Konya dev organizasyona hazırlanıyor! 300 şef 'Gastrofest'te buluşacak

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, kent mutfak kültürünün ve Konya yemeklerinin daha etkileşimli bir şekilde tanıtılması amacıyla 1-3 Ekim tarihleri arasında Kalehan Ecdat Bahçesinde “Konya Gastrofest” düzenleyeceklerini açıkladı.

Konya dev organizasyona hazırlanıyor! 300 şef 'Gastrofest'te buluşacak

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, düzenlediği basın toplantısında kent mutfak kültürü ile Konya yemeklerinin tanıtılacağı 'Konya Gastrofest' hakkında bilgi verdi.

300 ŞEF KATILACAK

Festivalin 1-3 Ekim tarihleri arasında Kalehan Ecdat Bahçesinde gerçekleştirileceğini açıklayan Başkan Altay "Bu yıl ilk kez kapılarını açacak festivalimizin teması, Ateşbaz-ı Veli’ye ithafen “Aşçı Dede” olarak seçildi. Bu topraklardaki köklü yemek kültürünü vurgulamak adına ise festival için 'Benim Şehrimde Yemek Bir Medeniyettir' sloganını belirledik. Festivalimize mutfak alanında hizmet veren 150 katılımcı, alanında uzman 300 şef, Türkiye Aşçılar Federasyonu ile İtalya, İspanya ve Hırvatistan’dan aşçı federasyonları katılım sağlayacaktır. Festival alanında gün boyu gastronomi uzmanlarının katılımı ile panel, söyleşi, workshop ve konserler gerçekleştirilecek. Festival boyunca çocuklar da çeşitli etkinliklerle gastronomi alanına dahil edilecek." ifadelerini kullandı. 

'AŞÇI DEDE KUŞAK KUŞANMA' TÖRENİ

Festival açılışının Ateşbaz-ı Veli Türbesi’nde dua ile başlayacağını belirten Başkan Altay, buradan festival alanına tuz getirilmesi ve getirilen tuzun temsilen aş kazanına dökülmesi ile devam edeceğini ifade etti. Altay ayrıca Konya’daki üniversitelerin gastronomi bölümlerinden mezun olan öğrenciler için “Aşçı Dede Kuşak Kuşanma” töreni yapılacağını kaydetti.

gastrofest.jpg

FESTİVALE DAVET

Başkan Altay "9 bin 500 yıllık medeniyetin birikimini yaşatan kadim Selçuklu başkenti Konya’mızda saray mutfağının ve Mevlevi kültürünün birikimiyle harmanlanmış en güzel lezzetler için tüm Türkiye’den misafirlerimizi Konya Gastrofest’e davet ediyorum." dedi.

"KONYA NADİR YERLEŞİM YERLERİNDEN BİRİDİR"

Altay, Konya'nın 9 bin yıl önce Çatalhöyük'ten başlayarak, şehir hayatını sürdürebilmiş dünyadaki nadir yerleşim yerlerinden biri olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Çatalhöyük kazılarında bulunan buğdaydan da insanların o gün de birlikte aş pişirdiklerini, yemek yediklerini, aşlarını paylaştıklarını ve birlikte yaşadıklarını görebiliyoruz. O günden itibaren de Konya dünyanın önemli merkezlerinden birisi olmuş. Ecdadımız Orta Asya'dan başlayan yolculuğunda hem oradaki bilgi birikimini buraya aktarmış hem de gelirken yolda bulduğu bütün medeniyetlere ait bilgi birikimini buraya getirerek, Selçuklu Sarayı'nda harmanlayarak Anadolu yemek kültürünü ortaya koymuş."

Çatalhöyük'te başlayan medeniyeti, Orta Asya'dan uzanan yolculuğu ve saray kültürünü anlatmayı amaçladıklarını belirten Altay, 2019'da Konya Mutfak Çalıştayı ve 2020'de Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültürü Sempozyumu düzenlendiğini hatırlattı.

Altay, Konya'nın kendine has yemek kültürünü coğrafi işaret olarak tespit etmeye çalıştıklarını vurgulayarak, "Bunun için yapmış olduğumuz 51 başvurudan 21'i neticelendi. Şu an itibarıyla 21 ürünümüze daha coğrafi işaret belgesi almış olduk. 30'uyla ilgili süreç devam ediyor. Şu anda arkadaşlarımız 34 yeni ürünle ilgili çalışmaları da tamamladılar, inşallah onunla ilgili de en kısa sürede başvuruları yapmayı arzu ediyoruz." diye konuştu.

Haber Dairesi

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.