Konya’da konut fiyatlarında rüzgar tersine döndü, bir ilk yaşandı

Konut kiralarında rüzgar tersine döndü, yapılan araştırma sonrası bir ilk yaşandı. Şubat’ta 4 yıl sonra ilk kez konut kiraları enflasyonun altında kaldı. Peki, bu durum Konya piyasasına yansıdı mı? Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay cevapladı.

Konya’da konut fiyatlarında rüzgar tersine döndü, bir ilk yaşandı

Konut kiralarına ilişkin 4 yıl sonra bir ilk yaşandı, Şubat ayında yıllık kira artışı enflasyonun altında kaldı.

4 YIL SONRA KİRA ENFLASYONUN ALTINDA KALDI

Sahibindencom, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) iş birliğiyle hazırlanan ‘sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü’ Şubat raporunda kiralık ve satılık konut piyasasındaki değişimler mercek altına alındı.

Yapılan araştırmaya göre; konut kiralarında artış oranı şubat ayında yüzde 65.2 seviyesine indi. Şubat ayında enflasyon rakamı yüzde 67.07 olarak açıklanmıştı. Böylelikle dört yıl sonra ilk kez kira artışı enflasyonun altında kaldı. Özellikle kira fiyatlarında reel bazda son 8 aydır düşüş dikkat çekiyor.

konyada-konut-fiyatlarinda-ruzgar-tersine-dondu-bir-ilk-yasandi.jpg

Haber Dairesi muhabirine piyasayı değerlendiren Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, “Ticari yerlerde enflasyon orası TÜFE oranı ne ise ona göre değerlendiriliyor. O da şu anda 55-60 bant aralığında. Ama konutlarda yüzde 25 sınırı var. 7’nci aya kadar bu karar devam edecek. Bundan dolayı aşağıda kaldığı söyleniyor. Konutlarda zaten kira artışı sınırı yüzde 25 şu anda. Tekrar uzayıp uzamayacağı belli değil” dedi.

konyada-konut-fiyatlarinda-ruzgar-tersine-dondu-bir-ilk-yasandi-001.jpg

“KONYA’DA KONUT KİRALARINDA DÜŞÜŞ VAR”

Altınay, “Konya’da konut kiralarında şu anda düşüş var. Sezon kış sezonu olduğu için evim boş durmasın diye uygun rakama kiraya veriliyor. Ancak bundan önceki dönemde fiyatlar alevlenmişti. Kiralarda çok çelişki var. Bir blokta 3 bin liraya oturan da var, 13 bin liraya oturan da. Boşaltılmış binalarda 15 bin lira isteyen de var. Ortada tezat bir durum var. Eski oturanların hakkı olduğu için artırım yapmıyorlar. Çok cüzi miktarlara oturanlar var. Biz vatandaşlarımıza şunu söylüyoruz. Hakkaniyet ölçüsünde çıktığınız zaman aynı özellikteki evleri hangi fiyata tutabilecekseniz onun yüzde 25’i altına oturmaya devam edin. Anlaşarak helalleşerek sözleşmenizi yapın. Kavga ve mahkeme yollarıyla bir yere varılmıyor” diye konuştu.

konyada-konut-fiyatlarinda-ruzgar-tersine-dondu-bir-ilk-yasandi-002.jpg

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum