Konya ürettiği 11 üründe Türkiye'nin lideri

Tarım başkenti Konya, üretimde 2023 yılına da damgasını vurdu. Güncel verilere göre; Konya ürettiği 11 üründe Türkiye'de birinci sırada yer alıyor. Şehir hayvancılıkta da ilk sıralarda.

Konya ürettiği 11 üründe Türkiye'nin lideri

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya, ülkemizde tarım denilince ilk akla gelen şehirlerden biri. İklim yapısı ve tarıma elverişli geniş arazi varlığı ile 'Tarım Başkenti' olarak kabul edilen kent, tarımsal üretimi, ticareti ve istihdamın yanında tarıma dayalı sanayisiyle de önde gelen şehirlerden biri.

KONYA TARIMSAL ÜRETİMDE 1. SIRADA

Hububat başta olmak üzere birçok tarımsal ürün üretiminde birinci sırada bulunan Konya, bitkisel üretim bakımından Türkiye'de öncü durumda. Konya'da tarla bitkilerinden meyveciliğe, sebze tarımından tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğine kadar geniş bir ürün yelpazesi bulunuyor.

Haber Dairesi muhabirinin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgilere göre; ülke gıda arz güvenliğinin sağlanması bakımından stratejik konumda olan Konya, üretim çeşitliliği ve üretim miktarlarındaki potansiyeli itibariyle 18,9 milyon dekarlık tarım alanı ile Türkiye tarım alanlarının %7,92'sini barındırıyor.

konya-urettigi-11-urunde-turkiyenin-lideri.jpeg

2023 verilerine göre Konya; buğday, arpa, havuç, korunga tohumu, şekerpancarı, dane mısır, acıbakla, lale, Macar Fiği (yeşil ot), kuş yemi, kanola olmak üzere 11 ürünün üretiminde Türkiye'de birinci sırada yer alıyor.

konya-urettigi-11-urunde-turkiyenin-lideri-001.jpeg

HAYVANCILIKTA DA İLK SIRALARDA

Hayvan varlığı ile de ülkenin önde gelen et, süt ve yumurta üreticisi olan Konya, 2023 yılı verilerine göre ilk sıralarda yer aldı.

Konya, büyükbaş hayvan sayısında 928 bin 335 baş ile Türkiye'de 1. sırada yer alırken; küçükbaş hayvan sayısında 3 milyon 59 bin 48 Baş ile 2. sırada, kanatlı hayvan sayısında 10 milyon 702 bin 230 adet ile 3. sırada bulunuyor.

konya-urettigi-11-urunde-turkiyenin-lideri-003.jpeg

KONYA ÇİFTÇİSİNE 3,63 MİLYAR TL DESTEKLEME ÖDEMESİ

Üretimde rekor kıran Konya çiftçisine Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından destekler devam ediyor. Bakanlık verilerine göre 2023 yılında Konya çiftçisine 3,63 milyar lira destekleme ödemesi yapıldı.

konya-urettigi-11-urunde-turkiyenin-lideri-002.jpeg

Konya çiftçisine bitkisel üretim desteklemeleri kapsamında 2,55 milyar TL, hayvancılık desteklemeleri kapsamında 956,6 milyon TL, kırsal kalkınma desteklemeleri kapsamında 112,84 milyon TL ve diğer desteklemeler 3,6 milyon TL ile toplamda 3,63 milyar TL destekleme ödemesi yapıldığı ifade edildi.

konya-urettigi-11-urunde-turkiyenin-lideri-004.jpeg

İşte Tarım Başkenti Konya'ya birinciliği getiren üretim verileri:

konya-urettigi-11-urunde-turkiyenin-lideri-006.jpeg

konya-urettigi-11-urunde-turkiyenin-lideri-005.jpeg

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.