Konyalı 107 yaşındaki Fatma nine sırrını anlattı

Bir asrı geride bırakan 107 yaşındaki Konyalı Fatma çift, uzun yaşamın sırlarını anlattı. Evindeki tek elektronik cihaz saat olan Fatma nine, onu da gece namaza kalkmak için kullanıyor, erken saatte yatıp, her işini kendi yapıyor.

Konyalı 107 yaşındaki Fatma nine sırrını anlattı

Nüfus kayıtlarına göre, 1914 yılında Konya’nın Hadim ilçesi Bolat Mahallesinde doğan Fatma Çift, Mehmet Çift ile evlendikten sonra Çumra ilçesine taşındı.

5 ÇOCUK, 17 TORUN

4 kız, 1 erkek olmak üzere 5 evladı ve 17 torunu olan Fatma Çift, çapa, ürün toplama gibi tarla işlerinde de yıllarca çalıştı. Fatma nine, hayatında bir asrı geride bırakarak 107 yaşına ulaşırken, kendi işlerini de kendi görmeye çalışıyor.

AŞILARINI YAPTIRMIŞ

Kovid-19 aşılarını da yaptıran Fatma nine, evinin önündeki bahçesinde yiyeceği ürünleri de yetiştiriyor.

EVDEKİ TEK ELEKTRONİK CİHAZ SAAT

İlerlemiş yaşına rağmen yemeğini ve ev işlerini kendisi yapmaya çalışan, evlatları ve komşularının da yardımcı olduğu Fatma nine, “Akşam namazını, daha sonra yatsı namazını kılar yatarım. Nereye gideyim, televizyonum, bir şeyim yok, bir tek saatim var. Saat 1’de kalkarım teheccüd namazımı kılarım. Bir saat fazla namaz kılarım, ondan sonra bir daha sokulurum yorganın içine. Sabah ezanı okunur duymam ama saatten bilirim. Kalkarım onu da kılarım.

konyali-107-yasindaki-fatma-nine-sirrini-anlatti.jpg

Ne pişireceksem onu pişiririm, ne yapacaksam onu yaparım. Onlarla vakit geçiriyorum. Sonra bir kahvaltı yaparım, gelir kuşluk namazını da kılarım. Tespihimi alırım burada otururum. Gelen olursa yanıma oturur. Ben de ülser var aç karnına bir hap atarım, akşam da bir hap atarım. Şükürler olsun. Çok ölen oldu, ben ölmedim. Bana dediler ki oraya buraya sokulma hastalık gelir. Vadesi yeten ölür dedim” dedi.

konyali-107-yasindaki-fatma-nine-sirrini-anlatti-002.jpg

“ŞİMDİKİ YAĞLARIN, YOĞURTLARIN TADI VAR MI?"

Fatma nine, doktora gittiğinde yaşadıkları diyaloğu anlatarak, “Doktor ‘ne yedin, içtin de böyle yaşadın’ dedi bana. Ben de senin gibi makarna yemedim, hepsi ilaçlı dedim. Hamurdan yaparsınız ama hepsi ilaçlı. Davarlarımızı dağa salardık, diken ardıç bir, yağ ardıç iki, kara ardıç üç tane ardıç, bir de çam, katran ve meşe bunları yerdi davarımız.

konyali-107-yasindaki-fatma-nine-sirrini-anlatti-003.jpg

Bir de ot yerdi, yağımız süper olurdu, şimdiki yağların, yoğurtların tadı var mı. İneklere ne verirler, hepsini verirler. Ben onların ayranını içerdim, yağını dökerdim, tadından yiyemezdik. Şebit, pekmez, üzüm yerdim, şimdi bir çay bilirsiniz. Pekmezi yemezsiniz çay içersiniz dedim. Doktor ’vay benim ebem’ diye beni sever, dua et bize der. Biz pancar pürçüğünü kavurur yerdik, şalgam pürçüğünü kıyardık bulgurla pişirir yerdik, bal gibi olurdu. Şimdi birinin tadı yok” şeklinde konuştu.

konyali-107-yasindaki-fatma-nine-sirrini-anlatti-001.jpg

"ELDEN GELEN ÖĞÜN OLMAZ, O DA VAKTİNDE GELMEZ"

Fatma nine, önceden bahçeyi ektiğini de anlatarak, "Ben bahçeyi ekerdim su vardı, patates ekerdim elimle, sulardım, sökerdim çuvallara doldururdum gel Süleyman dördünü sen götür, gel Mevlüd sen götür derdim. Biber eker pazarda satardım. Ama 6 senedir ne pazar yüzü görüyorum, ne ekerim, ne kaldırırım. Vaktim kalmadı, ekemem. Bu sene ’elden gelen öğün olmaz, o da vaktinde gelmez’ dedim. Domates, biber diktim. Domates kurudu kaldı ama biberden yedim de kuruttum da kışın yiyeceğim inşallah.” diye konuştu.

konyali-107-yasindaki-fatma-nine-sirrini-anlatti-004.jpg

konyali-107-yasindaki-fatma-nine-sirrini-anlatti-005.jpg

konyali-107-yasindaki-fatma-nine-sirrini-anlatti-006.jpg

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum