Konya’da üretenin yüzünü güldüren şifa deposunda hasat zamanı
İç Anadolu’nun Karadenizi olarak bilinen Konya’nın Doğanhisar ilçesinde, yüksek antioksidan içeriği nedeniyle süper meyve olarak adlandırılan aronyanın hasadı başladı. Üretici Abdurrahman Gündüz, artan talebe yetişmeye çalıştıklarını söyledi.
Konya’da tarımsal üretimde çeşitlilik her geçen yıl artarken, katma değeri yüksek alternatif ürünler de üreticilerin ilgisini çekiyor. Bu ürünlerden biri olan aronya, Doğanhisar ilçesinde hasat edilmeye başlandı. Yüksek antioksidan içeriğiyle dikkat çeken ve süper meyve olarak adlandırılan aronya, ilçenin iklim ve toprak şartlarında yetiştiriliyor.
3 YILDIR ÜRETİYOR, TALEBE YETİŞMEYE ÇALIŞIYOR
Doğanhisar’da yaklaşık 3 yıldır aronya üretimi yapan Abdurrahman Gündüz, ürüne yönelik ilginin giderek arttığını belirtti. Gündüz, artan taleplere yetişmeye çalıştıklarını ifade ederek aronyanın bölgedeki üreticiler açısından önemli bir alternatif ürün olabileceğine dikkat çekti.

Aronyanın ekonomik değerinin yanı sıra besin içeriğiyle de öne çıktığını belirten Gündüz, “Süper meyve olarak bilinen aronya, hem üretici açısından ekonomik bir alternatif hem de tüketiciler için değerli bir ürün” dedi.

ANAVATANI KUZEY AMERİKA
Aronya (Aronia melanocarpa), üzümsü meyveler grubunda yer alıyor. Anavatanı Kuzey Amerika olan meyve, daha sonra Rusya ve Avrupa’da da yetiştirilmeye başlandı. Aronya meyveleri genellikle eylül ayı ortalarında hasat olgunluğuna ulaşırken, uygun koşullarda meyveler bozulmadan 4 ila 6 hafta boyunca bitki üzerinde kalabiliyor.

ANTİOKSİDAN İÇERİĞİYLE DİKKAT ÇEKİYOR
Aronya; antosiyanin, flavonoid ve diğer fenolik bileşiklerin yanı sıra çeşitli vitamin ve mineraller içermesiyle dikkat çekiyor. Özellikle yüksek antioksidan kapasitesi nedeniyle son yıllarda sağlıklı beslenmeye yönelik ürünler arasında popülerlik kazanıyor.
Aronyanın içerdiği bileşenler nedeniyle sağlık üzerindeki potansiyel etkileri de bilimsel araştırmalara konu oluyor. Ancak meyvenin herhangi bir hastalığı önlediği veya tedavi ettiği yönündeki iddiaların tıbbi tedavi yerine değerlendirilmemesi gerekiyor.

KONYA’DA ALTERNATİF ÜRÜNLERE BİR YENİSİ DAHA
Doğanhisar’da başlayan hasatla birlikte aronyanın ilçedeki üretiminin ve bilinirliğinin artırılması hedefleniyor. Üreticiler açısından alternatif gelir kaynağı olarak değerlendirilen aronya, Konya’da geleneksel tarım ürünlerinin yanında katma değeri yüksek yeni ürün arayışının örneklerinden biri olarak öne çıkıyor.



Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.