Konya çiftçisi kuraklık nedeniyle zor durumda: "Dayanacak gücümüz kalmadı"

Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Şaban Güven, ovada etkili olan kuraklık nedeniyle çiftçinin zor günler yaşadığını belirtti. Güven bu zor dönemde elektrik enerjisinin acilen sübvanse edilmesini istedi.

Konya çiftçisi kuraklık nedeniyle zor durumda: "Dayanacak gücümüz kalmadı"

Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Şaban Güven, yaptığı açıklamada, kuraklık nedeniyle ova çiftçisinin yaşadığı sorunları dile getirdi. Konya'da kuraklığın tarımsal üretimi tehdit eder boyuta geldiğini aktaran Güven, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 'Kuraklık çiftçileri vurdu' başlığı altında ülke genelinde 10 ili ve 45 ilçeyi kapsayan havzalar belirlediğini, Konya'nın da bu iller arasında yer aldığını açıkladı. 

"ÇİFTÇİ DESTEKLENMELİ, AKSİ HALDE ÜRETİM DURUR"

Konya'da tarım alanlarında kullanılan suyun yüzde 70 kadarının bugüne kadar yer altından çekildiğini, ancak bu yıl bu oranının yüzde 85'lere vardığını belirten Güven, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Yer altı suyunu çıkarmak için elektrik ve mazota ihtiyaç vardır. Bunların bugünkü fiyatları ise herkesin malumu... Çiftçi bu dönemde elektrik faturalarını ödeyemez hale geldi. Yağmur yağmadı. Beyşehir ve KOP'tan da su gelmiyor. Kıraç alanlar yanmak üzere... Hatta bazı bölgelerdeki ekili alanlara koyunların yayıldığı duyumları geliyor. Sulak alanlarda ise hububata şu anda 3'üncü su veriliyor. Böyle giderse herhalde 2 su daha verilecek. Bu nedenle tarımda kullanılan elektrik enerjisinin acil olarak sübvanse edilmesi ve desteklemenin yapılması gerekmektedir. Aksi halde üretim durma noktasına gelir. Dayanacak gücümüz kalmadı"

Kuraklığın yaşandığı bu dönemde tarımsal sulama projelerinin öneminin bir kez daha gün yüzüne çıktığını anlatan Başkan Güven, çiftçinin bir taraftan desteklenirken, diğer yandan da acil olarak dış havzalardan su getirilmesi çalışmasına başlanılması gerektiğini kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.