Konya’da çiftçilere toprak analizinin önemi anlatıldı

Karapınar Ziraat Odasında çiftçilere, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Öğretim Üyeleri ve Konya Şeker yetkilileri tarafından toprak analizinin önemi ve tarımda gübrelerin etkin kullanımı anlatıldı.

Konya’da çiftçilere toprak analizinin önemi anlatıldı

Karapınar Ziraat Odası salonundaki toplantıda Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin toprak analiz laboratuvarı ve toprak analizi konusunda çiftçilere verdikleri hizmetler, toprak ve su analiz ücretleri, analizlerin yorumlanması konularında açıklamalar yapıldı.

Uzman isimler; “Ülkemizdeki tarım topraklarını gelişi güzel ve verimsiz kullanmak yerine toprak analizi yapılarak sürdürülebilir ve verimli bir tarım yapılması hedeflenmektedir. Toprağın bünyesinde barındırdığı mevcut bitki besin maddelerinin ve fiziksel yapısının durumu öğrenilerek hangi ürün ekiminden maksimum verim alınacağı tespit edilir. Toprağın ve ekilecek ürünün gereksinimlerine göre yüksek düzeyde verim elde edebilmek için en uygun gübre miktarı hesaplanarak gübreleme takvimi oluşturulur. Yıl içerisinde birden fazla ekim yapılabilen toprakların besin element değerleri yapılan analizler ve düzenli gübreleme ile kontrol altında tutularak, aynı topraktan alınan ürün çeşitliliği artırılmış olur. Düzenli analizi yapılmayan toprak fazla gübre kullanımından dolayı yapısı bozulabileceğinden veya az gübre takviyesinden ürün veriminin düşmesinden dolayı toprak analizinin önemi anlaşılmaktadır. Yapraktan gübreleme sabah erken ya da akşam geç saatlerde yapılmalı ve gübre mutlaka rüzgarsız havada atılmalıdır. Damla sulama ile yapılan gübrelemelerde, son sulamada gübre uygulaması yapılmaması tavsiye edilir.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca toprak numunesi alınma zamanı, nasıl alınacağı ve dikkat edilecek hususlar da anlatıldı.

konyada-ciftcilere-toprak-analizinin-onemi-anlatildi.webp

Toplantıya ilişkin değerlendirme yapan Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, Karapınar ilçesinin 2.5 milyon tona yaklaşan Şekerpancarı üretimi ile Türkiye de ilk sıra yer aldığını ve birçok şeker fabrikasının bölge çiftçilerinin üretimi ile karşıladığını, çiftçilerimizin yararına olacak her türlü çalışmaya açık olduklarını, istekli çiftçilerimiz için toprak analizleri konusunda Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi ve Konya Şeker ile işbirliği yapabileceklerini ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.