Konya Emniyeti’nden deprem dolandırıcılığı uyarısı

Türkiye, 10 ili etkileyen deprem afetiyle yasa boğuldu. Bölgelere yardımlar aralıksız sürüyor. Dolandırıcılar depremi fırsat bildi, bağışçıları dolandırmaya çalışıyor. Konya Emniyeti vatandaşları uyardı “Yardımları resmi kurumlara yapın” denildi.

Konya Emniyeti’nden deprem dolandırıcılığı uyarısı

Dolandırıcılar depremi fırsat bildi, farklı yöntemlerle vatandaşları kandırmaya devam ediyor.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük deprem 10 ili birden etkiledi. Çok sayıda bina yıkıma uğradı, binlerce ölü ve yaralılarımız var. Bir taraftan kurtarma çalışmaları bir yandan da bölgelere yardımlar aralıksız sürüyor. İnternet ve sosyal medya üzerinden yardım yapmak isteyen vatandaşlar da dolandırıcıların ağına takılıyor.

Sahte internet siteleri üzerinden bağışçıları kandırmak isteyen dolandırıcılar kimlik ve banka bilgilerini alarak bağışçıları dolandırmaya çalışıyor.

KONYA EMNİYETİ’NDEN VATANDAŞLARA DOLANDIRICILIK UYARISI

Konya Emniyeti vatandaşları dolandırıcılara karşı uyardı ve yardımları resmi kurumlara yapılması gerektiği belirtildi.

Emniyet yetkililerinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Asılsız ve dolandırıcılık amaçlı içeriklere karşı yasal işlemler başlatılmıştır. Vatandaşlarımızdan sosyal medya platformlarında yardım toplama görünümüyle oluşturulan sahte hesaplara itibar etmemelerini ve deprem bölgelerimize yapılacak yardımların resmi kurumlar aracılığı ile yapılmasını rica ediyoruz.”

PEKİ, NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Peki, bağış yapmak isterken nelere dikkat edilmeli, siber güvenlik uzmanlarının uyarıları neler?

Dolandırıcılar depremi fırsat bilip AFAD adıyla sahte bağış siteleri kurup bağış paralarını çalmaya çalıştı. Dolandırıcılar, arama motorlarında başta AFAD olmak üzere bazı STK'ların sahte adreslerini liste başında gösterdi.Siteye giren vatandaşlar bağış yapmak için linklere tıkladığında dolandırılma riskiyle karşılaştı. Durum farkedilince siber suçlar ekipleri müdahale etti ve bu siteler internetten kaldırıldı. Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, bağış yapmak isteyen vatandaşları uyardı. "Karşınıza çıkan linkin adresi gerçekten o kuruma mı ait. Bunun mutlaka kurumla iletişime geçilerek teyit edilmesi lazım." ifadelerini kullanan Demircan, IBAN'a para yatırılması isteniyorsa numaranın doğruluğunu da mutlaka teyit edilmesi gerektiğini vurguladı.

Demircan, "Bağış yaparken en dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi de eğer tanınmış bir kurum değilse bağış yapma yetkisinin olup olmadığının valilikten teyit edilmesi, o kurumla mutlaka iletişime geçilip verilen IBAN numaralarının gerçekten o kuruma mı ait olup olmadığının teyit edilmesi gerekiyor." dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.