Konya mı? Hatay mı? İki şehrin havuç yarışı
Tarladan sofraya zahmetli bir yolculuğu olan havuç üretiminde lider şehir Konya. Ancak Hatay, “Bu yarışta biz de varız” diyor. Hataylı üreticilere göre Kırıkhan havucunun farkı, aroması. Su ve şeker oranı da fazla. Sebebi ise toprağı.
38 bin 873 kilometrekare Konya Ovası’nın yüzde 47’si tarım arazisi olarak kullanılıyor.
Merkez Meram ilçesine bağlı Kaşınhanı Mahallesinde ise çiftçiler 80 bin dekar arazide havuç yetiştiriciliği yapıyor.
Yıl boyunca aşamalı söküm yapılarak Türkiye'de yıllık 650 bin ton havuç ihtiyacının 450 bin tonu buradan karşılanıyor.
Konya’da dondurucu soğukta sevkiyat hazırlığı
BİR İDDİALI ŞEHİR DAHA
Konya’nın bu konudaki başarısını rakamlar ortaya koyarken, Hatay da iddialı bir çıkış yapıyor.
Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde; ekiminden, toplanmasına ve paketlenmesine kadar zahmetli bir sürecin ardından sofralardaki yerini alan havuç hasadı başladı, Mayıs ayı sonuna kadar da devam edecek.
MESAİ SABAHIN ERKEN SAATİNDE BAŞLIYOR
Havuçlar, Kırıkhan'da sabahın erken saatlerinde toplanmaya başlanıyor. Havuçların, çamurlu tarlalarda söküm işlemi gerçekleştirilirken ürünlerin sapları koparılıp çuvallara istifleniyor. Ardından araçlara yüklenen havuçlar, yıkama bölümüne götürülüyor. Çamurdan arındırılan havuçlar, paketlemeye hazır hale getiriliyor.
DÖNÜMDE 5 TON ÜRÜN
Kırıkhan'da havuç üreticiliği yapan Ali Bahur, İHA muhabirine, dönümde 5 ton civarı ürün aldıklarını fiyatın da iyi olduğunu söyledi. Hatay’da üretilen sarı havucu yurt içinde tüm illere yolladıklarını belirten Bahur, “Havucumuzun yurt dışına da ihracatı oluyor. Bulgaristan, Ürdün, Romanya’ya yolluyoruz. Kırıkhan ilçesinde şu an havuç ekilen alan 15 bin dönüm civarı.”dedi.
“FARKI, AROMASI”
Bahur’a göre; Kırıkhan havucunu diğer illerin havucundan ayıran nokta aroması. Ali Bahur, “Su oranı ve şeker oranı daha fazladır, bunun da sebebi Amik Ovası'nın toprağıdır. Konya’da yetişen havuçla Hatay’da yetişen havuç arasında bu tür farklar vardır. Konya’da havuç erken ekilir bizde ise geç ekilir geç hasat edilir. Havuç hasadı Mayıs ayının sonuna kadar sürüyor.” ifadelerini kullandı.
“TARLADA 2, TEZGAHTA 6 TL”
Tarladan 2 liraya alınan havucun marketlerde 5 ila 6 TL arasında satıldığını söyleyen Bahur, “Girdilerimiz yüksek, masrafımız arttı. İnşallah mazot fiyatları ve gübre fiyatları düşerse biz üreticiler kara geçeriz.” diye konuştu.
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.