Konyalılara uyarı! Kurbanlık seçerken bunlara dikkat edin

Müslümanların heyecanla beklediği Kurban Bayramı’na bir gün kaldı. Vatandaşlar, hayvan pazarlarına giderek kurbanlıklarını alıyor. Peki, kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli? İşte Konya’da uzman isimden önemli tavsiyeler.

Konyalılara uyarı! Kurbanlık seçerken bunlara dikkat edin

Müslümanların heyecanla beklediği Kurban Bayramı geldi. 16 Haziran 2024 Pazar günü Kurban Bayramı idrak edilecek.

Vatandaşlar hayvan pazarlarına yada besi çiftliklerine giderek bütçelerine uygun kurbanlıkları seçiyor.

Peki, kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli, hayvanların yaş ve sağlık kriterleri ne olmalı?

Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mesut Koçak, bu soruların cevaplarını Haber Dairesi muhabirine verdi. Koçak, alınacak kurbanlıkların dini ve sağlık açısından bazı şartların sağlaması gerektiği belirtti.

Konya’daki kurbanlık hayvan sayısı hakkında bilgi veren Koçak, “Konya, hayvansal üretim ve hayvan sayısı bakımından ülkemizde önemli bir yere sahip. Konya’da 971 bin 964 büyükbaş hayvan varlığı ile birinci sırada, 2 milyon 985 bin 522 küçükbaş hayvan varlığı ile ikinci sırada yer alıyor. Kurbanda yaklaşık 50 bin büyükbaş, 224 bin kesilebilecek küçükbaş hayvanımız var.” dedi.

whatsapp-image-2024-06-15-at-00-20-59.jpeg

“HASTALIKLAR AÇISINDAN KESİLEN HAYVANLARIN SAĞLIKLARI ÇOK ÖNEMLİ”

İnsanlarda görülen hastalıkların yüzde 61’den fazlasının hayvansal kökenli olduğunu belirten Başkan Koçak, “Bunun yanında insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu risk yüzde 90’ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanıyor. Kesilen hayvanın sağlıklı olması çok önemli. Kurbanlık hayvanın deve için 5, sığır ve manda için 2, koyun ve keçi için bir yaşını doldurması gerekir. Kurbanlıkların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgileri Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tarimcebimde.tarimorman.gov.tr adresinden ve ‘TarımCebimde’ mobil uygulamasından sorgulanabilir” diye konuştu.

whatsapp-image-2024-06-15-at-00-20-58.jpeg

HANGİ HAYVANLARDAN UZAK DURULMALI?

Resmi Veteriner Sağlık Raporu olmayan hayvanlardan uzak durulması gerektiğini belirten Başkan Mesut Koçak şunları söyledi:

“Büyükbaş hayvanlarda küpesi ve kimlik kartı (pasaportu), küçükbaş hayvanlarda ise kulak küpesi olmayan, gebe veya yeni doğum yapmış olan, öksürüğü ve nefes güçlüğü olan, tüyleri kabarık, aşırı zayıf, topallığı, ağız, burun, kulak, anüs gibi doğal deliklerinden akıntı gelen ve sulu bir dışkısı olan, anormal kokulu ishali olan, çevreye karşı anormal tepkili veya çok duyarsız olan hayvanlardan uzak durulmalıdır.”

whatsapp-image-2024-06-15-at-00-20-56-2.jpeg

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.