Konya’da kadın muhtar örnek oldu, aynı ilçede 3 kadın aday daha çıktı

Konya’nın Seydişehir ilçesinde muhtarlık için yarışanların arasında kadınlar dikkat çekiyor. Şu an 2 kadın muhtarın bulunduğu ilçede, 3 kadın daha muhtar adayı oldu. Kadın muhtar adayları, dayanışma örneği sergiliyor.

Konya’da kadın muhtar örnek oldu, aynı ilçede 3 kadın aday daha çıktı

Türkiye'de 31 Mart 2024'te gerçekleştirilecek olan mahalli idareler seçimlerine aylar kala siyaset ısınırken; muhtar adayları da çalışmalarına hız verdi.

Konya'nın Seydişehir ilçesinde mahalle muhtarı seçilmek için yola çıkan kadınlar bir araya geldi. Ev sahibi Ümmühan Özcan'ın daveti ile hâlen muhtar olarak görev yapan Seydişehir'in iki kadın muhtarı deneyimlerini paylaştı.

KADIN DAYANIŞMASI

Dayanışma toplantısında bir araya gelen kadın muhtar adayları, Ortakaraören Mahallesi muhtarı Ayşe Demir ve Ana Bağlar Mahallesi muhtarı Züka Nalıncı'dan deneyimlerini dinledi.

Ev sahibi olarak açış konuşmasını yapan Ümmühan Özcan, mahalle muhtar adaylığı için yola çıkan kadınların dayanışması için bir araya geldiklerini, kadın adaylar olarak başarılı olmak istediklerini söyledi.

konyada-kadin-muhtar-ornek-oldu-ayni-ilcede-3-kadin-aday-daha-cikti.jpeg

Seydişehir’de ilk defa gerçekleşen dayanışma toplantısına, Sofuhane Mahallesi muhtar aday adayı Canan Can, Kızılcalar Mahallesi muhtar aday adayı Çiğdem Kaplan Akyıldız, Hacı Seyit Ali Mahallesi muhtar aday adayı Çiğdem Arslan Bolatcı katıldı.

konyada-kadin-muhtar-ornek-oldu-ayni-ilcede-3-kadin-aday-daha-cikti-002.jpeg

EN FAZLA MUHTAR SİVAS'TA

Türkiye'de 31 Mart 2024'te gerçekleştirilecek olan mahalli idareler seçimlerine sadece altı ay kala, vatandaşlar muhtar sayısını merak ediyor. İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'deki muhtar sayısı ve il sıralaması şu şekilde belirlendi.

Son verilere göre: "En çok muhtar bulunan il" unvanını taşıyan şehir, 1,486 muhtarlık ile Sivas oldu. Zirvede yer alan Sivas'ın ardından Şanlıurfa 1,438 mahalle muhtarı ile ikinci sıraya yerleşti. Ankara ise 1,425 muhtarlıkla üçüncü sırada yer aldı.

TÜRKİYE'DEKİ 53 BİN MUHTARDAN BİN 132'Sİ KADIN

Türk kadını seçme ve seçilme hakkını birçok Avrupa ülkesinden önce elde etti. Kadınlar, 3 Nisan 1930'da belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkını, 26 Ekim 1933'te ise köy, muhtar ve heyetlerine seçilme hakkını kazandı.

2023 itibarıyla, Türkiye’de 53 bini aşkın muhtar, 1010 mahalle ve 124 köy olmak üzere toplam 1132 kadın muhtar görev yapıyor. Kadın muhtar oranı sadece %2.

Muhtarlar Konfederasyonu verilerine göre Türkiye'de en fazla kadın muhtar İstanbul'da. İstanbul'un 140 mahallesinde kadın muhtar görev yaparken, Ankara'da 124 mahalle muhtarı, İzmir'de 120 kadın muhtarlık görevini yerine getiriyor.

Bitlis, Muş, Sinop ve Şanlıurfa illerinde hiç kadın muhtar bulunmuyor.

EN FAZLA KADIN MUHTAR BULUNAN İLLER

İstanbul 140

Ankara 124

İzmir 120

Bursa 51

Balıkesir 39

Eskişehir 30

Kocaeli 27

Manisa 25

Mersin 21

Antalya 20

Konya’da 10

konyada-kadin-muhtar-ornek-oldu-ayni-ilcede-3-kadin-aday-daha-cikti-001.jpeg

EN AZ KADIN MUHTAR BULUNAN İLLER

Kars 2

Kırşehir 2

Şırnak 2

Trabzon 2

Bayburt 1

Hakkari 1

Siirt 1

Bitlis 0

Muş 0

Sinop 0

Şanlıurfa 0

MUHTARLIK SEÇİMİ NE ZAMAN?

Muhtarlık seçimi 31 Mart 2024 Pazar günü mahalli ve yerel seçimlerle birlikte yapılacak.

MUHTARLIK SEÇİMLERİ NE SIKLIKLA YAPILIR?

Muhtarlık seçimleri, Türkiye'de yerel seçimlerle birlikte düzenleniyor. Bu seçimler her beş yılda bir tekrarlanır ve köy veya mahalle sakinleri, kendi muhtarlarını ve muhtar azalarını seçer.

MUHTAR OLMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR

Muhtar adayı olmak isteyenlerin yerine getirmesi gereken genel şartlar şunlardır:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.

Seçimin yapıldığı yılın 1 Ocak tarihinde 25 yaşını doldurmuş olmak.

İlkokulu tamamlamış olmak.

Askerlikle ilişiğinin olmaması (askerlik yapmış olmak, muaf olmak veya askerlikten terhis olmak).

Seçileceği köy veya mahallede en az 6 aydır ikamet ediyor olmak.

MUHTARLAR NE KADAR MAAŞ ALIYOR?

Muhtarlar, net asgari ücret tutarında maaş alıyor ve Temmuz ayı itibariyle, muhtarların aylık maaşı 11,402 TL olarak belirlendi.

Kaynak:Haber Kaynağı

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.