Konya’da geçen ayın en sıcak ilçesi yine değişmedi

Türkiye’de Şubat ayı kurak ve sıcak geçti. Sıcaklıklar ortalamaların 3,5 derece üzerinde gerçekleşti. Böylece son 53 yılın en sıcak ikinci Şubat ayı olarak kaydedildi. İç Anadolu’da en yüksek sıcaklık değeri yine Konya’nın Çumra ilçesinde ölçüldü.

Konya’da geçen ayın en sıcak ilçesi yine değişmedi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2024 Şubat ayı sıcaklık ve yağış değerlendirme analizleri yayınlandı.

KONYA OVASI KIŞI KARSIZ KAPATTI

Buna göre, kış mevsiminin son ayıda ülke genelinde kurak ve sıcak geçti. Konya Ovası kışı karsız kapattı. Yüzölçümü itibariyle Türkiye’nin en büyük iline yüksek ve dağlık bölgeler hariç kar yağışı düşmedi.

konyada-gecen-ayin-en-sicak-ilcesi-yine-degismedi.jpg

ŞUBAT AYINDA DA SICAKLIK REKORU KIRILDI

Ocak ayından sonra Şubat’ta da sıcaklık rekoru kırıldı. 2024 Şubat ayı ortalama sıcaklığı, 7.6 derece ile uzun yıllar (1991-2020 dönemi) ortalama sıcaklığının 3.5 derece üzerinde gerçekleşti. Böylece son 53 yılın en sıcak ikinci şubat ayı olarak kaydedildi. Birinci en sıcak yıl 7.9 derece ile 2016 yılı oldu.

konyada-gecen-ayin-en-sicak-ilcesi-yine-degismedi-001.jpg

İÇ ANADOLU’DA REKOR YİNE ÇUMRA’DA

En düşük sıcaklık eksi 29.5 derece ile Ardahan’da, en yüksek sıcaklık ise 28.7 derece ile Adana Karaisalı’da ölçüldü. İç Anadolu bölgesinde en yüksek sıcaklık 20.9 derece olarak Konya’nın Çumra ilçesinde tespit edildi.

Çumra 53 yıllık rekorun kırıldığı Ocak ayında da bölgede en yüksek sıcaklık değerinin ölçüldüğü yer olmuştu. (16.1°C)

konyada-gecen-ayin-en-sicak-ilcesi-yine-degismedi-002.jpg

YAĞIŞLARLAR YÜZDE 42 AZALDI

Geçtiğimiz Şubat ayında yağışlar ülke genelinde normaline göre %42, 45.3 mm olan geçen yıl 2023 Şubat ayı yağışlarına göre %24 azalma gösterdi. Yağışlar Antalya, Mersin, Tunceli, Elazığ, Diyarbakır, Şanlıurfa, Artvin ve Ardahan çevrelerinde yer yer artarken, diğer tüm bölgelerde azaldı. Azalma oranı Bursa, Balıkesir, Kütahya ve Nevşehir çevrelerinde %80’lere ulaştı.

konyada-gecen-ayin-en-sicak-ilcesi-yine-degismedi-003.jpg

İl geneli yağışlarda en fazla yağış 91.7 mm ile Elazığ, en az yağış 7.9 mm ile Iğdır’da kaydedildi. Ordu, Samsun, Tokat ve Gümüşhane illeri son 50 yılın, Bursa son 35 yılın en düşük şubat ayı yağışlarını aldı.

BÖLGESEL YAĞIŞ DEĞERLENDİRMESİ

Bölge geneli yağışlar tüm bölgelerde azalma gösterirken, azalma oranı Marmara, Ege, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde %50’nin üzerine çıktı. Marmara ve Karadeniz bölgeleri son 10 yılın en düşük şubat yağışlarını aldı.

konyada-gecen-ayin-en-sicak-ilcesi-yine-degismedi-004.jpg

KARAMAN İLK SIRADA

İç Anadolu Bölgesi'nde en fazla yağış alan il 32.2 mm ile Karaman, en az yağış alan il ise 8.6 mm ile Nevşehir oldu.

Türkiye genelinde şubat ayında ortalama 7.2 yağışlı gün görülmüştür (1991-2020 normali 11.0 gün).

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.