Konyalı çiftçi: Yağmur yağmaması için dua ediyoruz

Konya Ovası’nda etkili olan yağışlar, sarı pas, süne ve kök hastalığına neden olmaya başladı. Hastalıkların verim kaybına yol açmasından endişe edilirken, ilaçlama uyarısı yapılıyor. Bir çiftçi, “Artık yağmur yağmaması için dua ediyoruz.” dedi.

Konyalı çiftçi: Yağmur yağmaması için dua ediyoruz

Konya Ovası’nda şimdi de aşırı yağış alarmı verilmiş durumda. Tarım arazilerinde pas hastalığı, süne ve kök hastalığı görülmeye başlandı.

YAĞIŞLAR REKORA KOŞUYOR

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya'da da geçen yıl metrekareye yaklaşık 250 kilo yağış düşerken bu yılın ilk 6 ayında 240 kilo yağış düştü.

Yağışların beklenenin üzerinde olması nedeniyle ekili arazilerde süne ve kök hastalıkları görülmeye başlandı.

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker, yağışların ekili arazilerde hastalıklara neden olması durumunda verim ve kalitenin düşeceğini söyledi.

Kavuneker, ''Fazla yağışlar nedeniyle, güneş olmayınca hastalıklar meydana gelmeye başladı. Çiftçilerimizi sürekli uyarıyoruz, her gün tarlalarına bakmaları ve hastalık varsa ilaçlamaları gerekiyor. Çünkü hastalık nedeniyle hem tane kaybı hem de kalitesi düşük olacak. Onun için gün aşırı ya da her gün tarlalarını kontrol etsinler. Biz bazı yerlerde süne veya zararlı böceklerin olduğunu gördük. Çiftçilerimiz böyle bir durumla karşılaştıklarında hemen ziraat odalarına veya tarım il müdürlüklerine müracaat etsinler" diye konuştu.

konyali-ciftci-yagmur-yagmamasi-icin-dua-ediyoruz.jpg

“YAĞMUR YAĞMAMASI İÇİN DUA EDİYORUZ”

Çiftçi Sedat Ayçiçek de fazla yağışında zararlı olduğunu belirterek, ''Şu anda çiftçi yağmurun yağmasından ziyade yağmaması için dua ediyor. Hububatın belirli bir yağış ve güneş alması gerekiyor. Şu an da güneşini alması gerekirken, yağış alıyor. O yüzden de kök hastalıkları meydana geliyor. Toprakta şu an yeterince nem yok. ''dedi.

konyali-ciftci-yagmur-yagmamasi-icin-dua-ediyoruz-001.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum