Konya’da İklim ve Çevre Çalıştayı

Konya Büyükşehir Belediyesi, Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Selçuklu, Karatay ve Meram belediyeleriyle ortaklaşa düzenlediği İklim ve Çevre Çalıştayı başladı. Çalıştay iki gün sürecek.

Konya’da İklim ve Çevre Çalıştayı

Konya Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Selçuklu, Karatay ve Meram Belediyeleri tarafından “2023 Yılı Türkiye Çevre Haftası Konya Etkinlikleri” dolayısıyla “İklim ve Çevre Çalıştayı” düzenlendi.

Selçuklu Kongre Merkezi’nde başlayan çalıştayın açılışında konuşan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hülya Şevik, çevre konusunda okullarda çevre bilincini geliştirmek, farkındalığı artırmak, çevrenin korunması ve kirliliğinin önlenmesiyle ilgili çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Gelecek nesillere daha sağlıklı yaşanabilir bir dünya bırakabilme adına çalışmaya devam edeceklerini kaydeden Şevik, katkısı olan herkese teşekkür etti.

“ÇALIŞTAY SONUNDA KIYMETLİ SONUÇLAR ÇIKACAĞINA İNANIYORUM”

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, “Cumhurbaşkanımızın kıymetli eşi Sayın Emine Erdoğan’ın başlattığı ve Birlemiş Milletlere taşınan iklim değişikliği ve Sıfır Atık projelerini biz de Konya olarak öne çıkartmaya çalışıyoruz. 2 yıl önce burada çok büyük bir İklim Şurası düzenlendi. Orada duyduğumuz söylemler gerçekten çok ürkütücüydü. Eğer adım atmazsak, eğer bugün itibariyle bir şeyler yapmazsak çok da uzun ömürlü bir dünyaya sahip olamayacağımızı gayet net bir dille bütün dünyaya, ülkemize anlatılmış oldu. Bu çalıştay sonunda da kıymetli sonuçlar çıkacağına inanıyorum. İnşallah hem şehrimizi hem ülkemizi hem de dünyayı kurtaracak adımlara çalıştayımızın da katkısı olacağını düşünüyorum” dedi.

konyada-iklim-ve-cevre-calistayi.jpg

“BELEDİYELER OLARAK ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ”

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Konya Büyükşehir Belediyesi ile Sıfır Atık ve çevre konusunda çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, “Belediyeler olarak elimizden geleni yapıyoruz. Tüm çalışmalarımız toprağımızın, suyumuzun, ormanlarımızın gelecek nesillere bugün olduğu gibi daha iyi şekilde aktarılmasına yönelik. İnşallah bundan sonra da Konya belediyeleri olarak adımızdan söz ettirmeye, çevreyle ilgili çalışmaları hep birlikte yürütmeye gayret edeceğiz. Bu çalıştayın çıktılarını da oldukça önemsiyorum. Bizim gelecek çalışmalarımıza vizyonumuza da ışık tutacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

konyada-iklim-ve-cevre-calistayi-001.jpg

“AMACIMIZ GELECEK NESİLLERİMİZE DAHA YAŞANABİLİR BİR ÇEVRE BIRAKABİLMEK”

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Belediye olarak başta çevre ve Sıfır Atık konularında birçok çalışma yürüttüklerini vurgulayarak, “Son bir yılda 28 bin 740 ton değerlendirilebilir atığı ülke ekonomimize geri kazandırdık. Belediye hizmet binamız ve Tropikal Kelebek Bahçemize kurduğumuz GES panelleriyle 1 milyon 726 bin 684 kilowat saat enerji üretimi gerçekleştirdik. Bu sayede 169 bin 123 ağacın kesilmesini önlemiş olduk. Yine belediyemize bağlı kompost üretim tesisinde organik atıkları değerlendirerek bin 60 ton kompost üretimi gerçekleştirdik. Bu atıkları hem doğaya hem ekonomimize kazandırmış olduk. Amacımız gelecek nesillerimize daha temiz, daha yaşanabilir bir çevreyi bırakabilmek” değerlendirmesinde bulundu.

konyada-iklim-ve-cevre-calistayi-002.jpg

“KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞEN SORUMLULUĞUN FARKINDAYIZ”

Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Uzbaş da tüm insanlığı etkileyen en önemli sorunlardan birisinin küresel iklim değişikliği olduğunu anımsatarak, “Ülkemizin Paris İklim Anlaşmasına taraf olması ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ‘2053 Net Sıfır Karbon Emisyon Hedefi ve Yeşil Kalkınma Devrimi’ doğrultusunda belirlenen hedeflere ulaşmak adına Konya Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. Sürdürülebilir bir çevre için iklim değişikliğiyle mücadelemizi ve yeşil enerji yönetimi konusundaki projelerimizi büyük bir hızla sürdürüyoruz” diye konuştu.

Bu kapsamda Konya İklim Değişikliği Eylem Planı çalışmalarının büyük oranda tamamladığını aktaran Uzbaş, “Büyükşehir Belediyemiz bünyesinde iklim değişikliği ile mücadele kapsamında; atık yönetimi, Sıfır Atık, yeşil enerji, su ve atık su yönetimi, mor şebeke, tarımsal destekler, bisiklet yolları, akıllı ulaşım,  karbon ayak izinin hesaplanması ve azaltılması, ekolojik koridor, hava kalitesinin iyileştirilmesi ve gürültü bariyerleri gibi birçok alanda önemli çalışmalar yapıyoruz. Bugün açılışını yaptığımız İklim ve Çevre Çalıştayı ile de bu alandaki çalışmalarımıza bir yenisini daha eklemiş olacağız” dedi.

konyada-iklim-ve-cevre-calistayi-003.jpg

İklim ve çevre konusunda örnek faaliyetleri bulunan il ve ilçe belediyeleri, Konya’daki kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin katıldığı çalıştayda; iklim değişikliğiyle mücadele, Sıfır Atık uygulamaları ve enerji verimliliği gibi alanlarda yürütülen uygulamalara değinilecek.

“İklim ve Çevre Çalıştayı” 6 Haziran Salı günü sona erecek.

konyada-iklim-ve-cevre-calistayi-004.jpg

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.