Konya’da kene kabusu: Ölüme sebep oluyor!

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış yaşanıyor, birçok ilden ölüm haberleri geliyor. Dr. Rukiyye Bulut, “Konya’da azımsanmayacak sayıda vaka var.” dedi.

Konya’da kene kabusu: Ölüme sebep oluyor!

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış yaşanıyor. Kene ısırması nedeniyle birçok ilden ölüm haberleri geliyor.

SİVAS’TA 4 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Son olarak Sivas’ta kene ısırması sonucu art arda ölüm haberleri geldi. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi kaynaklı ölümlerin sayısı 4’e yükseldi.

“ÖLÜME SEBEP OLABİLEN BİR HASTALIK”

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Rukiyye Bulut, “Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi, çoğunlukla keneler aracılığıyla hayvanlardan insanlara bulaştırılan bir virüsün neden olduğu, ölüme de sebep olabilen bir hastalık. İnsana esas bulaş yolu enfekte kenenin vücuda tutunması. Bunun yanında, kenelerin çıplak elle çıkarılması veya ezilmesi, bu hastaların kan gibi vücut sıvılarına temas etmek ile ve mikrobu taşıyan hayvanların kan, vücut sıvıları ve dokularına çıplak elle temas etmek yoluyla da bulaşabilir” dedi.

konyada-kene-kabusu-olume-sebep-oluyor.jpg

“KONYA’DA AZIMSANMAYACAK SAYIDA VAKA OLDUĞUNU GÖRMEKTEYİZ”

Bulut, “Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi, kenelerin yaşam döngüsüne bağlı olarak Nisan ve Eylül aylarını da kapsayan bahar ve yaz aylarında görülür. Hastalık ülkemizde sıklıkla İç Anadolu’nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde görülmekle birlikte her yıl Konya’da da azımsanmayacak sayıda vaka olduğunu görmekteyiz” diye konuştu.

“ÇIPLAK ELLE DOKUNULMAMALIDIR”

Kenelerin uçamadığını, zıplayamadığını ve yerden yürüyerek vücuda tırmandığını belirten Rukiyye Bulut, “Hastalığın görüldüğü bölgelerde yaşayan tarım ve hayvancılık yapan kişiler, kasaplar başta olmak üzere bağ, bahçe, tarla, orman, piknik alanları gibi alanları ziyaret edenler bu hastalık için risk altında. Keneler uçmazlar ve zıplamazlar, yerden yürüyerek vücuda tırmanırlar. Kenelerin vücuda girmesini engellemek için tarla, bahçe, orman, piknik alanları, kırsal alan gibi riskli alanlara giderken açık renkli ve kapalı kıyafetler giyilmeli, pantolon paçaları çorabın içine sokulmalıdır. Hayvanların üzerindeki keneye, hayvanların kan ve idrar gibi vücut sıvılarına çıplak elle dokunulmamalı. Riskli alanlardan döndükten sonra kene olup olmadığını görmek için koltuk altı, kulak arkası, diz arkası, kasıklar, saç dipleri dahil vücudun her yerine ve kıyafetlere dikkatlice bakılmalı, vücuda tutunmuş kene mevcutsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak kenenin uygun şekilde çıkarılması sağlanmalı, çıplak elle keneye dokunulmamalı” dedi.

konyada-kene-kabusu-olume-sebep-oluyor-001.jpg

“ATEŞ, HALSİZLİK, KUSMA, KARIN AĞRISI, İSHAL GİBİ DURUMLARDA SAĞLIK KURULUŞUNA BAŞVURMALI”

Bulut, şunları söyledi:

“Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin o kadar azalacağı bilinmeli. Kene tutunması sonrası 10 gün boyunca ateş, halsizlik, iştahsızlık, vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, döküntü ve burun kanaması, diş eti kanaması gibi kanama bulguları açısından kişi kendini takip etmeli ve şikayeti olması halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı.

Bu yıl da ülkemizin çeşitli illerinden ne yazık ki Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi nedenli ölüm haberleri gelmeye başladı. Bu hastalıktan korunmak için en önemli yolun kene tutunmalarına karşı alınabilecek önlemler olduğunu tekrar hatırlatmak isterim.”

konyada-kene-kabusu-olume-sebep-oluyor.webp

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.