Konya’da nadas alanları üretime kazandırılacak! Çiftçiye 30 tonluk destek sağlandı
Konya’nın Beyşehir ilçesinde üreticilere 30 ton mercimek tohumu dağıtıldı. Destekle baklagil üretiminin artırılması, nadasa bırakılan tarım arazilerinin değerlendirilmesi ve çiftçilerin üretim maliyetlerinin azaltılması hedefleniyor.
Konya’da tarımsal üretimi artırmaya yönelik destekler sürüyor. Beyşehir ilçesinde düzenlenen törenle üreticilere 30 ton mercimek tohumu dağıtıldı. Destek sayesinde ilçede baklagil üretiminin yaygınlaştırılması, tarım arazilerinin daha verimli kullanılması ve çiftçilerin tohum maliyetlerinin hafifletilmesi amaçlanıyor.
Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen tohum dağıtım törenine; Beyşehir Kaymakamı Mehmet Kemal Akpınar, Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır, Beyşehir Cumhuriyet Başsavcısı Necati Karaca, Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ağralı, kurum amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, oda ve dernek başkanları, muhtarlar ile çiftçiler katıldı.

39 TON TOHUMUN 30 TONU BEYŞEHİR’E AYRILDI
Törende konuşan Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, tarımsal üretim planlaması kapsamında üreticilere destek vermeyi sürdürdüklerini belirtti. Dağıtım programında yaklaşık 39 ton tohumun üreticilerle buluşturulacağını ifade eden Seçen, bunun 30 tonunun Beyşehir'e ayrıldığını söyledi.
Tohum desteği planlanırken ilçelerin iklim koşulları, toprak yapısı, üretim alışkanlıkları ve mekanizasyona uygunluğunun dikkate alındığını kaydeden Seçen, ürün tercihlerinde su ve toprak kaynaklarının verimli kullanılmasının da öncelikler arasında yer aldığını vurguladı.

BAKLAGİL ÜRETİMİ ARTIRILACAK, MALİYETLER DÜŞÜRÜLECEK
Konya'nın yaklaşık 19 milyon dekar tarım arazisine sahip olduğunu belirten Seçen, bunun yaklaşık 10 milyon dekarında arpa ve buğday üretimi yapıldığını ifade etti. Nohut, mercimek ve fasulye gibi baklagillerin de tarımsal üretimde önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdi.
Baklagillerin katma değeri yüksek ve zorlu iklim koşullarına dayanıklı ürünler arasında bulunduğuna dikkat çeken Seçen, mercimeğin nakliye, depolama ve fiyat bakımından sağladığı avantajlara da işaret etti. Dağıtılan tohumlarla tarım arazilerinin daha etkin kullanılması, üreticilerin tohum ihtiyacının bir bölümünün karşılanması ve üretim maliyetlerinin azaltılması hedefleniyor. Seçen, tohum desteğinin çiftçiler için hayırlı ve bereketli olmasını diledi.

BEYŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN ÇİFTÇİLERE DESTEK
Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır da tarım ve hayvancılık alanındaki çalışmalara destek vermeye hazır olduklarını belirtti. Çiftçilerin tarımsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri için belediye olarak çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Bayındır, tarım yollarının bakımının her yıl ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yapıldığını söyledi. Bayındır, üreticilere yönelik çalışmalarından dolayı ilgili kurumlara ve yetkililere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından tohumlar, protokol üyeleri tarafından üreticilere teslim edildi.

2 YIL ÖNCE TESCİL BAŞVURUSU YAPILDI
Beyşehir’in tarımsal değerleri arasında yer alan kırmızı mercimeğin tanınırlığını artırmak amacıyla 21 Ekim 2024’te coğrafi işaret başvurusu yapıldı. Türk Patent ve Marka Kurumu kayıtlarında yer alan başvurunun tescil süreci ise henüz tamamlanmadı.


Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.