Konya’da gençlerin sesi COP31’e ulaşacak! 70 liseli iklim sorunlarına çözüm üretti
MEB tarafından 30 ilde eş zamanlı düzenlenen Ulusal Gençlik İklim Çalıştayı’nın Konya ayağında 14 liseden 70 öğrenci bir araya geldi. Gençler, tarım ve gıda sistemlerinin iklim değişikliğinden nasıl etkilendiğini ele alarak çözüm önerileri geliştirdi.
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı COP31 öncesinde gençlerin iklim değişikliğiyle mücadele sürecine aktif katılımını sağlamak amacıyla düzenlenen Ulusal Gençlik İklim Çalıştayları, 30 ilde eş zamanlı gerçekleştiriliyor.
Bu kapsamda çalıştayın Konya ayağı, Büyükşehir Belediyesi Taş Bina Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlendi. "Tarım, Gıda Sistemleri ve İklim Değişikliği" ana temasıyla gerçekleştirilen programa, 14 farklı liseden 70 öğrenci ile 20 uzman moderatör katıldı.

GENÇLER İKLİM SORUNLARINA ÇÖZÜM ARADI
Konya İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Aynur Türkoğlu, çalıştayda öğrencilerin iklim değişikliğinin tarım ve gıda sistemleri üzerindeki etkilerini farklı yönleriyle değerlendirdiğini belirtti. Öğrencilerin ortaya koyduğu fikirlerin rapor haline getirileceğini ifade eden Türkoğlu, bu raporun Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne sunulacağını söyledi. Türkoğlu, 30 ilden gelecek raporların birleştirilerek COP31'de uluslararası düzeyde sunulacak çalışmaya katkı sağlayacağını belirterek, gençlerin sürece dahil edilmesinin önemine dikkat çekti.

KONYA'NIN GENÇLERİ COP31'E KATKI SUNACAK
Let's Do It Türkiye temsilcisi Mehmet Yıldırım Gündüz de COP31'de sunulması planlanan Ulusal Gençlik Katkı Beyannamesi'nin hazırlanmasında raportör olarak görev aldıklarını belirtti. Konya, Niğde ve Şanlıurfa'daki çalıştayların ortak temasının tarım, gıda sistemleri ve iklim değişikliği olduğunu aktaran Gündüz, Konya'daki programda 14 okuldan 70 öğrencinin fikirlerini ortaya koyduğunu ifade etti.

GENÇLERİN SESİ COP31'E TAŞINACAK
Çalıştay sonunda öğrencilerin görüş ve çözüm önerilerinin yer aldığı bir rapor hazırlanacak. 30 ilde gerçekleştirilen çalışmaların sonuçlarının bir araya getirilmesiyle oluşturulacak raporun, iklim değişikliğiyle mücadele politikalarına katkı sağlaması ve gençlerin sesinin COP31 kapsamında karar alma mekanizmalarına taşınması hedefleniyor.
Türkiye'nin ev sahipliğinde 9-20 Kasım 2026 tarihlerinde Antalya'da gerçekleştirilecek COP31 öncesinde düzenlenen çalıştaylar, gençlerin iklim politikalarının oluşturulmasına doğrudan katkı sunması açısından önem taşıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı



Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.