Konya’da 60 yıllık göçün öncüleri sergileniyor

Hollanda ve Türkiye arasındaki iş gücü anlaşmasının 60. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen "Türk Kadın Öncüleri" sergisi, Hollanda Büyükelçiliği ve Karatay Belediyesi iş birliğiyle Mevlana Kültür Merkezi'nde açıldı.

Konya’da 60 yıllık göçün öncüleri sergileniyor

Türkiye ve Hollanda arasındaki Çalışma Anlaşması'nın 60. yılı dolayısıyla gerçekleştirilen "Türk Kadın Öncüleri" sergisi, Hollanda Büyükelçiliği ve Karatay Belediyesi işbirliğiyle Mevlana Kültür Merkezi'nde açıldı.

Serginin açılışında konuşan Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Joep Wijnands, Türkiye ve Hollanda'nın çok önemli iki partner devlet olduğunu söyledi.

Ekonomik ve ticari alanlarda, iki ülkenin NATO'da çok fazla ilişkileri bulunduğunu ifade eden Wijnands, "Ülkelerimizin ikili ilişkileri doğrultusunda, çalışmalarımızı her alanda ileriye götürmek istiyoruz. İlişkilerimizi daha da büyütüp yükseltebilmek için elimizden geleni yapacağız. Geçen sene dostluğumuzun başlamasının 100. yılını kutladık." diye konuştu.

konyada-60-yillik-gocun-onculeri-sergileniyor.jpg

"ÇABALARIYLA HOLLANDA'NIN KALKINMASINA KATKI SAĞLADILAR"

Çalışma Anlaşması'nın 60'ıncı yılı dolayısıyla da birçok etkinlik gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Wijnands, şöyle konuştu:

"1964'te Hollanda Krallığı ve Türkiye Cumhuriyeti bir anlaşma imzalayarak Türk vatandaşlarını Hollanda'da çalışmaya davet etti. 1960'ta Hollanda'da sadece 200 Türk vatandaşı ikamet ederken, bugün Türk kökenli vatandaşların sayısı yarım milyona ulaştı. Bugünkü sergimiz Hollanda'da bulunan ve üç jenerasyonu temsil eden Türk kadınlarının hikayelerini anlatmaktadır. 60'lı yıllarda Konya ve çevresinden birçok kişi, Hollanda ve Avrupa'nın diğer ülkelerine gitmişlerdi. Bu yüzden buradaki hikayemizin Konya'da büyük yankı bulacağını düşünüyorum."

konyada-60-yillik-gocun-onculeri-sergileniyor-001.jpg

Türkiye'den Hollanda'ya erkeklerin yanı sıra oldukça fazla kadının da gittiğini vurgulayan Wijnands, "Bugün onların hikayelerini duyurmak için buradayız. Bu sergimizle Türk kadın öncüleri onurlandırmak istedik. Sergimizi farklı kentlerde de düzenleme imkanı bulduk. Öncüler kelimesi, onları tanımlamak için güzel kelime. Gösterdikleri çabayla, Hollanda'nın kalkınmasına katkı sağladılar ve sonraki nesillerin önünü açtılar." dedi.

konyada-60-yillik-gocun-onculeri-sergileniyor-002.jpg

"KADIN ÖNCÜLERİMİZ UNUTULMAZ İZLER BIRAKMIŞLARDIR"

Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay da Hollanda'ya giden ilk kadın gurbetçilerin göç hikayeleri ve başarı öykülerini içeren serginin, bir fotoğraf sergisinin ötesinde, her karesinde bir mücadeleyi, özlemi, emeği ve gurbet hikayesini barındıran, büyük bir anlam dünyası olduğunu belirtti.

Türk kadınının, tarih sahnesinde geçmişten bu yana her zaman toplumun ve medeniyetin temel direği olduğunu kaydeden Altay, "Bugün burada hatıralarını yad ettiğimiz kadın öncülerimiz, sadece kendi dönemlerinde değil, sonraki nesiller için de örnek teşkil eden, ilham veren ve yol gösteren şahsiyetler olarak tarih sayfalarında unutulmaz izler bırakmışlardır. Bugün hep birlikte önemli bir serginin açılışını gerçekleştiriyoruz." ifadesini kullandı.

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca da, böylesine anlamlı bir projeye ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti.

Hasan Kılca; “Hollanda Büyükelçiliği ve Karatay Belediyemiz iş birliğiyle düzenlediğimiz sergiyle; Hollanda’ya ilk giden birinci kuşaktan başlayarak, ikinci ve üçüncü kuşak Türk kadın girişimcilerin hayat hikâyelerini hemşehrilerimizle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Türkiye’nin farklı illerinde de sergilenen bu kıymetli eserler, göçün ötesinde başarıya, emeğe ve dayanışmaya ışık tutuyor. Hollanda Krallığı ve devleti ile ülkemiz arasında tarihe dayanan köklü siyasi, ekonomik ve turizm alanlarında güçlü ilişkiler bulunuyor. Bu ilişkiler, Osmanlı dönemine kadar uzanan bir geçmişe sahip. Özellikle Konya ile Hollanda arasında da ayrı bir bağ var. 1960’lı yıllarda Hollanda’ya göç eden birinci kuşakta çok sayıda Konyalı hemşehrimiz yer alıyor. Bugün onlar orada kök salmış, iş insanı olmuş, hayatlarını o ülkede kurmuş durumdalar. İkinci ve üçüncü kuşak da artık sadece Hollanda’da yaşamakla kalmıyor, aynı zamanda ciddi yatırımlar yaparak ülkemizi en iyi şekilde temsil ediyor. Bugün Hollanda’da 500 binin üzerinde Türk vatandaşımız yaşıyor” dedi.

HOLLANDA İLE ARAMIZDA BİRÇOK BENZERLİK VAR

Konya ile Hollanda arasında birçok benzerlik olduğunu aktaran Başkan Kılca; “Konya ile Hollanda arasında ilginç ve anlamlı başka benzerlikler de var. Örneğin, dünya genelinde bisiklet kullanımının en yaygın olduğu ülke Hollanda iken, Türkiye’de de en çok bisiklet kullanılan şehir Konya’dır. Bu noktada Büyükşehir Belediyemiz, yaklaşık 600 kilometrelik bisiklet yolu ağına sahip. Bizler de ona destek veriyoruz. Aynı zamanda her yıl binlerce öğrenciye bisiklet dağıtarak çevreci ve sağlıklı ulaşımı teşvik ediyor. Konya’da bisiklet bir yaşam kültürü haline gelmiş durumda. Bir diğer benzerlik de çiçeklerle, özellikle lale ile ilgili. Hollanda’nın sembolü haline gelen lale, aslında Osmanlı’dan Avrupa’ya ulaşmış bir çiçektir. Selçuklu’nun payitahtı olan bu topraklarda, geçmişten günümüze lale üretimi yapılmaktadır. Bugün Karatay’da geniş bir alanda lale yetiştiriciliği sürdürülmektedir. İşte tüm bu ortak noktalar ve tarihsel bağlar doğrultusunda düzenlediğimiz bu serginin, Türkiye ile Hollanda arasındaki dostluk köprülerinin daha da güçlenmesine vesile olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

konyada-60-yillik-gocun-onculeri-sergileniyor-003.jpg

Konuşmaların ardından, açılış kurdelesi kesildi. Ziyaretçiler, daha sonra sergiyi gezip fotoğrafları incelediler ve kadınların hikayelerini dinlediler.

Kaynak:AA / Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.