Konya’daki bu kahvehane benzerlerinden çok farklı

Konya’da benzerlerinden çok farklı bir kahvehane var. Burada alıcı da satıcı da tespihle yatıp tespihle kalkıyor. Karatay İlçesindeki Tespihçiler Kahvesinde her türlü tespihi bulmak mümkün. Fiyatlar ise 60 bin liraya kadar çıkıyor.

Kehribardan oltuya, katalinden gümüşe renk renk çeşit çeşit. 100 liraya da alınabiliyor, 60 bin liraya da. Burada alıcı da satıcı da tespihle yatıp tespihle kalkıyor.

ÇAY - KAHVE BAHANE TESPİH ŞAHANE

Burası diğer kahvehanelerden farklı. Tavla, okey gibi oyunlar yok, burada tespih meraklıları buluşuyor.

konya-tespihciler-kahvesi-14.jpg

TESPİH MERAKLILARI BU MEKANDA BULUŞUYOR

Mustafa Karaman, Burhan Balcı ile birlikte Konya’da farklı bir projeyi hayata geçirdi. Karatay İlçesi Aziziye Mahallesi Selimiye Caddesindeki bir handa, tespih meraklılarının bir araya getirildiği bir kahvehane oluşturuldu.

konya-tespihciler-kahvesi-2.jpg

OSMANLI ZAMANINDAN GELEN BİR KÜLTÜR

Mustafa Karaman, Haber Dairesi’ne yaptığı açıklamada, tespih merakının, Osmanlı zamanından gelen bir kültür olduğunu söyledi. Eski ustaların tespihlerinin çok yüksek fiyatlara alınıp satıldığını belirten Karaman, “Çoğu kişi geçimlerini buradan sağlıyor.” dedi.

konya-tesbihciler-kahvesi-mustafa-karaman.jpg

“SOKAKTA, KALDIRIM ÜZERİNDE BU İŞİ YAPIYORLARDI”

Uzun süredir kendisinde de böyle bir merak bulunduğunu ifade eden Karaman, “Burhan Balcı ağabeyimle birlikte tespih meraklılarını bir alanda toplamak istedik. Burayı restore edip, meraklıları Amber Çay evi isimli kahvehanemizde topladık. Eskiden, sokakta, kaldırım üzerinde yapıyorlardı bu işi. Şimdi burada toplanıyorlar. Sabah erken gelirler, tezgahlarını açarlar, satışlarını yaparlar.” diye konuştu.

konya-tespihciler-kahvesi-3.jpg

“KONYA’DA CİDDİ BİR POTANSİYEL VAR”

Türkiye’nin birçok ilinde, özellikle de Ankara ve Adana’da belli dönemlerde tespih pazarları kurulduğunu dile getiren Mustafa Karaman, “Bu iki ilin geçiş güzergahında bulunan Konya’da da bu anlamda ciddi bir potansiyel var. Konyalı yöneticilerimizden ricamız, tespih meraklılarını daha çok öne çıkarmaları. Hepsini buraya davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

konya-tespihciler-kahvesi-5.jpg

“MERAK OLARAK BAŞLAR, HASTALIK OLARAK DEVAM EDER”

Konya'nın Tesbihçiler Kahvesine gelenler arasında bürokratlar, doktorlar, esnaf ve sanayicilerin bulunduğunu kaydeden Karaman, bu işe merakı olan herkes buraya geliyor. Tespih işi merak olarak başlar, hastalık olarak devam eder.” dedi.

konya-tespihciler-kahvesi-6.jpg

60 BİN LİRAYA SATILAN TESPİHLER VAR

Konya’daki tespihçiler kahvesinin müdavimleri, uzun yıllardır bu işle meşgul olduklarını ve geçimlerini buradan sağladıklarını ifade ederek, “Eski Osmanlı tespihlerini 60 bin liraya kadar aldık, sattık. Birinci sınıf el işçiliği olan eski koka ve gümüş tespihler ile Osmanlı kehribanları şu an en değerliler arasında. Bu bir hastalık. Bir dönem tezgahını kapatıp bu işi bırakacağını söylen, ama dayanamayıp yeniden aramıza katılan çok sayıda arkadaşımız var.” diye konuştu.

konya-tespihciler-kahvesi-4.jpg

konya-tespihciler-kahvesi-7.jpg

konya-tespihciler-kahvesi-8.jpg

konya-tespihciler-kahvesi-9.jpg

konya-tespihciler-kahvesi-10.jpg

konya-tespihciler-kahvesi-11.jpg

konya-tespihciler-kahvesi-12.jpg

konya-tespihciler-kahvesi-13.jpg

konya-tespihciler-kahvesi-14-002.jpg

konya-tespihciler-kahvesi-1.jpg

Haber Dairesi / Doğukan AKBIYIK

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.