Konya’da seçimin “en”leri

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Konya’da da seçmenler, 5 yıl boyunca görev yapacak belediye başkanları ve muhtarlarını seçmek için 31 Mart’ta sandık başına gidecek. Konya Büyükşehir için 25 aday yarışırken, en uzun pusula 2 merkez ilçede olacak.

Konya’da seçimin “en”leri

Türkiye’de 81 il, 922 ilçe, 397 belde ve 18 bin 257 köyde vatandaşlar sandık başına gidecek. Bir seçmen, hangi seçim çevresinin seçmeni ise ancak o seçim çevresinde yapılan seçimler için oy verebilecek. Yani Konya’daki seçmenler, "büyükşehir belediye başkanı", "ilçe belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanacak.

KONYA YEREL SEÇİM 2024

Konya’da 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 1 milyon 649 bin 704 seçmen oy kullanacak. 31 ilçede kurulacak sandık sayısı 5 bin 365.

KONYA BÜYÜKŞEHİR’DE 25 ADAY

Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 23’ü partili, 2’si bağımsız toplam 25 aday yarışacak. Bu sayı Ankara’nın adaylarından daha fazla. Başkent’te büyükşehir belediye başkanlığı için toplam 24 aday yarışıyor.

EN UZUN OY PUSULASI MERAM VE KARATAY’DA

Konya’nın ilçelerine bakıldığında ise seçmenin karşısına en uzun oy pusulası Karatay ve Meram’da çıkacak. İki ilçede 21’er aday var. Selçuklu’daki aday sayısı ise 18. Merkez ilçelerde bağımsız aday bulunan tek yer Meram.

oy-kullanma.jpg

EN ÇOK VE EN AZ ADAY OLAN İLÇELER

Konya ilçelerinin tamamında kıyasıya bir yarışa giren siyasi partiler en çok adayı Ereğli’de çıkardı. İlçedeki aday sayısı 18.

Ereğli’nin ardından ikinci sırada gelen ilçe ise Akşehir. 17 isim ilçe belediye başkanlığı için yarışacak.

KONYA’DA EN AZ ADAY OLAN İLÇE

31 Mart 2024 seçimlerinde Konya’da en az belediye başkan adayı bulunan ilçe ise 8 kişiyle Tuzlukçu. İlçede 2019 yılında 5 bin 289 oy kullanılmış bunlardan 4 bin 928’i geçerli sayılmıştı.

 Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.