Konya’da bu yolu kullanacaklar dikkat! Emniyet saat verdi

Konya’da bugün (03 Ekim 2022) Dünya Yürüyüş Günü etkinlikleri kapsamında Alaaddin Bulvarı ile Mevlana Caddesinde sağlıklı yaşam yürüyüşü gerçekleştirilecek. Saat 15.00 ila 17.00 arasında bazı yollar kısmen trafiğe kapalı olacak.

Konya’da bu yolu kullanacaklar dikkat! Emniyet saat verdi

Emniyet Müdürlüğü açıklama yaptı, Konya’da 3 Ekim Dünya Yürüyüş Günü dolayısıyla bazı yollar trafiğe kapalı olacak. 

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

“03 Ekim 2022 tarihinde yapılacak olan Dünya Yürüyüş Günü etkinliğinde 15.00 – 17.00 saatleri arasında Alaaddin Bulvarı ve Mevlana Caddesi Mevlana Kültür Merkezi istikameti kısmen kapalı olacak ve trafik akışı alternatif yollar üzerinden sağlanacaktır.”

Açıklamada, kapalı olacak yollar ve alternatif güzergahların bulunduğu harita da yer aldı. 

konyada-bu-yolu-kullanacaklar-dikkat-emniyet-saat-verdi.jpeg

DÜNYA YÜRÜYÜŞ GÜNÜ

Uluslararası Herkes İçin Spor Federasyonu (TAFISA) tarafından 1991 yılında başlatılan Dünya Yürüyüş Günü, fiziksel olarak aktif olmanın ve fiziksel hareketsizliğin küresel krizine karşı basit ve eğlenceli bir kutlama yöntemi sağlamaktadır.

Ülkeler kutlama için farklı günler de belirleyebilmekte ise de otuz yılı aşkın bir süredir, yüz altmıştan fazla ülkeden gelen milyonlarca insan, Ekim ayının ilk Pazar gününü “Dünya Yürüyüş Günü”ne dönüştürerek birlikte yürümeyi alışkanlık haline getirdi.

Amerikan Kalp Derneği ise, Nisan ayının ilk Çarşambasını Ulusal Yürüyüş Günü ilan ederek herhangi bir ekipmana ihtiyaç duymadan rahat ayakkabılarınızı giyip 30 dakika yürüyerek bugünün kutlanabileceğini duyurmaktadır.

Dünya Yürüyüş Günü etkinlikleri ile gündelik hayatımızın içine fiziksel aktiviteyi entegre etmeyi teşvik etmek amaçlanmaktadır. Günümüzde fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve teknolojideki gelişmeler ile yaşam koşullarının kolaylaşması giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi ile toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını artırmıştır.

FİZİKSEL AKTİVİTE VE SAĞLIK

Fiziksel aktivite bedensel, ruhsal ve sosyal sağlığın korunması ve iyileştirilmesi açısından da büyük bir öneme sahiptir. Günlük yaşamı mümkün oldukça aktif geçirmek sağlıklı bir yaşam için atılacak ilk adımdır. Düzenli yapılan fiziksel aktivitenin farklı yaş gruplarındaki insanların sağlığına aşağıda sıralanan başlıklarda büyük katkıları olmaktadır.

Vücut sistemlerini (kas-iskelet, bağışıklık, kardiyo-pulmoner vb.) düzenler ve iyileştirir,
Fiziksel uygunluğu geliştirir,
Kronik hastalık (diyabet, hipertansiyon, kanser, kardiyo-vasküler hastalılar vb.) riskini azaltır,
Kilo kontrolünü sağlar,
İmmün sistem üzerine olumlu etkiler yapar,
Duygu durumu olumlu etkileyerek genel iyilik halini artırır,
Kognitif fonksiyonu geliştirir.

Fiziksel aktivite vücut direncinin artarak enfeksiyonlara karşı koruma geliştirilmesine katkı sağlayabilmektedir. Fiziksel olarak aktif olmayanlarda enfeksiyon görülme olasılığı düzenli fiziksel aktivite yapanlara göre daha fazladır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de devam eden pandemi sürecinde güçlü bir bağışık sistemine sahip olmak oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini destekleyen önemli etmenlerden biri de fiziksel olarak aktif bir yaşam sürmektir.  

Yürüyüş yapmak ise tüm yaştaki bireyler için en yaygın ve kolay uygulanabilen dayanıklılık (aerobik) aktivitesidir. Dayanıklılık aktiviteleri vücudumuzun oksijeni kullanma kapasitesini arttıran, büyük kas gruplarının dinamik ve ritmik olarak çalıştığı aktivitelerdir. İçinde bulunduğumuz süreçte sosyal mesafeyi koruyarak bireysel olarak yapacağımız yürüyüş aktivitesi fiziksel ve ruhsal açıdan sağlığımızı destekleyeceği gibi pandemi sürecinde kendimizin ve toplumun sağlığını riske atmadan yapabileceğimiz ideal bir aktivitedir. 

Toplumun büyük bir çoğunluğunda fiziksel aktivite, “spor” kelimesi ile eşanlamlı olarak algılanmaktadır. Oysa fiziksel aktivite, günlük yaşam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak enerji harcaması ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını artıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda spor aktivitelerinin yanı sıra egzersiz, oyun ve gün içinde yapılan çeşitli aktiviteler de fiziksel aktivite olarak kabul edilmektedir. 

Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra yetişkin yaş grubunda haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika; 5-17 yaş grubu için ise günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır. 

Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir. Bunu şu şekilde tanımlayabiliriz; yapılan aktivite esnasında kişi konuşabilir fakat şarkı söyleyemez. Tempolu yürüyüş bu aktivitelere en iyi örneklerden birisidir.
Fiziksel aktiviteyi yaşam biçimi haline getirmemizde yürüyüş önemlidir.

Çünkü:

Yürüyüşü günlük aktiviteleriniz içerisine kolayca yerleştirebilirsiniz.

Yürüyüş yapmak için ayrıca bir alet veya özel hazırlık gerekmez.

Gün içerisinde toplu taşım aracı kullanıyorsanız ineceğiniz yerden bir–iki durak önce inip yürüyebilir veya arabanızı gideceğiniz yerin önüne değil birkaç sokak uzağa park ederek gideceğiniz yere yürüyebilirsiniz.

Size en yakın belediyelere ait yürüyüş yollarından veya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne ait spor tesislerinden faydalanabilirsiniz.

"TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT PROGRAMI"

"Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı" kapsamında Konya İl Sağlık Müdürlüğü de, obezite ve obeziteye bağlı hastalıkların önlenmesine yönelik yeterli ve dengeli beslenme ve fiziksel aktivitenin kazandırılması amacıyla bugün Adalet Parkında Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Yürüyüşü/Fiziksel Aktivite Etkinliği/Sağlıklı Yaşam Farkındalık Etkinliği gerçekleştirdi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.