Konya’da uzmanından uyarı! Günde en az 2 kase tüketilmeli

Kalsiyum kaynağı olarak bilinen yoğurt, aslında çok daha fazlasını sunuyor. Sağlık açısından önemli bir besin kaynağı olduğunu belirten Diyetisyen Büşra Söylemez Ay, evde yoğurt yapmanın püf noktalarını sıraladı.

Konya’da uzmanından uyarı! Günde en az 2 kase tüketilmeli

Beslenme uzmanlarının önerileri doğrultusunda, sağlıklı ve dengeli bir beslenme alışkanlığına sahip olmak, pek çok hastalığın önlenmesinde kilit bir rol oynuyor.

Diyetisyen Büşra Söylemez Ay, Haber Dairesi muhabirine yaptığı açıklamada, yoğurdun sağladığı faydaları ve evde yapılan yoğurdun önemini vurguladı.

konyada-uzmanindan-uyari-gunde-en-az-2-kase-tuketilmeli.jpg

Yoğurdun genellikle kalsiyum kaynağı olarak bilinmesine rağmen, aynı zamanda fosfor ve flor mineralleri ile B2 ve B12 vitaminlerinin de zengin bir kaynak olduğunu belirten Diyetisyen Ay, “Yoğurt, büyüme ve gelişme çağındaki çocuklarda diş ve kemik sağlığında oldukça etkili. İçerisinde bulunan Magnezyum ve Potasyum sayesinde kas ve sinir sisteminde de çok etkili oluyor. Yoğurt, protein içeriği çok yüksek, diyet programlarında en çok kullandığımız besinler arasında yer alıyor. Tokluk süresini uzatan besin olması yanı sıra özellikle karbonhidrat içeriği fazla ürünler tüketildiğinde yanında yoğurt da tüketilmesini öneriyoruz, çünkü kan şekerini dengeleme de de etkili oluyor.” dedi.

konyada-uzmanindan-uyari-gunde-en-az-2-kase-tuketilmeli-001.jpg

KİM NE KADAR YOĞURT TÜKETMELİ?

Özellikle gelişim çağındaki çocukların, gebe ve emziklilerin günlük 4 kase tüketmesi gerektiğine vurgu yapan Ay şu ifadeleri kullandı:

“Yetişkin bireyler de günlük en az 2 kase yoğurt tüketmesi gerekiyor. Tüketim için bireyin yaşam kalitesi, fiziği ve sağlık durumu da önem arz ediyor.”

MARKETTEN ALINAN HAZIR YOĞURTLARA DİKKAT!

Yoğurt alırken son tüketim tarihine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Ay, “Ambalaj kontrolünü yapmalıyız. Açık veya deforme olmuş ambalajlı ürünlerden kaçınmalıyız. Marketlerdeki yoğurtlar tehlikeli değildir fakat bilindik ve iyi markalar tercih edilmelidir.” uyarılarında bulundu.

konyada-uzmanindan-uyari-gunde-en-az-2-kase-tuketilmeli-003.jpg

EVDE YOĞURT YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Diyetisyen Ay, evde yoğurt yapmanın püf noktalarını şöyle sıraladı:

“En önemli nokta aslında sütün hijyeni. Süt nerde sağıldı, sütün sıcaklık oranı nasıldı, sütün sağıldığı meme temiz miydi? Bu sorular aslında çok önemli. Çünkü bazı bakteriler bu sıcaklıkla yok edilemiyor. Bunun dışında ilaç kullandırılmamış inekten sağılmış süt kullanılmalı. Yoğurt yaparken en başta sütün süzdürülmesi gerekiyor. İçerisindeki yabancı maddelerden ayrıştırılması bir diğer önemli nokta. Tavsiye edilen kaynatma sıcaklığı 90 derecede 10 dakikadır. Kaynatma sonrası sütün soğutma işlemine geçiliyor. Mayalama sıcaklığı 42-45 derece arasında, 3 ila 5 saat arasında olması gerekiyor. Ortam soğuk ise mayalandırılan süt sarılmalı ya da fırın içerisinde bekletilmelidir. 3-5 saat bekledikten sonra mayalanan sütün katılaşması için buzdolabına kaldırabiliriz. Yaklaşık 6 ila 8 saat buzdolabında beklemesinin ardından yoğurt hazır hale geliyor.”

konyada-uzmanindan-uyari-gunde-en-az-2-kase-tuketilmeli-002.jpg

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.