Konya Tarım Fuarı hazır, peki ya çiftçinin suyu?
Konya Tarım Fuarı son teknoloji tarım aletleriyle açılmaya hazırlanırken, Konya Karaman İlleri Hotamış ve Havalisi Türkmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Kiraz’dan dikkat çeken bir çağrı geldi.
Konya’da tarım fuarı hazırlıkları tüm hızıyla devam ederken, bölge çiftçisinin en büyük sorunu olan su sıkıntısı gündemin gerisinde kalıyor. Konya Karaman İlleri Hotamış ve Havalisi Türkmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Kiraz, yaptığı açıklamada fuar vesilesiyle dikkatleri yeniden Konya Ovası’nın yıllardır çözüm bekleyen su problemine çekti.
Kiraz açıklamasında; "Traktör üreticileri, zirai alet satıcıları, dev tarım firmaları fuara hazır ama çiftçinin suyu hâlâ hazır değil. Çiftçiye teknoloji satılıyor, fakat su temin edilmeden bu teknolojilerin hiçbir anlamı yok" dedi.
"MAVİ TÜNEL VE HOTAMIŞ GÖLETİ NEREDE?"
Kiraz, özellikle Mavi Tünel ve Hotamış Göleti projelerine dikkat çekti. Yapımına başlandığı halde bir türlü tamamlanamayan bu projelerin akıbetinin sorgulanmadığını ifade eden Kiraz, "Göksu Nehri Akdeniz’e akıp giderken, Konya Ovası kuraklıkla boğuşuyor. Obruklar artıyor, yer altı suları tükeniyor. Ama kimse çıkıp da ‘Hotamış Göleti neden su tutmuyor?’ diye sormuyor" diye konuştu.
"SANAYİCİ VE STK’LAR SORUMLULUK ALMALI"
Tarım sektörüyle ilgili odalar, sanayi kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin de bu meseleye kayıtsız kaldığını belirten Kiraz, "Boru üreten sadece borusunu satıyor, traktör yapan traktörünü. Ama kimse suyu nasıl sağlayacağız diye düşünmüyor. Oysa ki su olmadan hiçbir üretim olmaz" sözleriyle sektördeki firmalara da çağrıda bulundu.
"ÇÖZÜM KISITLAMA DEĞİL, YATIRIM"
Kiraz, son olarak çözümün çiftçiyi kısıtlamak değil, bölgeye su yatırımlarını artırmak olduğunun altını çizdi, “Su kotası, ürün ekim kısıtlaması gibi çözümler yerine, kalıcı altyapı projeleri tamamlanmalı. Mavi Tünel hayata geçmeli, Hotamış Göleti su tutmalı” dedi.

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.