Konya’daki 800 bin metrekarelik atıl alana kuraklığa dayanıklı bitki ekildi
Konya Büyükşehir Belediyesi, Kulu Acıkuyu Mahallesi’nde kendisine ait 800 bin metrekarelik atıl arazide aspir ekimi gerçekleştirdi. Kuraklığa dayanıklı yağlık bitki, hem bölge halkına tanıtılacak hem de ekonomiye katkı sağlayacak.
Konya Büyükşehir Belediyesi atıl arazileri tarıma kazandırarak ülke üretimine ve ekonomiye destek sağlanıyor.
Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Kulu ilçesine bağlı Acıkuyu Mahallesi’nde Büyükşehir Belediyesi’ne ait 800 bin metrekarelik atıl arazide 2021 yılında nohut, 2022 yılında buğday yetiştirdikten sonra bu yıl da yağlık bitki olan aspir bitkisi ekimi gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Tarımsal üretimin merkezi olan Konya’da kuraklığa dayalı yerli ve milli tohumlar kullanarak atıl arazileri değerlendirdiklerini kaydeden Başkan Altay, “Büyükşehir Belediyesi olarak atıl arazilerin tarımsal üretime kazandırılması amacı ile Kulu ilçemize bağlı Acıkuyu Mahallesi’nde mülkiyeti belediyemize ait olan 800 bin metrekarelik alanda kuraklığa dayalı bir ürün olan aspir bitkisi ektik. Bölge halkının yabancı olduğu bu bitkiyi tanıtmayı ve aspir ekiminin yaygınlaşarak ekonomiye katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Önceki yıllarda atıl arazilere ektiğimiz ürünlerden elde ettiğimiz geliri sosyal destek çalışmalarında kullanmıştık. Aspir yağından elde edileceğimiz geliri de yine sosyal destek çalışmalarında kullanacağız inşallah. Üretimler yapılırken bölge halkının iş gücünden faydalanırken ayrıca tarım makineleri kiralaması yaparak çiftçilerimizin bütçesine de katkı sağladık. Tüm çiftçilerimize bereketli bir yıl diliyorum” ifadelerini kullandı.
ASPİR NEDİR?
Bu bitki 30 ila 150 cm uzunluğunda, çiçekli olur. Çiçekleri sarı, turuncu veya kırmızı olabilmektedir ve uzun ömürlüdür. Parlak turuncu çiçekleri binlerce yıldır boya ve safran yerine kullanılır. Her dal, genellikle çiçek başlarında 15 ila 20 tohum içeren 1-5 arası değişen sayıda çiçekten oluşmaktadır. Aspir mevsimlik yağmur alan kurak coğrafyalara özgü bir bitkidir. Bu bitkiden elde edilen yağ, doymamış yağlar açısından zengin bir kaynaktır.
ASPİR YAĞI NEDİR?
Aspir yağı insanlığın en eski ürünlerinden biridir. İlk kullanımı 4000 yıl öncesine; eski Mısır’a kadar uzanmaktadır. Hindistan şu anda dünya çapında en büyük aspir yağı üreticisi. Geleneksel Çin tıbbında ise aspir yaprakları, kan dolaşımını teşvik etmek, balgamı azaltmak ve kırıkları iyileştirmek için kullanılıyordu.
Aspir bitkisi ülkemizde de yetiştirilmektedir. Güzel görüntüsü nedeniyle bir süs bitkisi olan Aspir bitkisi, tohumlarından elde edilen yağın farklı alanlarda kullanımı nedeniyle adından söz ettirmektedir. Bu bitkiden elde edilen maddeler; ilaçlarda, yemeklik yağ olarak, kozmetik ürünlerde ve boya maddesi olarak kullanılmaktadır.
ASPİR YAĞININ FAYDALARI NELERDİR?
Aspir yağında bulunan yağ asitleri (linolenik ve linoleik asit), damar sertleşmesini önlemekte ve kolesterol düzeyini azaltmaktadır. Sonuç olarak bu yağ asitleri kalp hastalıkları riskini düşürmektedir.
Ayrıca aspir yağı, vücutta yağ asidi ve kan glukozu üretimini düzenleyen bir protein olan, adinopektin üretimini de artırmaktadır.
Yapılan bir çalışmada menapoz sonrası yüksek kan basıncı olan ve kilo vermek isteyen kadınların diyetlerine aspir yağı eklenmesinin, bel çevresinde meydana gelen yağlanmayı azaltmada etkili olduğu ve adinopektin üretimini yüzde 20 oranda artırdığı bulunmuştur.
Aspir yağı, mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin düzeyini de artırarak, iştah kontrolünü sağlamakta ve bu sayede obezitenin önlenmesi ve tedavisi amacıyla da önerilmektedir.
Seratonin hormunundaki olumlu etkileri, aspir yağının depresyon ve strese karşı da kullanılabileceğini göstermektedir.
Aspir yağı özellikle saç ve deri sağlığı için de sıklıkla kullanılmakta, “Avrupa Besin Güvenliği Otoritesi - EFSA” tarafından onaylanmaktadır.
Özellikle derinin nemlendirilmesi, yaşlılık belirtilerinin geciktirilmesi, saçların hızlı uzaması, akne tedavisi, cilt renginin düzenlenmesi, saç dökülmesini önleme gibi olumlu etkileri bulunmakta, son yıllarda kelliğe karşı bir çare olarak bahsedilmektedir.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.