Bir Başka Karatay'da Bir Başka Mekan: Obruk Kervansaray Müze Otel törenle açıldı

Konya, yeni bir turizm merkezine daha kavuştu. 800 yıllık Obruk Kervansarayı, Karatay Belediyesi tarafından restore edildi, müze otel olarak bugün hizmete açıldı. İşte Bir Başka Karatay'daki Bir Başka Mekan; Obruk Kervansaray Müze Oteli.

Bir Başka Karatay'da Bir Başka Mekan: Obruk Kervansaray Müze Otel törenle açıldı

Karatay Belediyesi tarafından Obruk Mahallesi’nde restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları tamamlanan Obruk Kervansaray Müze Otel, bugün törenle hizmete açıldı.

Törenle ilk konuşmayı Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca yaptı.

Kılca konuşmasında şunları söyledi:

"Geçmişi 13. yüzyıla dayanan ve önemli Anadolu Selçuklu eserlerinden olan Obruk Kervansarayı eşsiz abidelerden birisidir. İnşa edildikten sonra yüzyıllar boyunca konaklama amacıyla kullanılan bu kıymetli mirası korumak ve geleceğe taşımak amacıyla Karatay Belediyesi olarak 2020’de çalışmalarımıza başlamıştık. Dört yıl boyunca büyük bir hassasiyetle yürüttüğümüz çalışmalarımızın sonucunda Karatay'ımızın tarihi bir yapısını daha ayağa kaldırmış olduk. Şunu açık yüreklilikle ifade etmeliyim ki; bugün için çok çalıştık, çok çabaladık. Şimdi bu çabalarımızın sonucunu alıyor olmanın da haklı gururunu sevincini ve mutluluğunu yaşıyoruz. İpek Yolu’nun önemli geçiş noktalarından birisi olan kervansaray açık avludan ve kapalı bölümlerinde oluşuyor. Taş kapısıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Buradaki Türkiye’nin en büyük obruk gölü olma özelliğini taşıyan Obruk Gölü, 2019 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla kesin korunacak hassas alan olarak ilan edilmiştir. Bu vesileyle her zaman yanımızda olan Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum."

2024/06/28/karatay-obruk-kervansaray-muze-otel-acilis-toreni-i-canli.jpg
Hasan Kılca / Karatay Belediye Başkanı

BAŞKAN ALTAY'IN KONUŞMASI

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Böyle önemli bir eserin açılışını yapıyoruz ama Konya tarihi açısından çok önemli bir gün. Konya’nın başkent oluşunun 927. yılını kutluyoruz. Dört yıl önce yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde bilim insanları bir araya gelerek Konya’nın Haziranın son cumasında okunan hutbe ile 1098’de başkent olduğunu belgeler ve o günden itibaren Konya’nın Darul-Mülk olduğu günü hep birlikte kutluyoruz. Ecdadımız bize o kadar güzel bir şehir bırakmış ki ovasından dağına kadar nereye gözümüzü çevirsek Selçuklu’nun önemli eserlerini görme imkanımız var. Maalesef bunların bir kısmının bugün gün yüzüne çıkarılması mümkün olmamış. Ama bugün yapılan bu örnek iş diğer eserler için önemli bir başlangıç olacak. Bu vesileyle Karatay Belediye Başkanımız Hasan Kılca ve ekibine teşekkür ediyorum. İnşallah Cem Kınay Bey’in işletmesinde Türkiye'ye örnek bir işi hep birlikte ortaya çıkarmış olacağız. Ecdada sorumluluğumuzu ne yapsak yerine getirmemiz mümkün değil ama bu tür restorasyonlarla ve Konya’nın Darul-Mülklüğü vurgusuyla bunu yapma gayretindeyiz."

karatay-obruk-kervansaray-muze-otel-acilis-toreni-i-canli-001.jpg
Uğur İbrahim Altay / Konya Büyükşehir Belediye Başkanı

AK Parti Konya Milletvekili Tahir Akyürek ise şunları söyledi:

"Burası tam Bozkır’ın ortasında adeta bir vaha gibi çok güzel düzenlenmiş bir kervansaray. Karatay Belediye Başkanımız Hasan Kılca kardeşimizi özellikle tebrik ediyorum. Hükümet olarak Cumhurbaşkanımızın gösterdiği istikamette gayret gösteriyoruz. Konya olarak görev aldığımız dönemde 2004 yılında başlayan AK Parti Belediyeciliği döneminde Dünya Şehri Konya vizyonunu ortaya koymuş, misyon olarak da Konya’yı geçmişi kadar görkemli ve başarılı bir geleceğe hazırlama misyonunu üstlenmiştir. Hamdolsun bugün o noktada çok önemli mesafeler almış durumdayız. Buna katkı yapan bir çok kuruluşumuz oldu. Konyamız artık Dünya Şehirler Birliği Başkanlığını belediye başkanımızın şahsında temsil ediyor. Dünya şehri olma noktasında bu geldiğimiz nokta gerçekten çok önemli."

karatay-obruk-kervansaray-muze-otel-acilis-toreni-i-canli-tahir-akyurek.jpg
Tahir Akyürek / AK Parti Konya Milletvekili

Daha sonra kürsüye Konya Valisi Vahdettin Özkan geldi ve şunları kaydetti:

"Şehrimiz açısından hepimiz aslında gerçekten çok mutlu bir gündeyiz. Konya'mızın Selçuklu başkenti olmasının yıl dönümünde böyle güzel bir eseri hep beraber açmanın mutluluğu içindeyiz. Hasan Kılca başkanımızı tebrik ediyoruz."

konya-valisi-vahdettin-ozkan.jpg
Vahdettin Özkan / Konya Valisi

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan'ın konuşmasından öne çıkanlar ise şöyle:

"Hepimiz heyecanlıyız, hepimiz çok gururluyuz, hepimiz çok mutluyuz. Kültür ve Turizim Bakanlığının bir temsilcisi olarak bu güzel eserin açılışında bulunmak beni ayrıca çok özel bir heyecana çok özel bir gurura çok özel bir mutluluğa sevk etti. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ve vizyonuyla Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ikinci yüzyılını Türkiye yüzyılı olarak ilan ettik ve Türkiye yüzyılında dünyada parlayan bir yıldız. Dünyanın en önemli güçlerinden bir tanesi olma yolunda emin adımlarla yürüyoruz.

Konya'mız tarihiyle, kültürüyle, gastronomisiyle ülkemiz açısından çok özel bir yere sahip. Artık dünyada 1 milyara yakın insan kültür, inanç, gastronomi seyahatleri yapmakta. Uğrak noktalarından biri de Konya."

kultur-ve-turizm-bakan-yardimcisi-nadir-alpaslan.jpg
Nadir Alpaslan / Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı

Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan'ın konuşmasının ardından Bir Başka Karatay'daki Bir Başka Mekan; Obruk Kervansaray Müze Oteli törene katılan protokol üyeleri tarafından açıldı.

bir-baska-karatayda-bir-baska-mekan-obruk-kervansaray-muze-otel-torenle-acildi.jpg

bir-baska-karatayda-bir-baska-mekan-obruk-kervansaray-muze-otel-torenle-acildi-001.jpg

OBRUK KERVANSARAY MÜZE OTEL NEREDE?

Dünyanın en eski oteli olma özelliğini taşıyan Obruk Kervansaray Müze Oteli, Konya’nın 70 km kuzeydoğusunda Karatay ilçesi sınırlarındaki Obruk Gölü yanında yer alıyor.

YOL TARİFİ İÇİN TIKLAYIN

bir-baska-karatayda-bir-baska-mekan-obruk-kervansaray-muze-otel-torenle-acildi-002.jpg

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.