi şartlarını sağlayarak gerekli olan dersleri alması ve başarmış olması ile birlikte mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının en az 2,00 olması gerekir.”

MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Konservatuvar eğitim-öğretim programını başarı ile tamamlayan ve mezun olan öğrencilere o programın lisans diploması ve diploma eki verilir. Diplomalar ve diploma ekleri Rektörlük tarafından soğuk damga ile mühürlenir. Diplomaların şekli, tasarımı ve üzerinde yer alacak bilgiler Senato tarafından onaylanır.”

MADDE 16- Aynı Yönetmeliğe 24 üncü maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

“Hüküm bulunmayan haller

MADDE 24/A- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde 7/5/2023 tarihli ve 32183 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Selçuk Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır.”

MADDE 17- Bu Yönetmelik 2023-2024 eğitim-öğretim yılı başında yürürlüğe girer.

MADDE 18- Bu Yönetmelik hükümlerini Selçuk Üniversitesi Rektörü yürütür.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.