Konya’da kışın habercisi geldi, yayladan dönüş başladı

Torosların Konya’ya uzanan bölümündeki yaylalarda kışın habercisi vargit çiçekleri açtı. Sıcaklıkların düşmesiyle birlikte yaylalardan dönüşler de başladı.

Konya’da kışın habercisi geldi, yayladan dönüş başladı

Toroslarda son günlerde hava sıcaklıklarının düşmeye başlaması ile birlikte bin 700 metreden yüksek yaylalarda kış mevsiminin habercisi olan vargit çiçekleri açmaya başladı.

Vargit çiçeklerini gören yöre halkı yaylalardan dönüşe geçti.

Yaylalarda kışın habercisi olan ve yayla sakinlerine göç etme zamanının geldiğini hatırlatan çiçekler, laleye benzeyen yapısı, yerden 15-20 santimetre uzunluğu ve sapının üzerindeki mor yapraklarıyla biliniyor.

konyada-kisin-habercisi-geldi-yayladan-donus-basladi.jpeg

Konya’nın Ahırlı ilçesine bağlı Bartı Yaylasında görülen vargit, diğer bir adıyla güz gülü olarak adlandırılan çiçek her yıl sonbahar mevsiminde kendini gösterirken yöre sakinleri çiçeğin “Havalar soğuyor, kış geliyor, artık geri dön” uyarısında bulunduğuna inanıyor.

konyada-kisin-habercisi-geldi-yayladan-donus-basladi-002.jpeg

Mor renkleriyle Toros yaylalarına ayrı bir güzellik katan ve yörede kışın habercisi olarak bilinen vargit çiçekleri, Ahırlı ilçesinin yüksek yaylalarında kendini göstermeye başlayınca yayla sakinleri Mayıs ayında geldikleri yaylalardaki 4-5 aylık konaklamanın ardından kışlık evlerine dönüyor.

konyada-kisin-habercisi-geldi-yayladan-donus-basladi-003.jpeg

Yayla sakinlerinden Seyfullah Güler, yaptığı açıklamada, “Mayıs ayında çiğdemlerin açması ile göçtüğümüz yayladan vargit çiçeklerinin açmasıyla dönme zamanının geldiğini anlarız. Artık kışlık evlere geçme zamanı.” dedi.

konyada-kisin-habercisi-geldi-yayladan-donus-basladi-001.jpeg

konyada-kisin-habercisi-vargit-cicekleri-acti-yayladan-donus-basladi.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.