Kış lastikleri hayat kurtarıyor
Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu başladı. Değişim için lastikçilerde başlayan yoğunluk sürüyor. OTOPAPUÇ YÖnetim Kurulu Başkanı Mustafa Görgülü, lastik değişimi noktasında yaşanacak gecikmenin telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceğini belirtti.
Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık'ta başladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği takmaları, illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemi için zorunlu tutuluyor. Söz konusu yetki, Bakanlıkça valiliklere de devredilebiliyor.
Araçların denetimi, Bakanlığın yetkilendirdiği personelin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılıyor.
Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Nisan 2020'ye kadar devam edecek. Kurala uymayan araçların sürücülerine 625 lira ceza kesilecek.
Söz konusu ceza, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacak yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2020 itibarıyla güncellenecek.
Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması gerekiyor.
Söz konusu uygulamayla kış şartlarına göre önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağduriyete uğraması önlenmeye çalışılıyor.
Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik sağlıyor.
-Lastik ömrüne dikkat-
Konya'da faaliyet gösteren OTOPAPUÇ YÖnetim Kurulu Başkanı Mustafa Görgülü "Kar lastiği anlayışını doğru bulmadıklarını, kış lastiği ifadesinin daha anlamlı olduğunu belirtti. Görgülü "Daha güvenli, daha konforlu trafik için araçlarda lastik değişimi dönemindeyiz. Araç sahipleri ve sürücülerden yaz lastiklerinin değişimi için kar yağışı ya da buzlanma dönemini beklememelerini istiyoruz. Bu konuda yaşanacak gecikme telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir" dedi.
Trafiğin daha güvenli seyredebilmesi ve olası trafik kazalarının önüne geçilebilmesi için lastik değişimi kadar, alınan lastiğe de dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Görgülü, bir araçta kazaya sebebiyet veren unsurların başında lastiğin geldiğine dikkati çekerek, araçta kullanılan lastiklerin de mevsime uygun olması gerektiğini kaydetti.
Lastik ömrüne dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Görgülü "Lastiğin ortalama ömrü 40 bin kilometredir, buna dikkat edilmeli. Kazaların sebeplerinin başında lastikler gelmektedir. Bu sebeple vatandaşlarımızı uyarıyoruz ve hassas davranmalarını istiyoruz." diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.