Konya'da endişeye yol açan yüzey yarıkları ve kırıkların incelemesi tamamlandı

Konya'nın Emirgazi İlçesinde yerkürede oluşan kırık ve yarıkların incelemesi için AFAD tarafından görevlendirilen mühendislerin çalışmaları tamamlandı. Hazırlanan raporda endişe veren bu oluşumların nedeni olarak yeraltı sularının çekilmesi gösterildi

Konya'da endişeye yol açan yüzey yarıkları ve kırıkların incelemesi tamamlandı

Konya'nın Emirgazi İlçesi Işıklar Mahallesi Kutburun Yaylasında yerkürede metrelerce uzunlukta oluşan kırık ve yarıklar endişeye neden olmuş, bazı yol ve binalarda ise çatlaklar oluşmuştu. Bölgede yaşayan vatandaşları tedirgin eden oluşumların incelenmesi için AFAD tarafından uzman bir ekip gönderildi. 

konyada-endiseye-yol-acan-yuzey-yariklari-ve-kiriklarla-inceleme-tamamlandi4.jpg

Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde görevli Jeoloji Yüksek Mühendisi Şükrü Arslan, Harita Mühendisi Cemalettin Güllüoğlu, Şehir Plancısı Yaşar Akkaya ve Harita Teknikeri Betül Karakurt’tan oluşan ekip, saha incelemesini tamamladı. 

İHA yardımıyla yapılan görüntüleme ve incelemeler sonucunda saçak şeklinde 4 parçadan oluşan kırık hattı (FAY) tespit edildi. Kırıklardan en uzun olanı 1516 metre olarak ölçüldü. Kırık hatları üzerinde yer yer yarıkların oluştuğu görülerek en geniş yarık 5 metre olarak tespit edildi. 

konyada-endiseye-yol-acan-yuzey-yariklari-ve-kiriklarla-inceleme-tamamlandi1.jpg

RAPORDA ÇARPICI TESPİTLER

Uzman ekibin hazırladığı raporda, yarıklar ve yüzey kırığının bölgede son yıllarda yeraltı su seviyesinin hızla çekilmesi sonucu oluştuğunun öngörüldüğü belirtildi. 

konyada-endiseye-yol-acan-yuzey-yariklari-ve-kiriklarla-inceleme-tamamlandi5.jpg

Kırık hattını oluşturan bloklardaki kil seviyelerinin farklı kotlarda bulunduğu, yeraltı suyunun çekilmesine bağlı olarak bloklarda etkilenen kil seviyesi ve hacminde farklılık gösterdiği ifade edildi. Raporda "Bloklar arasındaki hacimsel küçülmede farklı olduğundan kırık hattı boyunca çatlak ve yarıklar oluşmaktadır. Ayrıca kırık hattında bloklar arasında kot farkı da görülmekte olup, kot farkı bazı yerlerde 15 cm’ye kadar ulaşmaktadır. Bu kot farkının zamanla metre mertebesine ulaşması da öngörülmektedir. Meydana gelen bu durum sonucunda cami lojmanı ciddi hasar görmüş, Emirgazi yayla yolu hasar almıştır." denildi.

konyada-endiseye-yol-acan-yuzey-yariklari-ve-kiriklarla-inceleme-tamamlandi6.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.