Konya’nın adıyla ünlü ilçesine benzeri olmayan bir müze yapılıyor

Konya’nın adıyla ünlü ilçesi Meram’a yeni bir müze kazandırılıyor. Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi inşaatında incelemelerde bulunan Başkan Mustafa Kavuş, hem amaçlarını hem de müzenin açılış tarihini açıkladı.

Konya’nın adıyla ünlü ilçesine benzeri olmayan bir müze yapılıyor

Meram Belediyesi, ilçenin tarih ve kültürünü yaşatmak, yeni nesillere aktarmak ve turizme katkı sağlamak amacıyla yeni bir çalışma başlattı: Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi.

Çalışmaları yerinde inceleyerek süreç hakkında bilgi alan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, inşaat sürecinin kısa zamanda tamamlanarak müzenin yaz bitmeden ziyarete açılacağının müjdesini verdi.

BAŞKAN KAVUŞ: MERAM VE KONYA KÜLTÜRÜNE AİT NE VARSA BU MÜZEDE OLACAK

Başkan Kavuş, proje alanında yaptığı incelemelerin ardından müze ile ilgili bilgi verirken, asırlar boyunca muhafaza edilerek yaşanılan Konya ve Meram yaşam kültürünü tüm otantikliği ile yeni nesillere aktaracaklarını belirtti.

Etnografik içerikli bir müze projesi geliştirdiklerini ifade eden Başkan Mustafa Kavuş, bunun için projeye Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi adını verdiklerini söyledi. Proje kapsamında ilçenin yeşil ile iç içe olan Dutlu Caddesi’nde aynı avlu içerisinde karşılıklı konumlanmış iki geleneksel Konya evini ve arkasındaki bağ arazisini müzeye dönüştürme kararı aldıklarını söyleyen Kavuş, “Meram’da oluşturmaya başladığımız yeni tarih ve turizm rotası üzerinde bulunan müzede, Meram insanının tüm yaşam dönemlerine yer vereceğiz. Meram’da doğmak, Meram’da çocuk olmak, Meram’da Evlenmek, Meram’da Anne-Baba Olmak, Meram’da Mutfak, Meram’da Bağ-Bahçe, Meram’da Mevsimler başlıkları altında Meram’ın toplumsal törenlerini ve kültürünü etnografik malzeme ve canlandırmalarla gelecek nesillere tanıtacak ve aktaracağız” diye konuştu.

konyanin-adiyla-unlu-ilcesine-yeni-muze-yapiliyor.jpg

BAŞKAN KAVUŞ: YENİ NESİLLER KÜLTÜRÜMÜZÜ HEM ÖĞRENECEK HEM DENEYİMLEYEBİLECEK

Müzenin Meram’ı ve yaşam kültürünü sergilenmesinin yanı sıra ziyaretçilerinin deneyimlenmesi için tandırda ekmek vurma, bağ bozma, şepit açma, Meram sohbetleri ve baranalar gibi etkinliklere de ev sahipliği yapacağının altını çizen Başkan Kavuş, sözlerini şöyle sürdürdü: Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi ile hem nesiller arasındaki bağı güçlendirmeyi, hem de sanat, tarih ve kültürel ögeleri ziyaretçilerin deneyimlemesini hedefliyoruz. İnsanımızın nasıl yaşadığını, çocuklarını nasıl büyüttüğünü, mutfak ve yemek kültürünü, kınadan çetnevire, düğüne kadar neler yapıldığını, kısaca insana ve kültürümüze kadar ne varsa hepsini rehberler eşliğinde anlatacağız. Yani Meram’ın tarih ve kültürünü hem anlatacağız, hem betimleyeceğiz hem de deneyimleyeceğiz. Bunların yanı sıra misafirlerimizi pek çok sürpriz de bekliyor olacak. Çalışmalarımız son hızla ilerliyor. İnşallah birkaç ay içinde tamamlanmış olacak. Şehrimize ve Meramımıza hayırlı olsun.”

konyanin-adiyla-unlu-ilcesine-yeni-muze-yapiliyor-001.jpg

konyanin-adiyla-unlu-ilcesine-yeni-muze-yapiliyor-002.jpg

Haber Dairesi (Konya Haber)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.