Konya dahil 24 il ve 80 ilçe için deprem uyarısı: Risk altındalar!

Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin yıl dönümünde Türkiye'nin depremselliğini değerlendirdi. Aykan’a göre; Konya dahil 24 şehir ve 80 ilçe deprem riski altında.

Konya dahil 24 il ve 80 ilçe için deprem uyarısı: Risk altındalar!

17 Ağustos Marmara depreminin yıl dönümünde 24 şehir ve 80 ilçeye deprem uyarısı! Risk altındalar…

Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun Aykan, 17 Ağustos'un yıl dönümünde yaptığı açıklamada olması beklenen Marmara depreminin 28 milyon kişiyi etkileyeceğini belirterek, Türkiye'de 24 şehir ve 80 ilçenin deprem riski ile karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin önemli bir deprem kuşağında olduğunu söyleyen Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, "1999 depreminden sonra depremle ilgili birçok çalışmalar yapıldı fakat eksiklerimiz var. 2000’li yıllarda deprem konseyi kuruldu. 2011 yılında Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı (UDSEP-2023) yapıldı. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca hazırlanan Türkiye Afet Risk Azaltma Planı (TARAP), 8 Temmuz 2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu planla her türlü afetlere karşı dirençli bir toplum oluşturulması hedeflenmekte.

Başta yerel yönetimler olmak üzere afetlerle ilgili kurum ve kuruluşların sorumlu olduğu çok sayıda eylem yer alıyor. Belirtilen eylemleri yerine getirebilirsek, Türkiye deprem başta olmak üzere doğa kaynaklı afetlere karşı direnç kazanmış olacak. Son 23 yılda depreme dayanıklı bina yapmak için çalışıyoruz, eskiye göre daha iyiyiz ama yine de eksiklerimiz var. Eskiden bir yeri imara açarken jeolojik etüt zorunluluğu yoktu. Parsel bazında zemin ve temel etütleri yapılmıyordu.

Şimdi ise imar planlarına yönelik jeolojik etütler/mikrobölgeleme etütler yapılıyor. Fakat uygulamalarda sıkıntılar var, gerekli denetimi yapmıyoruz. Kötü zeminleri iyileştirebiliyoruz, fakat zemin iyileştirilmesine yönelik alınacak önlemleri, örneğin jet grout, fore kazık vb. gibi yöntemleri maalesef çoğu belediyeler denetlemiyorlar. Eğer bunlar yanlış uygulanırsa, yapı denetimi yapılmazsa depreme dayanaklı bina yapamayız" dedi.

konya-dahil-24-il-ve-80-ilce-icin-deprem-uyarisi-risk-altindalar.jpg

"İLK FAY ZONU ÜZERİNDEKİ YAPILAR ZARAR GÖRECEKTİR"

JMO Balıkesir Temsilcisi Aykan, Türkiye'de 5 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeli olan 500 diri fay hattı bulunduğunu söyledi. Aykan, "Türkiye bir deprem ülkesi, dolayısıyla zaman zaman deprem haberlerini duymamız normal. Türkiye’nin her yerinde her an 7 büyüklüğünde bir deprem yaşanabilir. Çünkü Türkiye toprakları üzerinde deprem oluşturabilecek çok fazla fay zonu var. Türkiye'nin 'diri fay' haritasına bakıldığında 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip yaklaşık 500 diri fay bulunuyor. Son yapılan çalışmalara göre şehir merkezinden fay geçen kent sayısı 24 oldu.

Bolu, Bursa, Balıkesir, Sakarya, Kocaeli, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Kütahya, Eskişehir, Konya, Aksaray, Tokat, Kayseri, Osmaniye, Hatay, Maraş, Erzurum, Hakkari, Erzincan ve Bingöl gibi 24 kentimiz, 80’i aşkın ilçemiz ve 502 mahallemiz doğrudan fay hatları üzerindedir.

konya-dahil-24-il-ve-80-ilce-icin-deprem-uyarisi-risk-altindalar-001.jpg

Bu fayların kırılması durumunda ise ilk önce doğrudan fay zonu üzerindeki yapılar zarar görecektir. Bu faylardan özellikle kırılma zamanı gelmiş yani sismik boşluk olarak tanımladığımız yerleşim yerlerinden geçenler büyük risk oluşturmaktadır.

Türkiye'de yaklaşık 20 yerde sismik boşluk olarak tanımladığımız, yani kırılma zamanı gelmiş fay parçaları var. Bilimsel çalışmalara göre özellikle Kuzey Anadolu Fayı başı olan Bingöl ve Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara Denizi içerisinden geçen kısmı ile Balıkesir, Kahramanmaraş taraflarındaki fay segmentleri sismik boşluk sınıfında tanımlandığından buralarda yakın gelecekte deprem olacağını gösteriyor; bu yüzden buralara dikkat edilmesi, hazırlık yapılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

konya-dahil-24-il-ve-80-ilce-icin-deprem-uyarisi-risk-altindalar-002.jpg

KONYA SON DEPREMLER 2022

Peki Konya’da son deprem ne zaman oldu, kaç şiddetinde, büyüklüğü neydi?

Konya’da 2022 yılı Ocak ayının son günü 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin merkez üssünün Meram Kızılören olduğu kaydedildi.

Kandilli Rasathanesi verilerine göre deprem, yerin 5 kilometre altında yaşandı.

AFAD ise depremin büyüklüğünü 4,2 olarak duyurdu. Açıklamada, "Konya'nın Meram ilçesinde meydana gelen 4,2 büyüklüğündeki deprem sonrası, an itibarıyla, olumsuz bir ihbarın bulunmadığı bilgisi alınmıştır." denildi. 

Aynı bölgede 2021 yılı Kasım ayı başında ise 5,1 büyüklüğünde deprem yaşandı, bazı evler yıkıldı, 150'den fazla yapıda da hasar oluştu.

konya-dahil-24-il-ve-80-ilce-icin-deprem-uyarisi-risk-altindalar-003.jpg

 

İlgili Haberler

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.