Konyalı profesör bilim dünyasına ışık tutuyor

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Dik, yaptığı çalışmalarla bilim dünyasına ışık tutuyor. 40 yıldır insan ve hayvan sağlığına zarar veren böcekler üzerinde çalışmalar yapan Dik, biyolojik çeşitliğe büyük katkı sağladı.

Konyalı profesör bilim dünyasına ışık tutuyor

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Dik, yaklaşık 40 yıldır insan ve hayvan sağlığına zarar veren böcekler üzerinde çalışmalar yürütüyor.

Hayvanlara birçok hastalığın bulaştırılmasında rol onayan Culicoides soyundaki küçük sineklerle ilgili Türkiye'de ilk kez araştırma yapan ve bu alanda 30’a yakın yayını bulunan Prof. Dr. Dik, özellikle kuşlar ve memeli hayvanlardaki bit türleri üzerine çalışmalar yaptığını, İran, Nepal, Cezayir, ABD, Güney Afrika, İspanya ve Çin gibi pek çok ülkeden bilim insanlarıyla araştırmalar yürüttüğünü ifade ederek “İnsanlarda 3, hayvanlarda ise 5 bin kadar bit türü bulunuyor. Türkiye'deki 500 kuştan 250’sini bit yönünden inceledik ve yaklaşık 150-200 arasında bit türü keşfettik ve bunları sınıflandırdık.” dedi.

Prof. Dr. Bilal Dik, Nepal’de Bengal Akbabası’ndan (Gyps bengalensis) toplanan ve teşhis için kendisine gönderilen parazit örnekleri arasında daha önce bilinmeyen bir bit türünü “Aegypoecus bengalensis” olarak dünyada ilk kez tanımladı ve bu türü bilim dünyasına kazandırdı.

konyali-profesor-bilim-dunyasina-isik-tutuyor.jpg

İsveç ve Çinli bilim insanları, Zootaxa (Q3) dergisinde yayımladıkları makalelerinde, Endonezya’nın Sumatra adasındaki Kırmızı gagalı kekliklerde tespit edilen bir bit türüne Prof. Dr. Bilal Dik’i onurlandırmak üzere “Reticulipeurus diki” adını verdi.

konyali-profesor-bilim-dunyasina-isik-tutuyor-003.jpg

2025 yılında yaş haddinden dolayı emekli olacak olan Prof. Dr. Bilal Dik; bilim dünyasına kazandırdığı yüzlerce ektoparazitin kaybolmaması, biyolojik zenginliğin korunması, bilimsel çalışmalara veri oluşturması için muhafaza ettiği araştırmaların ve koleksiyonun Selçuk Üniversitesi bünyesinde kayıt altına alınması ve sergilenmesi için çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.

konyali-profesor-bilim-dunyasina-isik-tutuyor-002.jpg

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.