Konya’nın 9 bin nüfuslu ilçesinin kuruluş hikayesi

Son sayımda nüfusu 9 bin 266’ya çıkan Güneysınır ilçesinin adı nereden geliyor, nasıl ilçe oldu, daha önce hangi ilçelere bağlıydı? İşte tarihi Hititlerden önceki Luvi’lere kadar dayanan Güneysınır ilçesinin kuruluş ve isim hikayesi.

Konya’nın 9 bin nüfuslu ilçesinin kuruluş hikayesi

Uzun süre iki ilçeye bağlı kaldıktan sonra ilçe olan ve bazı bulgularda tarihi Hititlerden önce Orta Anadolu'ya hakim olan Luvi’lere kadar dayanan Güneysınır ilçesinin ismi nereden geliyor, ne zaman ve nasıl ilçe oldu? İşte Güneysınır ilçesinin geçmişine yönelik merak edilenler…

GÜNEYSINIR NASIL İLÇE OLDU, ADI NEREDEN GELMİŞTİR?

Güneysınır, Konya'ya 75 kilometre uzaklıkta, Konya - Karaman D715 karayolunun 11 kilometre batısında yer alan ilçe merkezini oluşturan iki yerleşim yeri, Osmanlı döneminde Karasınır ve Elmasun olarak bilinen köylerdi.

Her iki köyle ilgili kayıtlara, 1531 tarihli Muhasebe Defteri'nde ve 1584 tarihli tahrir defterlerinde rastlanmaktadır. Ayrıca Elmasun, 19. yüzyılda Batılı coğrafyacılar tarafından hazırlanan çeşitli haritalarda, örneğin Tallis tarafından yayınlanan 1851 tarihli Asia Minor haritasında gösterilmektedir. Her iki köy cumhuriyet döneminde önce Bozkır ilçesine bağlı iken 1955 yılında Çumra ilçesine bağlanmıştır. 9 Mayıs 1990 tarihinde ise Güneybağ ve Karasınır kasabaları ile Emirhan köyünün birleşmesiyle "Güneysınır" adını alarak ilçe statüsüne kavuşmuştur. İlçe, idare binalarının Karasınır ve Güneybağ mahallelerinin arasındaki alana taşınmasıyla bugünkü görünümüne kavuşmuştur.

Halk arasında "Gavur Hüyüğü" ve "Güdelesin" diye bilinen hüyükten ve civardaki bazı köylerden, eski çağlara ait topraktan yapılmış çanak, çömlek, tuğla ile madenî eşya kalıntılarının ortaya çıkmış olması; ilçede yerleşik hayatın çok eski zamanlarda başlamış olduğuna işaret etmektedir. Bilge Umar'ın Türkiye'deki Tarihsel Adlar kitabında Elmasun adının etimolojisi Hititlerden önce Orta Anadolu'ya hakim olan Luwi diline dayandırılmaktadır.

konyanin-9-bin-nufuslu-ilcesinin-kurulus-hikayesi.png

İlçenin adı, Güneybağ'daki "Güney" ile Karasınır'daki "sınır" kelimelerinin birleştirilmesiyle türetilmiştir. 1990'da ilçenin kuruluşu sırasında, Güneybağ'daki "bağ" ile Karasınır'daki "Kara" kelimelerinin birleştirilmesi sonucunda ilçenin adının Karabağ olması önerildiyse de, aynı adı taşıyan bir kasabanın Cihanbeyli ilçesinde bulunması nedeniyle Güneysınır tercih edilmiştir.

İlçeye bağlı Alanözü mahallesinde tescilli bin yaşın üzerinde bir anıt ağaç (Ardıç Ağacı) bulunmaktadır. Güneysınır İlçesine bağlı Alanözü mahallesinde buluna anıt ardıç ağacının çevresini 13 kişi kollarını tamamen açarak ancak dolaşabiliyor. Taç çevresi 52 metre olan ağacın boyu 13 metre olarak ölçüldü. Kök uzunluğu ise 800 metreye kadar ulaşıyor. Anıt Ağaç halen tüm gösterişiyle ayakta duruyor.

Yerköprü Şelalesi’ne gideceklerin uğrak noktası olan ilçenin Güneybağ Mahallesinde bulunan Güvercinlik Mağarası da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından "tabiat varlığı" olarak tescil edilerek koruma altına alındı. Araştırmalar, Güvercinlik Mağarasının çok farklı yapıya sahip olduğunu ve pek çok canlıya yaşam alanı oluşturduğunu gösterdi. Güvercinlik Mağarası'na 130 metrelik dikey bir inişten geçerek ulaşılıyor. Sadece profesyonel kişilerin iniş yapabileceği mağarada, çok büyük bir galeri bulunuyor. Mağarada yeni tür olma ihtimali yüksek olan ve tür tayin çalışmaları devam eden omurgasız canlılar da keşfedildi.

konyanin-9-bin-nufuslu-ilcesinin-kurulus-hikayesi-001.png

GÜNEYSINIR NÜFUSU

TÜİK’in 2022 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre; Güneysınır’ın nüfusu 30 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 9 bin 266 kişi. 4 bin 624 erkek nüfusu bulunan ilçedeki kadın nüfusu sayısı ise 4 bin 642. Güneysınır, nüfus bakımından merkez dışında Konya’nın 19. ilçesi.

konyanin-9-bin-nufuslu-ilcesinin-kurulus-hikayesi-001.jpg

GÜNEYSINIR BELEDİYE BAŞKANI KİM?

Güneysınır Belediye Başkanı Ahmet Demir, 1971 yılında Konya'nın Güneysınır İlçesi Güneybağ Mahallesinde doğdu. Orta öğrenim sonrası kendi işini kurarak iş hayatına atıldı. Vatani görevini Erzincan'da tamamladı. 2002 yılında aktif olarak siyasetin içerisinde yer alarak AK Parti Güneysınır Kurucu İlçe Başkanlığı görevini üstlendi. Bu görevi 2002 yılından 2009 yılına kadar sürdürdü. 2009 yılı yerel seçimlerinde AK Parti Güneysınır Belediye Başkan Adayı olarak Güneysınır Belediye Başkanlığına seçildi. 2009 - 2014 döneminde Güneysınır Belediye Başkanı olarak görev yaptı. 2014 yılında hem istihdama katkı sağlayan hem de yerli üretim olan Tarımsal Sulama Sistemleri Üretim Tesislerini Güneysınır'da kurarak iş hayatına devam etti. 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde AK Partiden tekrar Güneysınır Belediye Başkanlığına seçildi. Ahmet Demir evli ve 3 çocuk babasıdır.

konyanin-9-bin-nufuslu-ilcesinin-kurulus-hikayesi.jpg
Ahmet Demir / Güneysınır Belediye Başkanı

Kaynak:Haber Merkezi

 Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.