Konya Şekeri (Mevlana Şekeri) Nasıl Yapılır? Tarihçesi
Konya'dan dünyaya dağıtımı olan eşsiz bir lezzet… Mevlana şekeri olarak bilinen Konya şekeri, Konya’nın en önemli simgelerinden biri.
Konya'dan dünyaya dağıtımı olan eşsiz bir lezzet… Mevlana şekeri olarak bilinen Konya şekeri, Konya’nın en önemli simgelerinden biri.
Konya şekeri, Konya’nın yerli halkında; “Mevlana şekeri” ya da “Peynir şekeri” olarak bilinir. Üretimine 1950’li yıllarda başlanmıştır. Eski zamanlarda cenaze evine ziyarete gelen misafirlere ikram ediliyor veya yufka içine dürüm yapılarak tüketiliyordu. Seneler geçtikçe bu gelenekler ortadan kalktı. Tadı ve görüntüsü ile meşhur olan Konya şekeri, günümüzde sevilerek tüketilen şekerlemeler arasında yer alır.
Konya şekerinin lezzeti sınırları aşarak dünyanın damağında eşsiz tatlar bırakıyor. Turistik yerlerde satılmaya başlamasından sonra dünya çapında isim yapmış bir şeker haline geldi. Şekli ve lezzeti yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Bu nedenle ülkemiz için de oldukça değerli.
Meyveli, sade, kakaolu gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. Kaya gibi görüntüsü olmasına karşın ağızda kolayca dağılan bir yapısı vardır. Yumuşak dokusu, yoğun lezzeti ile çay ve kahvenin yanında tüketilir.
Peki Konya şekerinin nasıl yapıldığını biliyor musunuz?
Konya şekerinin ağızda dağılan yumuşak bir kıvam alması, ustalık gerektirmektedir. Bütün aşamaların üretim tekniğine uygun olarak gerçekleştirilmesi gerekir. İstenilen kıvam yakalanamaz ise sevilen lezzete ulaşılamaz.
Özel bakır kazanlarda, belli orana sahip su, şeker ve limon tuzu kaynatılır. Daha sonra soğutma aşamasına geçilir. Kaynayan malzemeler kazanlardan, soğutucu tezgahlara aktarılır.
Soğuduktan sonra ağartma işlemine geçilir. Konya şekerinin ayırt edici özelliklerinden birisi de üretiminde kullanılan ağartma tekniğidir. Ağartma işleminde makinede dönen şekerler, kar beyazı rengini alır.
Rengini alan şekerleri, şekillendirmek üzere kalıp makinelerine aktarılır. Şeklini alan şekerler, kırılma ve soğuma işlemine tabi bırakılır.
Konya şekerinin ağızda dağılan, yumuşak bir kıvama gelmesi için nemlendirme işlemine geçilir. Sergilerde bir gün boyunca belirli bir su oranı ile nemlendirilen Konya şekerleri paketlenecek hale gelir.
Dünyada Eşi Benzeri Olmayan Konya Şekeri
Konya şekeri günlük 100 ton üretilmektedir. Yılın her günü üretilen bir şekerdir. İçerisinde herhangi bir katkı maddesi bulunmamaktadır. Bu nedenle herkesin güvenle tüketebileceği bir şekerdir.
Selçuklu başkentinde tarihin kalbi “Bedesten Çarşısında” atıyor. Yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği bedesten çarşısında yüzyıllardır ahilik geleneği yaşatılıyor. Bedesten, mevlana şekerinin ve hediyeliklerin satıldığı tarihi bir çarşıdır. Hâl böyle olunca Konya’yı simgeleyen Konya şekeri, şekli ve lezzeti ile dikkatleri üzerine çekiyor.
Adnan Efendi, Bedesten Çarşısına gittiğiniz zaman uğramanız gereken esnaflardan biridir. Çeyrek asırdır müşterilerine, özverili şekilde hizmet vermektedir. Bu uzun soluklu yolculuğun getirdiği deneyim ve tecrübe ile birçok ürün grubunu bünyesine katmıştır. Şekerleme, çikolata, kuruyemiş ve lokumları hem lezzeti hem de görselliği ile ön plana çıkmaktadır. Ayrıca online sitesi ile Türkiye'nin her şehrine kargo ile gönderim yapmaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.