Altın 6800.67
BIST 12433.5
Dolar 45.0191
Euro 52.9184
Sterlin 60.7323

Konya’da doğaseverler, Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad’ın izinden gittiler

Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad’ın binlerce yıllık fetih ve göç rotası olan Keykubad Yolu’nda yürüyüş etkinliği düzenledi. Etkinlik, Anadolu’nun uyanan doğasını ve saklı mirasını bir kez daha gözler önüne serdi.

Konya’da doğaseverler, Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad’ın izinden gittiler

Konya Valiliği ve Antalya Valiliği ile iş birliği içinde Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Keykubad Göç ve Kervan Yolu, baharın ilk günlerinde Türkiye’nin dört bir yanından gelen doğaseverleri muhteşem bir atmosferde ağırladı.

Alanya’dan Konya’ya uzanan toplam 405 kilometre uzunluğundaki bu devasa medeniyet rotasının en özel bölümlerinden biri olan 36 kilometrelik 6 Göller - Ketenli - Elbengi etabı, katılımcılara adeta bir "yeşil terapi" sundu.

konyada-dogaseverler-selcuklu-sultani-alaeddin-keykubadin-izinden-gittiler

Baharın gelişiyle birlikte taze bir örtüye bürünen Toroslar’ın eteklerinde başlayan yürüyüşte; Gavur Gölü, Keşlik, Kovalı, Dipsiz ve Sülüklü gölleri rotanın mücevherleri gibi parladı.

Bol yağışların etkisiyle eski ihtişamına kavuşan göller, çevresindeki canlı yeşil tonlarıyla birleşerek yürüyüşçülere eşsiz manzaralar sundu.

konyada-dogaseverler-selcuklu-sultani-alaeddin-keykubadin-izinden-gittiler

KETENLİ’DE BİR BAHAR AKŞAMI: KÖY DOKUSU VE TABİAT

Yürüyüşün ilk günü, tarihi yerleşimi ve özgün mimarisiyle dikkat çeken Ketenli (Çalmanda) köyünde noktalandı.

Köyün merkezindeki okul bahçesinde güvenli ve samimi bir ortamda konaklayan grup, burada geleneksel Anadolu misafirperverliğini hissetti.

Ketenli’nin çevresini saran ve göz alabildiğine uzanan yemyeşil vadiler, doğanın sunduğu en cömert tablolardan birini oluşturdu. Katılımcılar, köyün tarihi dokusu içinde, doğanın sessizliği eşliğinde taze dağ havasını solumanın ayrıcalığını yaşadı.

konyada-dogaseverler-selcuklu-sultani-alaeddin-keykubadin-izinden-gittiler

KONYA’NIN KAPADOKYASI VOLKANİK KAYA YAPISIYLA BÜYÜLEDİ

"Konya’nın Kapadokyası" olarak anılan ve volkanik kaya yapısıyla büyüleyen Kilistra ve Botsa bölgesinden geçen rota, sadece bir spor etkinliği değil, aynı zamanda bir eğitim sahası oldu.

Prof. Osman Doğanay’ın anlatımlarıyla bölgedeki manastır kompleksleri, kiliseler ve sarnıçların hikayesini dinleyen yürüyüşçüler, binlerce yıllık göç yollarının ve İpek Yolu’nun izlerini bizzat yerinde deneyimledi.

konyada-dogaseverler-selcuklu-sultani-alaeddin-keykubadin-izinden-gittiler

ELBENGİ’NİN SERİN SULARINDA FİNAL

Etkinliğin ikinci gününde, yayla hatlarını ve kadim patikaları aşan grup, Yaylacık (Nuzumla) üzerinden Elbengi mesire alanına ulaştı.

Doğanın uyanışını müjdeleyen kuş sesleri ve çağlayan kaynak suları eşliğinde tamamlanan yürüyüş, hafızalarda silinmeyecek izler bıraktı.

konyada-dogaseverler-selcuklu-sultani-alaeddin-keykubadin-izinden-gittiler

BİR KÜLTÜR KÖPRÜSÜ: ÇATALHÖYÜK’TEN SELÇUKLU’YA

Program kapsamında Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’ni ziyaret eden ve şehir turuna katılan misafirler, Konya mutfağının seçkin lezzetlerini tatma imkânı buldu.

Toplam 405 kilometrelik Keykubad Göç ve Kervan Yolu, her geçen gün tescillenen yeni etaplarıyla hem profesyonel yürüyüşçüler hem de doğa tutkunları için önemli bir cazibe merkezi olmayı sürdürüyor.

Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad’ın binlerce yıllık fetih ve göç rotası üzerinde gerçekleştirilen proje, Anadolu’nun kadim mirasının yaşatılmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlıyor.

konyada-dogaseverler-selcuklu-sultani-alaeddin-keykubadin-izinden-gittiler

KATILIMCILAR DOĞA VE TARİH DOLU YÜRÜYÜŞTEN MUTLU AYRILDI

Yürüyüşe katılan doğaseverler de etkinliği çok beğendiklerini, güzergahta her şeyin en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş olmasının mutluluk verici olduğunu ifade ederek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Katılımcılar, bu ve benzer organizasyonların daha çok yapılması gerektiğini belirterek, sonraki yürüyüşlere de katılmak istediklerini, ilgi duyan vatandaşların bu etkinlikleri kaçırmamaları gerektiğini söyledi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.