Konya’da hasat için tarlasına gelen çiftçi hayatının şokunu yaşadı
Konya’nın Karapınar ilçesinde mısır hasadı yapmak için tarlasına gelen çiftçi, 20 metrelik obrukla karşılaştı. Obruk, bölgede artan kuraklığın ve yer altı su kayıplarının etkisini bir kez daha gözler önüne serdi.
Konya’nın Karapınar ilçesine bağlı Fevzipaşa Mahallesi’nde, ekili bir mısır tarlasında yeni bir obruk oluştu.
Yaklaşık 20 metre çapında ve 7 metre derinliğinde olduğu belirtilen obruk, mısır hasadı yapılmadan kısa süre önce fark edildi.
Tarlada çalışan çiftçiler, biçerdöverin obruğa yaklaşmadan hasadı tamamladığını belirtti. Obruğun yaklaşık 15 gün önce oluştuğu tahmin ediliyor.
“OBRUKLARA ARTIK ALIŞTIK”
Görgü tanıkları, obruğun oluştuğu alanı incelediklerinde içindeki mısırların hala ayakta durduğunu, biçerdöver obruğa yaklaşmadan hasadı tamamladığını dile getirdi.
Bölge sakinleri, her yıl yeni obrukların oluştuğunu belirterek “Artık korkmuyoruz ama endişeliyiz” ifadelerini kullandı.
KURAKLIK VE YER ALTI SUYU KAYBI TEHLİKEYİ ARTIRIYOR
Uzmanlar, Konya Ovası genelinde yaşanan kuraklık ve yer altı suyu çekilmelerinin Karapınar’daki obruk oluşumlarını hızlandırdığını belirtiyor.
Bölge, Türkiye’de en fazla obruk görülen yer olma özelliğini koruyor.
Tarımda kullanılan yer altı sularının aşırı çekilmesi, zeminde boşlukların oluşmasına neden oluyor. Bu boşluklar zamanla yüzeyin çökmesiyle devasa obruklara dönüşüyor.

Jeolojik yapısı ve kurak iklimiyle bilinen Karapınar, son yıllarda sık sık yeni obruk haberleriyle gündeme geliyor.
Uzmanlara göre ilçede yüzlerce obruk tespit edilmiş durumda ve her yıl yenileri ekleniyor.



Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.