Konya’da kökleri dışarıda kalan 2 ağaç göreni şaşkına çeviriyor

Konya Karapınar’da 61 yıl önce dikilen iki ağaç yıllara meydan okuyor. 5 metrelik köklerin toprağın üstünde olduğunu görenler hayretler içerisinde kalıyor. Köklerin dışında olmasının sebebi ise bölgenin ana sorunu.

Konya’da kökleri dışarıda kalan 2 ağaç göreni şaşkına çeviriyor

Konya Haber: Toprak zamanla aşındı, ağaçların kökleri dışarıda kaldı.

Bu görüntüler, Konya’nın Karapınar ilçesinden. 61 yıl önce dikilen ve yıllara meydan okuyan iki ağacın köklerini gören vatandaşlar şaşkınlığını gizleyemiyor.

Ağaçlar, yaklaşık 5 metrelik kökleriyle birlikte erozyona karşı adeta meydan okuyor.

Erozyonla mücadele kapsamında 1962 yılında erozyon sahasının ağaçlandırılması sırasında dikilen iki akça ağaç, bugüne kadar adeta erozyonla mücadelede simge haline geldi.  

Kendileriyle birlikte dikilen diğer ağaçların bir çoğu kururken arazide tek başına kalan iki ağaç, Karapınar’da erozyona karşı mücadeleyi simgeliyor.

Erozyon nedeni ile 1960’lı yıllarda taşınması bile gündeme gelen Karapınar’da yapılan çalışmalarla bölge yeşil bir kuşağa büründü. O dönemlerde ekilen fidanlar gönüllülük esası ile bin 500 kişi tarafından ağaçlandırıldı.

konyada-kokleri-disarida-kalan-2-agac-goreni-saskina-ceviriyor.jpg

YENİDEN YEŞİLLENDİ

1960’lı yıllarda çölleşme riskiyle karşı karşıya bulunan Karapınar’da açıkta kalmış salkım saçak kökleriyle adeta erozyonla mücadelenin simgesi olan akça ağaç yeniden yeşillendi.

O dönemde rüzgar erozyonu tehdidi ile ortaya çıkan ve insan başta olmak üzere tüm canlıların yaşamını tehdit eden çölleşme ile yapılan mücadele dünyaya örnek oldu.

Türkiye'de erozyonla mücadelenin simgesi haline gelen, erozyona bütün gücüyle direnen bu ağaç, çevreye duyarlılığı da artırmada önemli rol oynuyor. Bu yıl bölgeye düşen bol yağıştan nasibini alan ''erozyon kahramanı'' akça ağaç, kökleri halen açıkta olmasına rağmen yemyeşil görüntüsüyle insanlara Karapınar'a umut verdi.

Ağacı görüp hayretler içerisinde kalan vatandaşlar, “Bu ağaçlar inadına yaşamaya, erozyonla olan mücadelesini sürdürmeye devam ediyor. Karapınar insanının erozyonla burada yaptığı örnek mücadeleye şahitlik ediyor” diye konuştu.

konyada-kokleri-disarida-kalan-2-agac-goreni-saskina-ceviriyor-001.jpg

konyada-kokleri-disarida-kalan-2-agac-goreni-saskina-ceviriyor-002.jpg

konyada-kokleri-disarida-kalan-2-agac-goreni-saskina-ceviriyor-003.jpg

Haber Dairesi (Konya Haber)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.