Konya’da zirai don baharlık bitkileri vurdu

Konya’da geçtiğimiz hafta sonu sıcaklıklar düşmüş, yüksek yerlere kar yağmıştı. Soğuk hava bahar döneminde ekimi yapılan mısır, şeker pancarı ve ayçiçeği gibi ürünleri etkiledi. Ekipler sahada hasar tespiti için çalışmalara başladı.

Konya’da zirai don baharlık bitkileri vurdu

Ciddi bir kuraklık geçiren Konya Ovası Mayıs ayının başında beklediği rahmetle buluştu. Bazı bölgelerde dolu yağışı etkili oldu.

DOLUDAN SONRA SOĞUK VURDU

Pazar günü etkili olan yağışın ardından hava sıcaklığı hissedilir derecede düştü. Yüksek bölgelerde kar yağışı görüldü. Gece sıcaklığının 0 dereceye kadar inmesi nedeniyle bahar aylarında ekimi yapılan mısır, şeker pancarı ve ayçiçeği gibi ürünler don olayından etkilendi.

konyada-zirai-don-baharlik-bitkileri-vurdu-004.jpg

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Karapınar’da doğal afetlerden (Dolu ve Don) zarar gören alanlarda İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Güneri, Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, İlçe Tarım Müdürlüğü teknik ekipleri ile birlikte incelemelerde bulundu.

konyada-zirai-don-baharlik-bitkileri-vurdu.jpg

HASARIN BOYUTU HAFTAYA BELLİ OLACAK

Haber Dairesi muhabirine konuşan Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Öner, arpa ekili arazilerde dolu afetinden dolayı yüzde 80’e yakın zarar tespit edildiğini söyledi. Üner, son yaşanan zirai don konusunda ise hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü, sonuçların en erken gelecek hafta ortaya çıkacağını aktardı.

konyada-zirai-don-baharlik-bitkileri-vurdu-002.jpg

“YENİDEN EKİM KONUSUNDA ACELE ETMEYİN”

Ziraat Profesörü Süleyman Soylu ise üreticilere baharlık ürünlerin geleceğiyle ilgili karar vermede aceleci davranmamalarını, havalar ısındıktan sonra bir uzmana danışarak hareket etmelerini önerdi.

konyada-zirai-don-baharlik-bitkileri-vurdu-003.jpg

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.