Konyalı uzman isimden Ramazan Bayramında beslenme uyarısı

Ramazan ayının bitmesiyle birlikte, birçok kişi bayram sevinciyle bir araya gelip bolca yemek yemeye yönelebiliyor. Diyetisyen Büşra Söylemez Ay, bayramda sağlıklı beslenme konusunda vatandaşlara uyarılarda bulunuyor.

Konyalı uzman isimden Ramazan Bayramında beslenme uyarısı

Uzun süreli oruç tutmanın ardından vücutta değişen beslenme alışkanlıkları, bayramda aşırı yeme isteğine neden olabiliyor. Bu nedenle, uzmanlar sağlıklı bir şekilde bayram ziyafetlerinden zevk almanın yollarını noktasına önerilerde bulunuyor.

Diyetisyen Büşra Söylemez Ay, Haber Dairesi muhabirine yaptığı açıklamada Ramazan Bayramında sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yaparak şunları söyledi:

“Sağlıklı ve dengeli beslenme her dönemde olduğu gibi Ramazan Bayramında da önemli bir yere sahip. Ramazanda iftar yemeğinden sonraki kısıtlı zaman aralığında sıvı tüketim miktarı azalmaktadır. Öncelikle ramazan ayının son bulmasıyla beraber sıvı alımı arttırılmalıdır. Sıvı ihtiyacınızı kilogram başına 33 mililitre olacak şekilde hesaplayabilirsiniz. Örneğin 70 kilogram ağırlığında bir birey için 70x33=2310 mililitre su tüketimi gerekmektedir. Unutmayın içtiğiniz çay kahve su yerine geçmediği gibi vücuttan su atımına neden olur. Hesapladığınız miktara içtiğiniz çay kahve kadar su eklemeniz gerekir.”

konyali-uzman-isimden-ramazan-bayraminda-beslenme-uyarisi.jpg

KARBONHİDRATLI BESİNLERE DİKKAT!

Diyetisyen Ay, Ramazan ayının bitmesi ile beraber tüketilen yiyecek miktarını aniden arttırmak sindirim sisteminde problemlere yol açabileceğine vurgu yaparak, “Miktarlar yavaş yavaş arttırılmalıdır. Sindirimi kolaylaştırmak için besinler yavaş tüketilmeli ve iyice çiğnenmelidir. Lif içeriği yüksek meyve ve sebzelere beslenmede yer verilmelidir.

konyali-uzman-isimden-ramazan-bayraminda-beslenme-uyarisi-002.webp

Öğünlerde tüketilen yüksek karbonhidratlı yiyecekler gün içerisindeki kan şekerini dengesizliğini arttırarak açlığa ve yorgunluğa neden olabilir. Bu yüzden öğünlere protein içeriği yüksek süt ve süt ürünleri, yumurta, hayvansal ürünler bulundurmalıdır. Karbonhidrat içeriği yüksek olan börek, pişi, beyaz ekmek azaltılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

konyali-uzman-isimden-ramazan-bayraminda-beslenme-uyarisi.webp

TATLILAR, TATLI ANLARINIZA ENGEL OLMASIN!

Diyetisyen Büşra Söylemez Ay, vatandaşları tatlı noktasında da uyardı:

“Misafirlikte ikram edilen şerbetli tatlı ve çikolatanın yanında şekeri dengelemek ve tokluk süresini uzatmak için süt ve süt ürünleri tercih edilmelidir. Bayramda alınan ihtiyaç fazlası kaloriyi dengelemek için gün içerisindeki hareketler arttırılmalıdır.”

konyali-uzman-isimden-ramazan-bayraminda-beslenme-uyarisi-001.webp

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.