Konyalı Başkan’dan TMO’nun mısır alım fiyatlarına tepki

Konya’da Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, hububat sezonu ve mısır hasadıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Üner, “Bu durum mısır üreticisini kaderine terk etmektir.” Diyerek TMO’nun belirlediği mısır alım fiyatına tepki gösterdi.

Konyalı Başkan’dan TMO’nun mısır alım fiyatlarına tepki

Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, İlçede hububat hasadının tamamlandığını, Hububat üretiminde geçen yıla göre üretim maliyetleri %50 civarında artış olduğunu ama buna karşı ürün fiyatlarına %24 civarında yapılan zamla fiyatın beklentilerin altında kaldığını belirtti.

Sezona Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin hazırlıksız yakalandığını ve ürün alımlarında üreticinin başlangıçta mağduriyet yaşadığını belirten Üner, TMO’nun borsada alım yapma kararıyla beraber üreticilerimizin ürün tesliminde az da olsa rahat bir nefes aldığını söyledi ve borsa alımları ve gayretlerinden dolayı TMO yetkililerine teşekkür etti.

Üner şöyle devam etti;

Birkaç gün önce Danelik Mısır alım fiyatları TMO tarafından açıklanmış ve %5,3 bir fiyat artışıyla 6 TL gibi sembolik bir rakam belirlenmiştir. Bu açıklanan fiyat mısır üreticileri üzerinde büyük bir şok etkisi yaratmıştır.

Zira, TÜİK verileri ve Tarım Orman Bakanlığımızın resmi sitesinde üretici fiyat endeksi (ÜFE) aylık olarak %8,03, aralık 2022 den bu tarafa %35,14, temmuz 2022 den bu tarafa % 62,48 olarak açıklanmıştır.

Geçen yıl açıklanan 5,7 TL’lik ürün fiyatlarına, ÜFE bu kadar yükselmişken, maliyet unsurları geçen yıla nazaran %50, % 60 civarında artmışken mısır fiyatlarına yapılan %5,3 lük zammı anlamak mümkün değildir ve kabul edilemez.

konyali-baskandan-tmonun-misir-alim-fiyatlarina-tepki.jpeg
Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner

Bu durum mısır üreticisini kaderine terk etmektir. Açıklanan bu fiyat neye dayanılarak açıklandı. Neyin hesabı yapıldı belli değil maalesef. Ülkemizin yıllık mısır üretimi 8,5 milyon ton civarındadır. Tüketim ise yaklaşık 11 milyon ton civarında olup kalan kısmı ithal etmek durumundadır.

Geçen yıl toplam 3 milyon ton civarında mısır ithal edilmiş ve 1 milyar dolar ödenmiştir. Bu yılın ilk altı ayında ithal edilen mısır 1.6 milyon tonu bulmuştur. Üretimin tüketim miktarını karşılama oranı % 77‘lerde iken, kendi üreticimizi desteklemek yerine ithalat yaparak yabancı çiftçinin ürününü desteklemek nasıl bir politikanın ürünüdür anlaşılır gibi değildir.

Açıklanan bu fiyat revize edilmez ise mısır üreticisi önümüzdeki yıl büyük bir oranda mısır üretiminden uzaklaşacak ve üretim ve tüketim arasındaki makas açılacaktır.

TZOB genel başkanımız Şemsi Bayraktar da konuyla alakalı gerekli açıklamalar da bulunmuş ve konuyu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz’a iletmiştir.

İlçemizde yaklaşık olarak 260-270 bin dekar alanda mısır tarımı yapılmaktadır ve ülke üretimimizin %5’ini karşılamaktadır. Gerek ülkemizde gerek ilçemizde mısır tarımının devam edebilmesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Birtakım nedenler yüzünden mısır tarımını azaltma yoluna gidilebilir ve bu tartışılır. Ama bu üreticiye bu mısırı ürettirdikten sonra bu fiyat politikası çiftçiyi çok zor duruma düşürmüştür.

Biz maliyet unsurlarını hemen her ay çalışıp gerekli mercilere ve tarım paydaşlarımıza iletiyoruz. Bu maliyetler nezdinde en azından hububatta uygulanan destek primi gibi bir uygulamayla mısır fiyatlarında bir iyileştirme bekliyoruz.” dedi.

Kaynak:Haber Merkezi

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum