Konya’da ikinci el araç alacaklar; bu tuzağa düşmeyin!

Son dönemde ikinci el piyasasındaki en büyük tehlikelerden biri change... Dolandırıcılar bu yöntemle bir çok insanın canını yakıyor. Peki, bu tehlikeden korunmanın yöntemi ne, nelere dikkat etmeli? Konya’da uzman isim, tek tek anlattı.

Konya’da ikinci el araç alacaklar; bu tuzağa düşmeyin!

Konya dahil bir çok ilde ikinci el araç alacakların son dönemdeki en büyük korkusu change. Peki change nedir, araç alırken nelere dikkat etmeli, bu tehlikeden korunmanın yolları neler?

BİR ÇOK KİŞİYİ MAĞDUR EDİYORLAR

Dolandırıcılık çetelerinin, çalıntı veya hak mahrumiyeti bulunan araçları ağır hasarlı ya da trafiğe çıkamayacak durumdaki araçlardan aldıkları motor ve şasi numaralarıyla satmaları bir çok kişiyi mağdur ediyor.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı, yurda geçici ithalat için getirilen araçları üçüncü şahısların kullanımına bırakan, söz konusu araçları parçalayıp yurt içinde satışını yapan ve kanuna aykırı tescil yaparak vergi kaçıran şebekeyi tespit etti.

240 MİLYON LİRALIK VURGUN

Konya merkezli 10 ilde yürütülen soruşturmada Türkiye'ye yurt dışından araç getiren yabancı uyruklu kuryelerin de olduğu belirlendi. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen ‘Fren' isimli operasyonda 20 şüpheli gözaltına alınırken, yabancı uyruklu şahıslar kurye yapılarak getirilen 115 araçtan 240 milyon lira haksız kazanç elde edildiği öğrenildi.

“CHANGE YAPILMIŞ BİR ARACI ANLAMAK İÇİN ÖNCELLİKLE ARACIN KAPORTASINA BAKILMASI GEREKİYOR”

Son yıllarda ikinci el araç sektöründe önemli sorunlara yol açan 'change' ismi verilen bu yöntemle bir çok vatandaş mağdur oluyor. Araç alacak vatandaşlara uyarılarda bulunan oto ekspertiz uzmanı Şenol Uysal, “Vatandaşlarımız öncelikle araç alırken, güvendiği bir oto ekspertize gitmesi gerekiyor. Oto ekspertizde mutlaka söylemesi lazım. Bazıları motor baktırmak istiyor, bazıları yürüyen baktırmak istiyor. Change arabalarda genelde aracın kaportasına bakılması gerekiyor. Kaporta, motor aksamının kontrol edilmesi gerekiyor. Kesme, ekleme, araca dışardan bir müdahale var mı bunlara bakılması gerekiyor. Bunlara bakılırsa yanılma payı sıfıra yakın oluyor.” dedi.

konyada-ikinci-el-arac-alacaklar-bu-tuzaga-dusmeyin.jpg

“ŞASİ NUMARALARI TUTMUYORSA BİR ANORMALLİK OLDUĞUNUN ANLAŞILMASI GEREKİYOR”

Şenol Uysal, araç satın almayı düşünenlerin sıklıkla karoserdeki değişen-boyanan parçalara odaklandığını, motor ve şasi numaralarına ise dikkat etmediğini belirtti.

konyada-ikinci-el-arac-alacaklar-bu-tuzaga-dusmeyin-002.jpg

Aracı bilgisayara bağladıklarında ruhsattaki motor ve şasi numarası, bu bilgisayar ortamındaki numarayla ruhsattaki numaranın aynı olması gerektiğini ifade eden Uysal, "Eğer aksi bir durum olur şasi numaraları tutmuyorsa bir anormallik olduğunu anlaşılması gerekiyor. Şasilerin olduğu yerde yalnız bu numaranın camda olanı değil, burada bulunan numara her şekilde değişebilir. Kaporta üzerindeki şasi numaraları olur o şasi numaralarının çevresinde işlem olup olmadığı da çok önemli. Boya, kaynak gibi müdahalenin olup olmadığı gibi incelenebilir. Bu şekilde incelendiği zaman kesinlikle change olayı gerçekleşmesi zor olur” şeklinde konuştu.

konyada-ikinci-el-arac-alacaklar-bu-tuzaga-dusmeyin-001.jpg

“TRAFİK TESCİLDEKİ İŞLEMLERİNİ DE KONTROL ETMELERİNDE YARAR VAR”

Konya İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü Kaçakçılık Suçları Büro Amiri Komiser Şerif Coşkun, “Araç alacak kişiler, motor numarasında, şasi numarasında herhangi bir oynama, işlem var mı yok mu bunları kesinlikle kontrol etmeleri gerekiyor. Ruhsat bilgileri ile bu numaraların uyuşup uyuşmadığının kesinlikle kontrol edilmesinin büyük önemi var. Ayrıca araçta daha önceden tadilat işlemi yapılıp yapılmadığına dair trafik tescilde işlemlerini de kontrol etmeleri çok önemli” diye konuştu.

konyada-ikinci-el-arac-alacaklar-bu-tuzaga-dusmeyin-003.jpg

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.