Konya’da ulaşım iki yeni tramvay hattıyla rahatlayacak

Konya’da trafik sorununa neşter vuracak 2 yeni projenin detayları belli oldu. Büyükşehir Belediyesi, Barış Caddesi ve Şehir Hastanesine yeni tramvay hattı yapacak. Projeye dair tüm detaylar belli oldu, önümüzdeki hafta da vatandaşlarla paylaşılacak.

Konya’da ulaşım iki yeni tramvay hattıyla rahatlayacak

Konya Büyükşehir Belediyesi, şehrin trafik sorununa çözüm bulmak ve ulaşımı kolaylaştırmak için yeni bir projenin altına imza atıyor.

KONYA’YA 2 YENİ TRAMVAY HATTI GELİYOR

Selçuklu Barış Caddesine yeni tramvay hattı, Karatay Şehir Hastanesine de tramvay uzatma hattı geliyor. Konya Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Hattı Projesi ve Uzatma Hattı Projesine dair tüm detaylar belli oldu.

ŞEHİR DİRENCİNE İLİŞKİN PROJE YAKLAŞIMLARINI GELİŞTİRMEYİ AMAÇLIYOR

Konya Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Hattı Projesi ve Uzatma Hattı Projesi, Türkiye'deki şehirlerde sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek için Sürdürülebilir Şehirler Projesi-II Finansman (SŞP-II-EF) kapsamında yer alan alt projelerden biri. SŞP-II-EF, özellikle afetlere ve iklim değişikliğinin hafifletilmesine ve risklere karşı şehir direncine ilişkin proje yaklaşımlarını geliştirmeyi amaçlıyor.

2021/05/28/komek-konyada-tramvay-albumu-hazirladi-001.jpg

DÜNYA BANKASI FİNANSIYLA YAPILACAK

Dünya Bankası (DB) tarafından finanse edilen proje, İller Bankası aracılığı ile KOSKİ tarafından yürütülecek.

BİRİ 16,5 KİLOMETRE YENİ HAT, DİĞERİ 1,35 KM UZATMA HAT OLACAK

Proje, iki ayrı tramvay hattı bileşenini içeriyor. Birincisi; Barış Caddesi Tramvay Hattı. Selçuklu İlçesi’nde, 16,5 km uzunluğunda, 29 istasyon ve bir depolama-bakım-onarım tesisi içeren yeni tramvay hattının inşaatını kapsıyor.

konyada-ulasim-iki-yeni-tramvay-hattiyla-rahatlayacak-haber-dairesi-001.jpg

İkincisi; Şehir Hastanesi Tramvay Uzatma Hattı. Karatay İlçesi’nde, 1,35 kilometrelik uzatma tramvay hattı ve iki istasyon inşaatını kapsıyor.

konyada-ulasim-iki-yeni-tramvay-hattiyla-rahatlayacak-haber-dairesi-003.jpg

HİZMET ÖMRÜ 30 YIL

Barış Caddesi Tramvay Hattının hedef yılı 2055, hizmet ömrü ise 30 yıl.

Şehir Hastanesi Tramvay Uzatma Hattının ise hedef yılı 2053 ve hizmet ömrü yine 30 yıl olarak belirlendi.

Barış Caddesi Tramvay Hattı’nın 2030 yılı itibari ile günde 120 bin kişiye, Şehir Hastanesi Tramvay Uzatma Hattı’nın ise günde 2600 kişiye hizmet vermesi öngörülüyor.

konyada-ulasim-iki-yeni-tramvay-hattiyla-rahatlayacak-haber-dairesi.jpg

TÜMLEŞİK BİR TOPLU TAŞIMA AĞI OLUŞTURULACAK

Projeyle hedeflenen amaç ise şöyle:

“Raylı sistemlerin erişilebilirliği artırılacak ve Konya ilinde tümleşik bir toplu taşıma ağı oluşturulacak. Konya ilinde kent içi raylı sistem hatları ve çok araçlı ulaşım sistemleri yaygınlaşacak, ulaştırma sistemleri arasında (kara, demiryolu ve havayolu) entegrasyon gelişecek ve toplu ulaşımdaki dengesiz dağılıma karşı düzeltici bir adım atılacak. Ulaşım faaliyetlerinde raylı sistemlerin payı daha da artacak. Projenin hayata geçmesi ile mevcut duruma göre daha hızlı ve ekonomik ulaşım sağlanacak.”

BARIŞ CADDESİ VE ŞEHİR HASTANESİ TRAMVAY HATTI NE ZAMAN TAMAMLANACAK?

Projeye göre; Barış Caddesi Tramvay Hattı inşaatı 36 ayda, Şehir Hastanesi Tramvay Uzatma Hattı ise 12 ayda tamamlanacak.

İŞE ALIMLARDA KONYALILAR ÖNCELİKLİ OLACAK

Projenin inşaat ve işletme aşamalarında istihdam edilecek toplam işçi sayısı kesin olmamakla birlikte, inşaat aşamasında 500, işletme aşamasında 65 olarak öngörülüyor. Projenin işe alım sürecinde mümkün olan tüm pozisyonlarda yerel halka öncelik verilecek.

konyada-ulasim-iki-yeni-tramvay-hattiyla-rahatlayacak-haber-dairesi-002.jpg

HALKA ANLATILACAK

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışmaları devam eden projenin detayları, önümüzdeki hafta düzenlenecek “Paydaş Katılım Toplantıları” kapsamında halka anlatılacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum