Konya DSYB, Ulusal Süt Çalıştayı’nda üreticilerin sorunlarını anlattı

Konya DSYB Başkanı Edip Yıldız, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın da katılımıyla yapılan Üretim ve Üreticinin Yüzyılı Ulusal Süt Çalıştayı’nı değerlendirdi. Yıldız, “Üreticinin odak noktasında tutulduğu bir çalıştay oldu.” dedi.

Konya DSYB, Ulusal Süt Çalıştayı’nda üreticilerin sorunlarını anlattı

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü ile Ulusal Süt Konseyi’nin iş birliğinde organize edilen “Üretim ve Üreticinin Yüzyılı Ulusal Süt Çalıştayı” Antalya’da Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın da katılımıyla yapıldı.

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ve Konya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği de ortak akıl ve istişareyi merkeze alarak, süt sektörünün tüm paydaşları ile bir araya geldi.

Yeni normal sürece göre davranışların ve iş yapış biçimlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Bakan İbrahim Yumaklı, "Hayvancılık sektörü için özellikle girdi maliyetlerinden, lojistik sorunlara, işçi temininden, ürünlerin pazarlamasına kadar her aşamanın etkilendiğini düşünüyorum. Bizde zamanın şartlarını iyi okuyup, geleceğe yön verecek çalışmalara imza atma gayreti içerisindeyiz. Hayvancılık sektörü insanımızın beslenmesi, gelişmesi için ihtiyacı olan stratejik bir sektör." dedi.

Bakan Yumaklı açılış programı sonrası stantları ziyaret ederek üreticiler ve sektör temsilcilerinin taleplerini dinledi.

Ulusal Süt Çalıştayı’nda 5 farklı konunun ele alındığı çalışma grupları oluşturuldu. Konya DSYB Başkanı Edip Yıldız ve Karapınar Süt Birliği Başkanı Mehmet Tartan’ın katılımıyla gerçekleşen İç ve Dış Ticaret, Pazarlama, Üretici Örgütlerinin Faaliyetleri adlı Çalışma Grubunda şu konular ele alındı:

-Süt İşletmelerinin %80’nin geleneksel yapıda küçük ölçekli olması ve çiftçilerin yaş ortalamasının 55 ve üstü olması.

-Sanayiye aktarılan süt oranının ortalama %50 civarında olması.

-Süt ve süt ürünlerinde ihracat oranlarımızın düşük olması.

-Hayvancılık işletmelerinin sınıflandırılması, hayvancılık desteklerinde karmaşa, desteklerden beklenen etkinin sağlanamaması, gibi konular üzerinde konuşuldu.

Ayrıca;

-Yem ham ve katkı maddeleri, canlı hayvan (kesimlik, besilik), karkas et, çoban, aşı, ilaç, sperma v.b. ürünlerin ithal edilmesi üretim maliyetlerini artırmaktadır.

-Kaba yem üretimimizin ve mera alanlarımızın yetersiz olması üretim maliyetlerini artırmaktadır.

-Sektörde örgüt fazlalığı örgütlerin istenen etkinlikte ve verimlilikte çalışmalarını engellediği gibi üreticinin rekabet gücünü ve süt kalitesini de olumsuz yönde etkilemektedir.

-Markalaşmada yaşanan sorunlar.

-Süt ve süt ürünlerinde lisanslı depoculuğun geliştirilmesi ve teşvik edilmesi konuları dile getirildi.

konya-dsyb-ulusal-sut-calistayinda-ureticilerin-sorunlarini-anlatti-002.jpeg

Çalıştayda yapılan konuşmalarda, süt sektörünün karşılaştığı zorluklar, iç ve dış ticaretin yanı sıra pazarlama faaliyetleri ve üretici örgütlerinin faaliyetleri üzerine yapılan çalışmaların sektörün geleceği için kritik öneme sahip olduğu vurgulandı.

konya-dsyb-ulusal-sut-calistayinda-ureticilerin-sorunlarini-anlatti-001.jpeg

"ÜRETİCİ ODAKLI BİR ÇALIŞTAY OLDU"

Konya DSYB Başkanı Edip Yıldız, yaptığı açıklamada, “Sektörün geleceği için yapılan bu çalıştay sektördeki tüm paydaşların işbirliği ve ortak akıl ile süt sektörünü daha ileriye taşıyacaktır. Üreticinin odak noktasında tutulduğu, planlı bir tarımsal faaliyetin gerçekleştirileceği sonucuna varılan verimli bir çalıştay gerçekleşmiştir. Çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere, tüm bakanlık temsilcilerine ve katılımcılara teşekkür eder, ele alınan konuların üreticilerimize hayırlı olmasını temenni ederim” ifadelerini kullandı.

konya-dsyb-ulusal-sut-calistayinda-ureticilerin-sorunlarini-anlatti-003.jpeg

konya-dsyb-ulusal-sut-calistayinda-ureticilerin-sorunlarini-anlatti.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

 Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.