Konya’da öğrenci ve velilere LGS başvurusu uyarısı

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav başvuruları başladı. Konya Anıt Özel Eğitim Kursu Rehberlik Uzmanı Özcan Aladağ, başvuru süreci hakkında önemli bilgiler paylaştı, öğrencileri ve velileri farklılıklar konusunda uyardı.

Konya’da öğrenci ve velilere LGS başvurusu uyarısı

Milli Eğitim Bakanlığınca 2 Haziran'da gerçekleştirilecek Liselere Geçiş Sistemi kapsamındaki merkezi sınav başvuruları başladı.

Merkezi sınav başvurularının 18 Mart’tan itibaren 29 Mart'a kadar e-Okul üzerinden isteğe bağlı gerçekleştirileceğini belirten Konya Anıt Özel Eğitim Kursu Rehberlik Uzmanı Özcan Aladağ şu ifadeleri kullandı:

“Liselere Geçiş Sistemi kapsamındaki merkezi sınav başvuruları bu yıl ilk defa farklı olarak okul tarafından otomatik yapılmayacak. Her öğrenci başvurusunu e-Okul üzerinden kendisi yapacak. Bu noktaya hem öğrencilerin hem de velilerin dikkat etmesi gerekiyor. Önceden Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullar kendi öğrencilerinin otomatik olarak LGS müracaatını alıyordu. Bu yıl her öğrenci kendi müracaatını e-Okul üzerinden gerçekleştirecek.”

konyada-ogrenci-ve-velilere-lgs-basvurusu-uyarisi.jpg

SINAVA HAZIRLANAN ÖĞRENCİLER DİKKAT!

Başvuruların başlamasının sınavın da yaklaştığının bir göstergesi olduğuna dikkat çeken Aladağ, “Sınava hazırlanan öğrencilerin konu tekrarlarını bu dönemde daha fazla yapmaları, bolca deneme ve tarama testleri çözmeleri gerekiyor. Birçok öğrenci LGS konularını bitirmiş durumda, bu noktada öğrenciler konu tekrarına yoğunlaşması çok önemli. Öğrencilerin deneme sınavlarını yeni nesil sorulardan oluşan kitapçıklar üzerinde yoğunlaşmalarında da fayda var. Hem okullarda hem de kurslarda motivasyon amaçlı öğrencilerin önceki yıllardaki sınav sorularını çözmesini tavsiye ediyoruz. Kesinlikle MEB tarafından dağıtılan ders kitaplarını kontrol etmeleri gerekiyor. Çünkü sorular son yıllarda MEB tarafından dağıtılmış yayınlardan çıktığını görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

konyada-ogrenci-ve-velilere-lgs-basvurusu-uyarisi-001.jpg

AİLELERE UYARI: ÖĞRENCİLER TESTMATİK DEĞİL!

Sınav sürecinin en önemli faktörlerden birinin de anne ve babalar olduğuna vurgu yapan Aladağ şu ifadelere yer verdi:

“Anne ve babalar belki de çocuklardan daha fazla onların başarılı olmasını, güzel bir liseye yerleşmesini istiyorlar. Aileler, öğrenci ile olan bağlarını zedelemeden, onlarla olumsuz bir diyaloğa girmeden bu süreci götürmeliler. Anne ve babaların sınava hazırlanan öğrenciyi bir testmatik gibi görmemeleri gerekiyor.”

SINAVIN KAPSAMI

Her alan için 8'inci sınıf öğretim programlarında belirlenen kazanımlar esas alınarak, öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte sorular yer alacak.

konyada-ogrenci-ve-velilere-lgs-basvurusu-uyarisi-002.jpg

GİRİŞ BELGELERİ 24 MAYIS'TA BELLİ OLACAK

Sınav, il ve ilçelerde belirlenen okullarda yapılacak. Fotoğraflı sınav giriş belgesi, 24 Mayıs'tan itibaren elektronik ortamdan okul müdürlüklerince alınacak, mühürlenecek ve onaylandıktan sonra öğrencilere teslim edilecek. Öğrenciler, sınava gelirken fotoğraflı onaylı giriş belgeleriyle geçerli kimlik belgelerini yanlarında bulunduracak.

konyada-ogrenci-ve-velilere-lgs-basvurusu-uyarisi-003.jpg

SONUÇLAR 28 HAZİRAN'DA AÇIKLANACAK

Sınavın birinci oturumu saat 9.30'da, ikinci oturumu ise 11.30'da başlayacak. Birinci oturumda öğrencilere Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak ve yanıtlamaları için 75 dakika süre verilecek.

İkinci oturumda ise öğrencilere matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak ve yanıtlamaları için 80 dakika süre verilecek. Sözel ve sayısal bölümlerdeki her bir alt test için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenecek. Her bir öğrencinin her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak hesaplanacak.

Sınav sonuçları, 28 Haziran 2024'te "www.meb.gov.tr" internet adresinden ilan edilecek. Öğrencilere sınav sonuç belgeleri posta yoluyla gönderilmeyecek.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.