Konyalı uzmandan LGS’ye girecek öğrencilere tavsiye

4 Haziran Pazar günü 8. sınıf öğrencileri LGS’ye girecek. Sınav öncesi kaygı ve stres yönetiminde zorluklar yaşayan öğrenciler ve aileleri için Anıt Özel Öğretim Kursu Rehberlik Uzmanı Özcan Aladağ önemli tavsiyeler verdi.

Konyalı uzmandan LGS’ye girecek öğrencilere tavsiye

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) için beklenen gün geldi. Sınav 4 Haziran 2022 Pazar günü yapılacak. Sınav birinci oturum 09:30’da, ikinci oturum 11:30’da olmaz üzere iki oturum halinde gerçekleşecek.

Anıt Özel Öğretim Kursu Rehberlik Uzmanı Özcan Aladağ, sınav öncesi kaygı ve stres yönetiminde zorluklar yaşayan öğrenciler ve aileleri için tavsiye verdi.

Aladağ, “Yoğun bir hazırlık ve yüksek bir motivasyon ile sınava hazırlık sürecini tamamlayan 8. Sınıf öğrencilerimiz, 4 Haziran Pazar Günü LGS’ye girecek. Öğrencilerimizin emeklerinin karşılığını alabilmeleri ve gelecek ile ilgili hedeflerine yönelik olumlu bir adım daha atmaları, sizlerin olduğu gibi Anıt Özel Öğretim Kursu olarak bizlerin de arzusudur.” dedi.

Öğrencilerin sınav gününü en verimli şekilde geçirebilmesi için çalıştıklarını belirten Uzman Özcan Aladağ’ın tavsiyeleri şu şekilde:

“Kaygı, insanın yaşamında gerekli olan bir durumdur. Doğru yönetilirse öğrencimizi başarıya götürecektir. Bu hafta evimizin içindeki herkes biraz daha kaygılı olabilir. Freud şöyle diyor: ‘Bir ormanda aslan gördüğünüzde kaygılanmıyor ve heyecanlanmıyorsanız ruhsal olarak zordasınız demektir.’ Unutmayalım ki başarı, LGS sonucu değil, LGS bittiğinde hissettiğimiz şeydir. Dolayısıyla Ailelerin sınavla ilgili olumsuz konuşmaması önemlidir. Sınavla ilgili gereğinden fazla konuşmak, olabileceklerle ilgili olumsuz varsayımları arttıracaktır. Velilerin adaylara ‘sınavda dikkat etmelisin, sana güveniyorum’ telkinleri olumlu koşullanma yapacaktır. Sınav gününden önce çok ağır ve yağlı yiyecekler yenilmemelidir. Sizi üzecek ve strese sokacak ortamlardan uzak durmanız sınav öncesinde oldukça önemlidir. Sağlığınızı tehlikeye atacak ortamlardan uzak durulmalıdır çünkü hasta hasta sınava girmek sizin motivasyonunuzu olumsuz etkileyecektir. Diğer yandan sınav adayı sınavdan bir gün önce çalışmayı bırakmalıdır. Son gün sınavda neler yapacağını zihninde kurgulamalıdır. Zihinsel bir simülasyon yapmalıdır. Sınava başlamadan önce kaygılı hissediyorsanız nefes egzersizi yapmak sizi rahatlatacaktır. Deneme sınavında hangi yöntem ya da strateji ile soru çözümü yapıyorsanız aynı şekilde devam etmelisiniz. Sınav sorularına kontrol sırasında hızlıca göz atarak, kolay olduğunu düşündüğünüz sorudan başlayınız. Paragraf sorularında ya da öncüllü sorularda önce soru kökünü okumayı unutmayınız. Sorularda size verilen metin dışında herhangi bir yorum yapmayarak sadece verilere odaklanmalısınız. Sorularda yalnızca anahtar kelimelerin altını çizmeli, sayısal soruları zihninizden çözmek yerine işlem yaparak çözüm yapmak oldukça hata payını azaltır. Tüm şıkları okuduktan sonra cevaplamaya gayret gösterilmeli. Aynı zamanda cevap bu kadar kolay olamaz diye düşünmeyiniz. Sınavda kolay soruların da olduğu unutulmamalı. Sorular ile inatlaşılmamalı, çözemediğiniz sorulara bir tur çözüm yaptıktan sonra tekrar bakılmalı. Mola verildiğinde sorular hakkında da yorum yapmamaya ve yorumları duymamaya gayret gösterin. Soru kökünde yer alan “çıkarılamaz, değinilmemiştir” gibi altı çizili olumsuz ifadeleri dikkatle okumaya özen gösterilmeli, çözemediğiniz sorulara da biraz ara vererek, diğer soruları çözdükten sonra geri dönmeyi unutmayınız. Optik formda kodlama yaparken hata yapmamalı, alıştığınız şekilde işaretleme yapmak daha mantıklı olacaktır. Sınav süresi son dakikaya kadar kullanmaya gayret gösterilmelidir.”

Haber Dairesi (Konya Haber)

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.